Bar Giraf is het zoveelste succesconcept van Henk De Gheldere in de Roeselaarse horeca. Hij runt de zaak samen met Niels Van Lierop en het is ondertussen een pleisterplaats geworden voor een divers publiek van alle leeftijden.
Als er iemand is die de Roeselaarse horeca door en door kent en mee vorm heeft gegeven, dan is het wel Henk De Gheldere (57), van oorsprong Lichterveldenaar. Zijn ma runde nog een café in Zwevezele en café Tabarin in Roeselare, dat ondertussen al tegen de vlakte is gegaan. Als jonge gast hielp hij ook in het legendarische café Den Gouden Appel in Lichtervelde. “Bij Chris en Claire. Ik moest toen om 23 uur beginnen tot 6 uur ‘s morgens. Je zou daar nu eens kandidaten moeten voor zoeken.”
“Er is een stijgende vraag naar alcoholvrije drankjes”
Op zijn 20ste ging hij aan de slag in café Alexander (nu Moustache, red.) en drie jaar later startte hij met het jeugdcafé ‘t Wiel in de Kermisstraat. “De jonge gasten van toen zijn hier nu klant in Bar Giraf.”
Zes jaar opvoeder
Hij wilde café ‘t Wiel verhuizen naar waar nu het Fabriekspand is. “Het café gingen we vooraan inrichten, achteraan zou dan een zaal gekomen zijn. Maar ik herinner me dat er veel kosten aan waren. Dus vormden we café De Juttespinnerij dan maar om tot eetcafé Sanseveria. We zijn daar ongeveer tegelijk met het Fabriekspand gestart.” Sanseveria bleef onder diverse zaakvoerders een succesverhaal. Zelf had Henk enkele jaren een kledingzaak op de plaats waar hij later Viva Verne zou uitbaten. “Ik ben ook een jaartje in de Colruyt gaan werken om vervolgens een opleiding tot opvoeder te kunnen volgen. En ik werkte ook zes jaar in die sector, in een asielcentrum voor niet-begeleide jongeren in Wervik en bij jonge deliquente meisjes in Ieper. Intense jobs, maar ik heb dat altijd graag gedaan. Ik kom uit een zelfstandig nest en dat trok opnieuw aan mij.”
Van 2018 tot 2020 baatte hij ook de Lange Giraf uit. “Dat was op de vroegere plaats van de café Kingston. Jarenlang ook een naam in onze stad, maar die naam was een beetje verbrand geraakt. Dus gingen we op zoek naar een andere benaming. De Nederlanders zijn daar goed in, namen als De Gele Kanarie… Een giraf is ook altijd lang en het gebouwtje, dat later moest wijken voor de bouw van het nieuwe stadhuis, was ook de hoogste in de rij. En die naam Giraf namen we mee naar de Sint-Amandsstraat.”
Bar Giraf is onder gebracht in de oude pastorie van de Sint-Amandskerk. “De kerk was al jarenlang ontwijd, de pastorie stond dan ook leeg. Het gebouw was ondertussen eigendom geworden van de Stad Roeselare en het stond te huur om er kantoren of horeca in onder te brengen. Raar maar waar, maar wij waren de enige kandidaat. Wij zagen wel het potentieel, het leent zich uitstekend voor de horeca.”
In 2020 gingen de deuren van Bar Giraf open. “Enkel eerst op het terras, we kwamen net uit een coronalockdown. Aan het gebouw zelf hebben we eigenlijk niet zoveel veranderd. De indeling bleef behouden. Binnen kunnen er in de verschillende ruimtes 70 mensen zitten, als iedere stoel bezet is zelfs 90. Buiten zijn dat er 188. Het zat ook meteen goed qua volk. Het voordeel wanneer je al jaren in de horeca zit, is dat er altijd een deel van je publiek mee verhuist. En het is hier iedere avond volle bak, soms moeten we zelfs mensen weigeren.”
Ommuurde tuin
Met de zomer voor de deur is het terras uiteraard een extra troef. “Het is ook een unieke locatie, de kerk staat pal in onze volledig ommuurde tuin. Je zit te midden de beplanting. Er is veel plaats, maar we zetten het ook niet propvol met tafels zodat iedereen toch de nodige ruimte heeft.”
Als Henk aan het woord is dan spreekt hij altijd in de we-vorm. “We doen het ook als team. Niels Van Lierop is meer dan mijn rechterhand, we doen hier alles in samenspraak. Hij is als jonge gast bij mij komen werken, tien jaar later is hij er nog altijd. We zijn hier ook altijd allebei op post om samen met onze medewerkers de mensen te bedienen”, zegt Henk die school liep in Ter Groene Poorte in Brugge. “We streven ook een bepaald niveau na. Elke klant krijgt een vriendelijke begroeting, op- en afdienen gebeurt met plateaus, het drankje wordt met het etiket naar de klant toe op tafel gezet… Het verschil zit hem in de details. Er zijn gewoon enkele huisregels die we volgen, iedereen moet daarin mee. Al maakt het de zoektocht naar mensen er niet makkelijker op. Onze klanten komen naar hier om zich te amuseren, ze moeten met een gelukkig gevoel ook naar buiten stappen. We hebben ook een schoon publiek. Het leuke eraan is dat kleinkinderen aan hun grootouders aanraden om hier eens te komen en vice versa. We hebben hier een erg divers publiek, dat maakt dat je minder gevoelig bent aan kalme momenten.”
Bar Giraf is ook vrij van brouwer. “We hebben hier een aantal bieren op de tap. We stellen ook vast dat de alcholvrije drankjes erg in de lift zitten. We hebben al elf alcoholvrije bieren. We gaan ook mee in tendensen en dat kan je ook makkelijker als je zoals ons zelf kan kiezen wat je op de kaart zet. De mensen houden nu ook meer van borrelen, iets drinken en ondertussen genieten van wat fingerfood. Dat is ook nodig als café, gewoon overleven van pintjes en frisdrank, dat wordt steeds moeilijker.”
Zomerbar
Recent werd aan de overkant van Bar Giraf ook het Moermanpark geopend. “Een mooie groene locatie. Even hebben we ook overwogen om er een zomerbar te openen”, aldus Henk die eerder ook aan de kop van de vaart Viva Vaart in het leven riep. “Maar uiteindelijk hebben we dat niet gedaan. “
In de vier decennia dat Henk in de horeca werkt is die sector enorm veranderd. “Er wordt anders uit gegaan als vroeger. Wij moesten wel op café gaan om af te spreken met vrienden, nu is er de gsm en gaan ze vaak ook bij elkaar thuis. Jongeren gaan nu ook bewuster om met alcohol, wat niet slecht is natuurlijk. In onze inkom staat overigens een toestel waar je kunt meten of je met de auto mag rijden. En dat wordt veel gebruikt.”
Volgende week: café De Engel in Gits.
The post ‘Voormalige pastorie omgetoverd tot hip café’: Bar Giraf is na vijf jaar een van de horeca-hotspots in Roeselare is provided by KW.be.