Na een jaar, een ster en met een gedeelde passie voor het culinaire, presenteren sterrenchef Dimitri Proost en maître Randy Degroote van restaurant Haut in de Sky Towers een boek : Haut – Divine Dining. Het is een unieke kijk achter de schermen inclusief 43 recepten.
“Als we een ster zouden behalen, dan was het voor ons duidelijk dat we ook ons verhaal wilden vertellen. De rush, ons parcours en onze filosofie. We willen onze passie voor gerechten en dranken delen. En tegemoet komen aan de mensen die ons wel eens vragen hoe we een gerecht maken”, zegt Randy Degroote.
De maître is de compagnon de route van chef Dimitri Proost. Op een jaar tijd zetten ze een restaurant op de kaart, behaalden ze mooie recensies en een eerste ster. Dus kwam er een boek als ode aan Oostende, de Vistrap en hun traject. Chef Dimitri selecteerde 43 recepten; van tafelhapjes, voor- en hoofdgerechten tot sauzen, dips en desserts. Randy en sommelier Simon selecteerden drankjes (met bijhorende receptuur) en de champagne van het huis Bollinger.
43 recepten
“Ik wou al lang een boek maken. We wilden ons verhaal neerschrijven en dus is het meer geworden dan enkel de recepten. Die zijn op een eenvoudige manier uitgelegd. Ik hield er aan om ook vijf leveranciers in de kijker te zetten. Van de visser aan de vistrap tot de kaasmaker en kaviaarleverancier. Ook de Ostendaise, de oester van de Oesterput op de Spuikom, wordt geëerd met vier recepten voor oesters. Alle gerechten uit het boek staan ook op de kaart in Haut. Het boek bevat het beste van wat we het afgelopen jaar serveerden.”
Dimitri Proost wil dat mensen zich vooral laten leiden : “Koken is plezier hebben in de keuken. Sommige kookboeken zijn te ingewikkeld om thuis te koken. Ik geef het recept van de jus van ceviche, maar spoor de mensen aan om zelf hun vis te kiezen. De recepten moesten haalbaar zijn en mensen aanzetten om het thuis te doen. Ik kook thuis ook anders dan in Haut.”
Haut – Divine dining is uitgegeven bij Stichting Kunstboek en te koop aan 59 euro in de Standaard Boekhandel, Fnac, op de website https://hautrestaurant.be en in het restaurant zelf. De auteurs signeren er graag.
The post Sterrenrestaurant Haut pakt uit met boek: “Haalbare recepten die mensen aanzetten om ook thuis te koken” is provided by KW.be.