‘Voormalige pastorie omgetoverd tot hip café’: Bar Giraf is na vijf jaar een van de horeca-hotspots in Roeselare

Bar Giraf is het zoveelste succesconcept van Henk De Gheldere in de Roeselaarse horeca. Hij runt de zaak samen met Niels Van Lierop en het is ondertussen een pleisterplaats geworden voor een divers publiek van alle leeftijden.

Als er iemand is die de Roeselaarse horeca door en door kent en mee vorm heeft gegeven, dan is het wel Henk De Gheldere (57), van oorsprong Lichterveldenaar. Zijn ma runde nog een café in Zwevezele en café Tabarin in Roeselare, dat ondertussen al tegen de vlakte is gegaan. Als jonge gast hielp hij ook in het legendarische café Den Gouden Appel in Lichtervelde. “Bij Chris en Claire. Ik moest toen om 23 uur beginnen tot 6 uur ‘s morgens. Je zou daar nu eens kandidaten moeten voor zoeken.”

“Er is een stijgende vraag naar alcoholvrije drankjes”

Op zijn 20ste ging hij aan de slag in café Alexander (nu Moustache, red.) en drie jaar later startte hij met het jeugdcafé ‘t Wiel in de Kermisstraat. “De jonge gasten van toen zijn hier nu klant in Bar Giraf.”

Zes jaar opvoeder

Hij wilde café ‘t Wiel verhuizen naar waar nu het Fabriekspand is. “Het café gingen we vooraan inrichten, achteraan zou dan een zaal gekomen zijn. Maar ik herinner me dat er veel kosten aan waren. Dus vormden we café De Juttespinnerij dan maar om tot eetcafé Sanseveria. We zijn daar ongeveer tegelijk met het Fabriekspand gestart.” Sanseveria bleef onder diverse zaakvoerders een succesverhaal. Zelf had Henk enkele jaren een kledingzaak op de plaats waar hij later Viva Verne zou uitbaten. “Ik ben ook een jaartje in de Colruyt gaan werken om vervolgens een opleiding tot opvoeder te kunnen volgen. En ik werkte ook zes jaar in die sector, in een asielcentrum voor niet-begeleide jongeren in Wervik en bij jonge deliquente meisjes in Ieper. Intense jobs, maar ik heb dat altijd graag gedaan. Ik kom uit een zelfstandig nest en dat trok opnieuw aan mij.”

Van 2018 tot 2020 baatte hij ook de Lange Giraf uit. “Dat was op de vroegere plaats van de café Kingston. Jarenlang ook een naam in onze stad, maar die naam was een beetje verbrand geraakt. Dus gingen we op zoek naar een andere benaming. De Nederlanders zijn daar goed in, namen als De Gele Kanarie… Een giraf is ook altijd lang en het gebouwtje, dat later moest wijken voor de bouw van het nieuwe stadhuis, was ook de hoogste in de rij. En die naam Giraf namen we mee naar de Sint-Amandsstraat.”

Bar Giraf is onder gebracht in de oude pastorie van de Sint-Amandskerk. “De kerk was al jarenlang ontwijd, de pastorie stond dan ook leeg. Het gebouw was ondertussen eigendom geworden van de Stad Roeselare en het stond te huur om er kantoren of horeca in onder te brengen. Raar maar waar, maar wij waren de enige kandidaat. Wij zagen wel het potentieel, het leent zich uitstekend voor de horeca.”

In 2020 gingen de deuren van Bar Giraf open. “Enkel eerst op het terras, we kwamen net uit een coronalockdown. Aan het gebouw zelf hebben we eigenlijk niet zoveel veranderd. De indeling bleef behouden. Binnen kunnen er in de verschillende ruimtes 70 mensen zitten, als iedere stoel bezet is zelfs 90. Buiten zijn dat er 188. Het zat ook meteen goed qua volk. Het voordeel wanneer je al jaren in de horeca zit, is dat er altijd een deel van je publiek mee verhuist. En het is hier iedere avond volle bak, soms moeten we zelfs mensen weigeren.”

Ommuurde tuin

Met de zomer voor de deur is het terras uiteraard een extra troef. “Het is ook een unieke locatie, de kerk staat pal in onze volledig ommuurde tuin. Je zit te midden de beplanting. Er is veel plaats, maar we zetten het ook niet propvol met tafels zodat iedereen toch de nodige ruimte heeft.”

Als Henk aan het woord is dan spreekt hij altijd in de we-vorm. “We doen het ook als team. Niels Van Lierop is meer dan mijn rechterhand, we doen hier alles in samenspraak. Hij is als jonge gast bij mij komen werken, tien jaar later is hij er nog altijd. We zijn hier ook altijd allebei op post om samen met onze medewerkers de mensen te bedienen”, zegt Henk die school liep in Ter Groene Poorte in Brugge. “We streven ook een bepaald niveau na. Elke klant krijgt een vriendelijke begroeting, op- en afdienen gebeurt met plateaus, het drankje wordt met het etiket naar de klant toe op tafel gezet… Het verschil zit hem in de details. Er zijn gewoon enkele huisregels die we volgen, iedereen moet daarin mee. Al maakt het de zoektocht naar mensen er niet makkelijker op. Onze klanten komen naar hier om zich te amuseren, ze moeten met een gelukkig gevoel ook naar buiten stappen. We hebben ook een schoon publiek. Het leuke eraan is dat kleinkinderen aan hun grootouders aanraden om hier eens te komen en vice versa. We hebben hier een erg divers publiek, dat maakt dat je minder gevoelig bent aan kalme momenten.”

