Jonas Bruggeman runt sinds vorige maand vijf jaar frituur De Molenhoek in de Breestraat in Deerlijk. “De basisdoelstellingen gelden nog altijd”, stelt Jonas. “We kiezen resoluut voor topkwaliteit, optimale versheid en een vriendelijke service.” Wat begon als een praktische bijverdienste, groeide uit tot een diepe passie en een succesvolle frituur.
Jonas Bruggeman (28), zoon van Johan Bruggeman en Maryline Raguet, groeide op in de Nieuwenhovestraat. Na zijn lagere school in Deerlijk centrum, vier jaar Sint-Niklaas (nu Rhizo, red.) in Zwevegem en twee jaar VTI in Waregem behaalde hij een bachelor elektromechanica aan Vives in Kortrijk en volgde hij nog een jaar lerarenopleiding, maar uiteindelijk zou hij een totaal andere weg inslaan.
Tijdens zijn studententijd kluste Jonas geregeld bij in verschillende frituren. Hij draaide mee met Johny Wastijn van het bekende oliebollenkraam Booghs, hielp bij Diego Degrande in frituur Don Diego in Deerlijk en was ook een tijdje actief in de frituur aan het kruispunt De Posterij in Sint-Eloois-Vijve. “Daar is het allemaal begonnen”, glimlacht Jonas. “De geur, de drukte, de klanten… Het raakte me. De liefde voor frietjes werd daar aangewakkerd, en ik wist: dit wil ik zelf doen.”
Nieuwe installatie
Op 14 mei 2020, midden in de coronapandemie, nam Jonas frituur De Molenhoek over. “In eerste instantie leek corona een moeilijke startperiode, maar het gaf me net de kans om de stiel rustig onder de knie te krijgen. Er was geen overrompeling, en dat speelde in mijn voordeel. In het begin werkte ik met de bestaande installatie, maar al snel voelde ik dat ik beter wilde. Na zes maanden heb ik geïnvesteerd in een volledig nieuw systeem. Een stevige investering, maar het loonde al snel. Alles draait efficiënter en het comfort tijdens het werk is een wereld van verschil.”
Het eerste jaar kreeg Jonas hulp van zijn zus Griet. Toen het werk voor haar fysiek te zwaar bleek, sprong zijn moeder Maryline in. Vier jaar later is zij nog altijd zijn vaste en onvervangbare rechterhand. “We zijn echt een goed team”, zegt Jonas met veel waardering. Ook zijn neef Jason Stubbe, de zoon van Griet, helpt regelmatig mee in de zaak.
Vol-au-vent
“Wie denkt dat een frituuruitbater enkel frieten bakt, heeft het mis. In deze branche moet je professioneel zijn. “Kwaliteit en versheid staan bij ons voorop. We bereiden veel zelf, zoals onze vol-au-vent, een recept van mijn moeder dat uitgegroeid is tot een echte publiekslieveling. De kaart is bewust beperkt. Zo kunnen we altijd vers leveren. Ook service is heel belangrijk. De klant is koning. Vriendelijke bediening, een glimlach en af en toe een kwinkslag maken het verschil. Je hoort als uitbater ook veel verhalen. Je wordt een beetje een vertrouwenspersoon, maar het is belangrijk: horen, zien en zwijgen…”
“Een glimlach en af en toe een kwinkslag maken het verschil”
Over frieten kan Jonas eindeloos praten. “Een goeie friet moet krokant zijn aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. De aardappelsoort speelt daarin een grote rol. Wij werken vooral met bintjes en fontana’s. En ja, ik proef nog vaak zelf. Je moet weten wat je serveert.”
De frituur is ook mee met de tijd. De online bestellingen, waarbij klanten hun maaltijd vooraf bestellen, betalen en afhalen, worden enorm gewaardeerd. Die dienst wordt enkel ’s avonds aangeboden. Over de middag is het te druk met werknemers van omliggende bedrijven. Netheid is een absolute prioriteit voor Jonas. “Elke ochtend begin ik met schoonmaken. Een propere werkplek is niet alleen aangenamer, maar ook essentieel in een voedingszaak.”
Meer dan een zaak
“Veel tijd voor hobby’s blijft er niet over. Ik werk heel veel uren. Daarom heb ik er ook bewust voor gekozen om nog geen relatie te beginnen. Mijn zaak komt op de eerste plaats. Vijf jaar geleden nam ik een grote sprong, maar ik heb me die nog geen seconde beklaagd. De klanten blijven komen, en via mond-tot-mondreclame horen we vaak dat we goed bezig zijn. Dat is de mooiste beloning.” Frituur De Molenhoek is voor Jonas veel meer dan een zaak. Het is zijn tweede thuis, zijn trots. En bovenal: een plek waar elke friet met liefde wordt geserveerd.
The post “Ik bak mijn frietjes nog altijd met hart en ziel”: Jonas (28) runt al vijf jaar frituur De Molenhoek is provided by KW.be.