Restaurant De Couter in Pittem staat te koop. Marc Deblieck (64) en Sandra Ide (54), die in mei 2015 het restaurant openden, zijn op zoek naar overnemers. Al benadrukt het horecakoppel dat klanten welkom blijven tot er een koper is. “We hopen iemand te vinden met passie voor het vak, die dit verhaal verder wil zetten.”
De Couter is gevestigd in een oude gerestaureerde hoeve met een ruim terras en een authentiek eiken dakgebinte. “Marc heeft die balken destijds helemaal zelf gezandstraald”, herinnert Sandra zich. Het koppel had voorheen restaurant Bruegel uitgebaat in Zwevezele. “Daar huurden we. Toen we tien jaar geleden de kans kregen om deze hoeve in Pittem te kopen, bovendien op een steenworp van onze deur, hebben we geen moment geaarzeld. Toen was hier nog café De Eiken Zulle gevestigd. We toverden het om tot restaurant en ik denk te kunnen zeggen dat we De Couter in de voorbije tien jaar toch op de kaart gezet hebben.”
Veertig jaar ervaring
Veel klanten uit Zwevezele vonden meteen de weg naar de nieuwe zaak, terwijl ook de Pittemnaars restaurant De Couter snel in de armen sloten. “We hebben generaties elkaar zien opvolgen”, vertelt Marc. Hij groeide op aan de kust en startte veertig jaar geleden als hulpkok bij restaurant Savarin in Oostende. Daar leerde hij de verfijnde Frans-Belgische keuken in de stijl van Escoffier kennen. Zesendertig jaar geleden opende hij z’n eigen zaak en al even lang komt de chef na elke service uit de keuken om z’n gasten te begroeten. “De kinderen wiens geboorte destijds gevierd werd in Bruegel, komen nu zelf eten met hun kinderen”, gaat hij verder. “Sinds we het nieuws op sociale media hebben gezet stromen de reacties binnen. Allemaal hartverwarmende berichten, van mensen die ons bedanken. Dat doet deugd.”
Loslaten
Er is echter een tijd van komen en een tijd van gaan. “Horeca is hard werken. Maar als je de passie hebt en als je het graag doet, dan is het de mooiste job ter wereld”, zegt Sandra. “Per slot van rekening mag je elke dag mensen tevreden maken. We zijn ook heel dankbaar voor de vele mooie jaren die we gehad hebben. Maar we worden allebei wat ouder en de tijd is rijp om zelf eens wat meer van het leven te gaan genieten.” Marc bevestigt dat. “Op Hemelvaartsdag zijn we gaan wandelen aan zee. We hadden er nood aan om even de gedachten te verzetten, want Sandra en ik zijn hier al weken mee bezig. De Couter kan je als ons kindje beschouwen. Dat loslaten is niet evident.”
Een einddatum is er voor alle duidelijkheid niet. De hoeve en het bijhorende feestzaaltje staan te koop, maar het restaurant blijft open tot er overnemers zijn. “We zoeken iemand met passie voor het vak. Iemand die verder wil bouwen aan het verhaal dat wij hier tien jaar geleden gestart zijn.”
Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met vastgoedkantoor Demeyer. (SV)
The post Restaurant De Couter in Pittem staat te koop: “We zoeken iemand die wil verder bouwen aan dit verhaal” is provided by KW.be.