Café De Engel stond vijf jaar leeg in Gits. Toen Jan Selschotter en Maité Geldhof er hun schouders onder zetten, was de opluchting in het dorp groot. Tien maanden later is het eetcafé al niet meer weg te denken uit het centrum van Gits.
24 augustus 2024 zwaaiden Jan Selschotter (40) en Maité Geldhof (32) de deuren van café De Engel open. Jan en Maité zijn eigenlijk Roeselarenaars, maar wonen met hun gezinnetje met dochtertje Nore (10) en zoontje Jef (8) in Ardooie. Jan is gepokt en gemazeld in de horecawereld. Na zijn opleiding aan Ter Groene Poorte werkte hij drie jaar in het Zuidpand in Roeselare, om dan vervolgens tien jaar café Boomerang op de hoek van de Mandellaan en de Vierwegstraat open te houden. Hij werkte vervolgens vijf jaar in de keuken van WZC Ter Linde in Gits, Maité was als animator actief in een rusthuis in Rumbeke.
“We wilden van alles proberen en zouden over houden wat goed draaide, maar alles slaat hier goed aan”
Jan werkte ook nog twee jaar in Brugge in een grootkeuken, maar wilde graag nog eens een zelfstandige zaak opbouwen. “We zijn toen naar een paar panden gaan kijken. Maar toen we hier in het klooster in Gits een tentoonstelling kwamen bezichtigen, vernamen we dat café De Engel te huur stond.”
Authentieke toog
Wijlen Frank Lagrou had maar liefst 73 jaar Gasthof De Engel uitgebaat, maar zijn laatste pintjes had hij een tijdje geleden getapt. De eigenaars van het gebouw, Thomas Cool en Elien Callewaert, die ook de naast gelegen appartementen bouwden, zochten een huurder voor het horecapand. “Toen we daar passeerden waren we meteen verkocht. Dit was wat we zochten. Het café was ook volledig gestript, enkel de gevel is eigenlijk blijven staan. We hebben het opnieuw ingericht met respect voor het verleden. Zo keerde de authentieke toog terug. Vroeger mocht je niet aan de toog zitten omdat Frank bang was dat ze met de voeten de tegeltjes uit de houten toog zouden wriemelen. Nu is dat voor heel wat klanten ondertussen hun favoriete plaatsje. Ook de brandramen kwamen terug. We zochten ook stoelen en tafels bij elkaar, onder meer uit de Biechtstoel in Dadizele. En we brachten nog meer authentieke elementen aan.”
Gewaarschuwd
Vorig jaar in augustus gingen de deuren open. “We wilden bewust nog even inlopen voor Gits Kermis, want het leek ons geen goed idee om dan pas open te gaan. We zijn dus gewoon gestart als café en die eerste Gits Kermis was meteen een schot in de roos. Het was er meteen bonk op, maar we waren ook gewaarschuwd en hadden onze voorzorgen genomen.”
Dagschotelklassiekers
Het koppel had ook meteen de bedoeling om er een eetcafé van te maken.”
In De Engel kun je terecht voor een dagschotel die ze serveren van maandag tot en met zaterdag. We maken die bekend voor een maand ver, per week is er een andere dagschotel. En daar kiezen we ook voor de echte klassiekers, je ziet dat het ook goed blijven doen. Reserveren is wel altijd aangeraden, want wie de dag zelf langs komt heeft niet altijd een plaatsje meer,” zegt Maité.

Het café is op dinsdag en woensdag gesloten, de andere dagen open vanaf 10 uur tot 23 uur en in het weekend tot middernacht. “In de namiddag is er ook tearoom, voor een pannenkoek of wafel. En er staan ook nog andere zaken op de kaart: van spaghetti tot een vispannetje. We wilden alles proberen en eens zien wat het best scoorde, maar het loopt zo goed dat we het allemaal behouden hebben.”
Weekendjes Gits
In de week is er ‘s middags de dagschotel en fungeert de kroeg ‘s avonds als café. “Dan blijft Jan hier op post en ga ik naar huis voor de kinderen. In het weekend komen ze mee naar hier, boven is er ook nog een woonruimte. We slapen hier dan ook en in die weekends kun je hier dus ook eten van de kaart.”
In nog geen jaar tijd hebben we half Gits leren kennen, maar ook veel mensen van buiten het dorp vinden de weg naar hier. We horen dat van onze klanten uit Gits, dat er hier ook heel wat mensen zitten die niet van het dorp zelf zijn. Er passeren hier enkele fietsroutes en we dienen vaak ook als stop voor heel wat organisaties. Recent hielden hier heel wat koetsen halt.” Het café beschikt over een zaaltje boven dat te huur is en ook beneden kan een vergaderruimte gecreëerd worden. Het café heeft ook een eigen bereide picon, eentje die de vergelijking kan doorstaan met die van Rosa, de rechterhand van Frank Lagrou destijds. “Ook onze tapasplanken doen het goed. Er staan ook 30 bieren op onze kaart en ook de picon bière wordt gesmaakt.”
Gezinsuitstapjes
En na de zomervakantie zit Gits Kermis er opnieuw aan te komen. “Volgens de man van het schietkraam is dat hier de beste kermis van de provincie. Zelf pakken we het eenvoudig aan, we maken hier buiten ook een bar, meer hoeft niet. De mensen komen sowieso. Niet te doen hoeveel volk er op de baan is in dat weekend. Veel van onze vrienden en familie weten dat ze het weekend vrij moeten houden om te komen helpen. Het hele jaar door werken we ook met flexi’s, want het kan hier behoorlijk druk zijn. We hebben ook een terras vooraan, de mensen zitten er graag want je ziet er alles wat reilt en zeilt in Gits.”
Het zijn best hectische tijden voor het koppel. “Onze sluitingsdag dinsdag gebruiken we om te poetsen, op woensdag trachten we iets te doen met het gezin.”
Volgende week: café De Vlasschaard in Moorslede.
The post “Die eerste Gits Kermis, dat was er echt bonk op”: Jan (40) en Maité (32) laten café De Engel opnieuw floreren is provided by KW.be.