Wat begon als een uit de hand gelopen passie voor wijn is voor Pieter Vitse en Nathalie Boydens vrijdag uitgemond in de officiële opening van hun wijndomein in de Zuid-Oostwijk in Bredene. “Toen 6 jaar geleden bij mij een hersentumor werd vastgesteld, bleek de verkoop van onze Camping Costa onvermijdelijk. Ik moest het rustiger aan doen. Maar daardoor konden we eerder dan gehoopt dit domein uit de grond stampen. En in september onze eerste oogst binnenhalen”, blikt Pieter terug en hoopvol vooruit.
Pieter Vitse, van opleiding sommelier, was altijd al gepassioneerd door wijn en de productie ervan. Zijn interesse mondde in 2009 uit in de aankoop van een wijngaard in de Champagnestreek en een eigen Blanc de Blancs. “Ik volgde ook een opleiding wijnbouwer bij Syntra West”, zet Pieter zijn verhaal in.
Toen hij in de Zuid-Oostwijk een vervallen hoeve en bijbehorende gronden aankocht, zag Pieter er meteen een uitgelezen kans om in Bredene aan wijnbouw te gaan doen. “We lieten een bodemanalyse doen en wat bleek? Deze grond was uitermate geschikt voor wijnbouw. We hebben toen veldbloemen geplant op het perceel van 1 hectare om de grond te verarmen – wijnranken gedijen nu eenmaal best op arme bodem – en zijn aan de slag gegaan met de chardonnay- en pinot noirdruif.”
Op het domein bouwden Nathalie en Pieter ondertussen een hangar, waar straks het hele proces van druif tot (schuim)wijn zal verwerkt worden, en een degustatieruimte met een prachtig zicht op de omringende polders, waar straks ook familie- of bedrijfsbijeenkomsten kunnen georganiseerd worden. Het hele project kostte 2 miljoen euro.
Schuimwijn
“We gaan voluit voor schuimwijn, een product dat door de Belg zeer wordt gesmaakt. We verwachten een eerste oogst in september. Vijftien maanden later zouden de eerste flessen van onze BelBul (want zo wordt Belgische schuimwijn sinds kort genoemd, red) in het magazijn moeten staan. Let wel, na een uitzonderlijke droge zomer zullen we misschien ook al eens een rode wijn uit de pinot noirdruif kunnen persen. Maar dat zal in het beste geval drie keer op tien jaar lukken.”
Wijndomein Vitse-Boydens wordt de eerste commerciële wijngaard van de kust. “Onze wijn wordt ook een 100 procent streekproduct, van druif tot fles. Met het nieuwe perceel langs de Sluizenstraat, dat we onlangs aangeplant hebben, zullen hier in totaal 10.000 wijnstokken staan. Elke stok vertegenwoordigt 1 fles (schuim)wijn. Al zal de eerste oogst in september natuurlijk nog bescheiden zijn.”
Interesse voor de schuimwijn van Vitse-Boydens is er gezien het streekgebonden karakter nu al. “Wijnwinkels uit de regio en de lokale horeca hebben al eens gepolst. En natuurlijk zul je onze schuimwijn hier ook ter plekke kunnen degusteren en aankopen.”
Toeristische troef
Hun wijndomein kan volgens Nathalie straks ook een extra toeristische troef worden voor Bredene. “We nemen dit jaar deel aan de Smoefeltoer en er zijn al initiatieven om hier gidsbeurten te organiseren. Buurgemeente De Haan is dan weer van plan om van hieruit een fietsroute te laten starten. En natuurlijk zullen zowel Bredenaars als toeristen, die al eens een fietstochtje maken in de Zuid-Oostwijk, snel de weg vinden naar ons domein.”
Pieter zal ter plekke ook zelf voor kleine groepen rondleidingen en degustaties organiseren. “Als fervente kunstliefhebbers vonden we het een goed idee om in onze bedrijfsruimtes en de wijngaard kunstwerken te exposeren. Buiten vind je zo al enkele werken van lokale beeldhouwer Edward Vandaele. En in de hangar opende vrijdag een permanente tentoonstelling met werk van Koen Vanmechelen, die ik 25 jaar geleden leerde kennen in Watou. Kunst en wijn, het lijkt ons een mooie combinatie. En geef toe, wijn is toch ook een beetje kunst?”
Energieneutraal
Vitse sluit niet uit dat er in de toekomst nog vaker met kunstenaars wordt samengewerkt om zijn vinificatieruimte of wijngaard artistiek in te vullen.
Naast het feit dat de Vitse & Boydens schuimwijn straks 100 procent ‘made in Bredene’ zal zijn, is Pieter erg trots op de productiemethode. “Ons hele domein is energieneutraal. Wij hebben onze eigen windmolen en warmtepompen.
Duurzaamheid is belangrijk voor ons. Tussen onze wijnranken laten we bloemen bloeien. Die trekken nuttige insecten als het onzelieveheersbeestje en de sluipwesp aan. En die zorgen er op hun beurt voor dat we geen pesticiden hoeven te gebruiken. Milieuvriendelijker dan dat wordt het niet, toch?”
The post Deuren van wijndomein Vitse-Boydens officieel geopend: “Onze schuimwijn wordt van druif tot fles een 100 procent lokaal en duurzaam product” is provided by KW.be.