Bar Giraf is ook vrij van brouwer. “We hebben hier een aantal bieren op de tap. We stellen ook vast dat de alcholvrije drankjes erg in de lift zitten. We hebben al elf alcoholvrije bieren. We gaan ook mee in tendensen en dat kan je ook makkelijker als je zoals ons zelf kan kiezen wat je op de kaart zet. De mensen houden nu ook meer van borrelen, iets drinken en ondertussen genieten van wat fingerfood. Dat is ook nodig als café, gewoon overleven van pintjes en frisdrank, dat wordt steeds moeilijker.”

Zomerbar

Recent werd aan de overkant van Bar Giraf ook het Moermanpark geopend. “Een mooie groene locatie. Even hebben we ook overwogen om er een zomerbar te openen”, aldus Henk die eerder ook aan de kop van de vaart Viva Vaart in het leven riep. “Maar uiteindelijk hebben we dat niet gedaan. “

In de vier decennia dat Henk in de horeca werkt is die sector enorm veranderd. “Er wordt anders uit gegaan als vroeger. Wij moesten wel op café gaan om af te spreken met vrienden, nu is er de gsm en gaan ze vaak ook bij elkaar thuis. Jongeren gaan nu ook bewuster om met alcohol, wat niet slecht is natuurlijk. In onze inkom staat overigens een toestel waar je kunt meten of je met de auto mag rijden. En dat wordt veel gebruikt.”

Volgende week: café De Engel in Gits.

The post ‘Voormalige pastorie omgetoverd tot hip café’: Bar Giraf is na vijf jaar een van de horeca-hotspots in Roeselare is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brugsche vertalseltjies (21): fort Het Kattepoortje houdt stand

Als geen ander kent Brugge een boeiende geschiedenis. Die bestaat niet enkel uit grootse gebeurtenissen, maar nog meer uit vele petites histoires, kleine wetenswaardigheden die zelden of nooit worden opgerakeld. In de reeks ‘Brugsche vertalseltjies’ diept gediplomeerd stadsgids Chris Weymeis weetjes op uit een rijkgevulde historische grabbelton. Deze week: fort Het Kattepoortje.
The post Brugsche vertalseltjies (21): fort Het

Lees meer »

Huiswaarts organiseert belevingsmarkt in Roeselare: “Mensen dichter bij elkaar brengen”

In het kader van het sociaal-cultureel samenwerkingsverband Thuiswaarts bundeldental van partners de krachten. Dat levert heel wat creatieve en verbindende momenten op. Tijdens een bruisende belevingsmarkt met als thema ‘Sport & Spel’, op vrijdag 13 juni, kan iedereen het resultaat ontdekken.
The post Huiswaarts organiseert belevingsmarkt in Roeselare: “Mensen dichter bij elkaar brengen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Monnik Giel woont na 12 jaar noodgedwongen weer in België nadat hij metaalvergiftiging opliep in Tibetaans klooster

Dat hij met vraagtekens zit over de liefde, vertelt een bij momenten emotionele monnik Giel Foubert (27) vanavond in ‘Viva la feta’. De meest besproken tiener van 2013 laat in zijn hart kijken over pesterijen en relaties, maar geeft nu ook een update over de uitzonderlijke metaalvergiftiging die hij opliep door jarenlang uit verkeerde potten te eten in het klooster.

Lees meer »

Vakbond ACV wil snel uitzicht op extra koopkracht

Vakbond ACV wil dat er snel ruimte komt voor een verhoging van de koopkracht, met minstens een half procent bovenop de index. Dat heeft voorzitter Ann Vermorgen in Gent gezegd naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging.

Lees meer »

Boswachter meet schade op na brand in Nationaal Park Hoge Kempen: “Hier zitten veel grondbroeders, de jongen zullen het niet overleefd hebben”

"De natuur zal zich snel herstellen, maar onder de dieren zullen er heel wat slachtoffers gevallen zijn op de Mechelse Heide", dat zegt boswachter Corina Cools van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) na de grote natuurbrand van vannacht. 75 hectare nauur is in vlammen opgegaan. Vooral de oudere stukken heide, die al even niet meer beheerd waren, zijn

Lees meer »

KIJK. “Vrouwen vragen mij om hen echt te stalken”: Britse Nikita (22) lijkt opvallend veel op hoofdrolspeler uit Netflixserie ‘You’

De 22-jarige Nikita Darwin uit Dover gaat viraal op sociale media dankzij zijn opvallende uiterlijk. De Brit lijkt namelijk sprekend op ‘Joe Goldberg’, het hoofdpersonage uit de populaire Netflixserie ‘You’. Nikita ontvangt dagelijks honderden berichten van mensen die de gelijkenis zien en ze sturen hem zelfs bizarre verzoeken. “Vrouwen delen hun locatie en vragen me soms om hen te stalken

Lees meer »

Hamas verliest grip op Gaza: strijders onbetaald, bevolking in opstand

De kassa van Hamas staat droog. Al drie maanden krijgen strijders van de al-Qassam-brigades geen loon, en ook de families van gesneuvelde of gevangengenomen militanten vissen achter het net. De oorzaak ligt bij de Israëlische blokkade van humanitaire hulp, waardoor Hamas niet langer in staat is om voorraden in te pikken en door te verkopen — een cruciale bron van

Lees meer »