Uitstap IVIO kost Wingene zo’n 700.000 euro: forse schadevergoeding door contractontbinding, winstderving, overname containerpark en overheadkosten

Sinds Wingene in 2023 besliste dat Ruiselede voor afvalintercommunale MIROM zou kiezen ten nadele van IVIO werd er fors onderhandeld om tot een deal te komen. Oppositieraadslid Mieke Van den Broeck (N-VA Respect Burgerbelangen) wou tijdens de jongste gemeenteraad weten of die onderhandelingen rond raken tegen 1 januari 2026, wat het kostenplaatje wordt en of de milieubelasting omhoog gaat. Schepen voor Milieu Brecht Warnez liet weten dat er een gunstig akkoord werd bereikt. Volgens onze berekening bedraagt het kostenplaatje toch zo’n 700.000 euro.

De enthousiaste mededeling op de webstek van IVIO dat de afvalintercommunale vanaf 1 januari 2026 voor het restafval met afvalbakken zal werken, zorgt voor de nodige verwarring bij de inwoners van Ruiselede. Ruiselede wordt immers – met tien andere gemeenten – bediend door IVIO. Vooral de berekening dat het nieuwe Diftar-systeem met bakken liefst driemaal zo duur zou worden als restafval in zakken, zorgde voor de nodige onrust.

Dat hoeft echter niet, want Ruiselede besliste reeds in 2023 over te zullen stappen naar MIROM, dat ook Wingene bedient. Daar blijft men de komende zes jaar met goedkopere afvalzakken werken. Voormalig burgemeester Greet De Roo liet tijdens de gemeenteraad van Ruiselede vroeger al verstaan, dat de financiële positie, het eigen vermogen en de reserves van MIROM beter zijn. Oppositieraadslid Mieke Van den Broeck peilde tijdens de jongste gemeenteraad naar de stand van zaken rond dat dossier. Ze wou vooral weten of die overstap zal lukken tegen 1 januari 2026 en wat het uiteindelijke kostenplaatje zou worden.

Schadevergoeding

Schepen voor Milieu reageerde met goed nieuws. Het Wingense gemeentebestuur heeft immers een uitstapregeling bedongen bij IVIO. Zo valt vanaf 2026 de afvalregeling in Wingene en Ruiselede onder dezelfde intercommunale MIROM. Precieze cijfers wou Warnez nog niet geven, maar hij liet toch een beetje in zijn kaarten kijken. “Met een beetje geluk raken we in een kleine zeven jaar uit de kosten”, rekende Warnez.

“De financiële positie, het eigen vermogen en de reserves van MIROM zijn beter” – Greet De Roo

MIROM bedient bijna tweemaal zoveel inwoners als IVIO (201.500 inwoners tegenover 136.000, red.), zodat MIROM per inwoner maar half zoveel kost als IVIO. Het Integraal verantwoord Milieubeheer (IVM) rekende al uit dat de gemiddelde inwoner in West-Vlaanderen ongeveer 130 kilogram restafval per jaar produceert. Dat restafval kost tussen de 0,11 en 0,33 euro per kilogram. Vermits IVIO bij de duurdere afvalintercommunales hoort, gaan we uit van het duurdere tarief. Dat maakt zo’n 42 euro per inwoner per jaar. Als MIROM maar de helft kost van IVIO, maakt Wingene zo’n 20 euro winst per inwoner per jaar. Vermits Ruiselede zo’n 5.000 inwoners telt – wat neerkomt op zo’n 100.000 euro winst per jaar – bedragen de totale uitstapkosten dus een slordige 700.000 euro.

Extra weegbruggen

Op onze vraag laat IVIO-voorzitter Jurgen Olivier weten dat de forse schadevergoeding bestaat uit algemene overheadkosten, de investeringskosten in het Ruiseleedse recyclagepark en een verbrekingsvergoeding voor de voortijdige opzeg van externe dienstleveranciers. In het Ruiseleedse recyclagepark moet bovendien een weegbrug komen en moeten de nodige aanpassingen aan nutsleidingen en digitale infrastructuur gebeuren.

Niet goedkoop

Schepen Warnez benadrukte dat de nieuwe regeling op de lange termijn een voordeel oplevert, omdat het aanvankelijke IVIO-contract liep tot 2037. Maar het voorbeeld toont wel aan dat plots uit een afvalintercommunale stappen geen goedkope zaak is. De inwoners van Ruiselede doen er wel hun voordeel mee. De goedkope restafvalzakken blijven behouden, de omhaling gebeurt wekelijks en niet tweewekelijks zoals bij IVIO en de IVIO-zakken blijven ook na 1 januari 2026 geldig als ze voorzien worden van de nodige stickers. Na de zomer start MIROM met GFT-bakken. Schepen Warnez beloofde binnenkort meer financiële details te geven over de gesloten deal. Over een mogelijke hogere milieubelasting was hij duidelijk: die komt er niet.

The post Uitstap IVIO kost Wingene zo’n 700.000 euro: forse schadevergoeding door contractontbinding, winstderving, overname containerpark en overheadkosten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Thuisonderwijs helpt Marcel (9), maar regels worden strenger: “Hij voelt zich onveilig in de klas”

Het aantal kinderen dat thuis les krijgt, is verdubbeld sinds 2020. Ook voor Marcel (9) bleek thuisonderwijs de enige haalbare weg. Vorig schooljaar slaagde evenwel slechts 7 op de 10 thuisgeschoolde kinderen voor de verplichte examencommissie. Vanwege de stijgende populariteit van het huisonderwijs wil minister Zuhal Demir nu strenger toekijken op de kwaliteit.

Lees meer »

Heel Vlaanderen zocht stamceldonor voor Rachèle (5) uit Pittem, nu mag meisje eindelijk naar school: “De kleutertjes zongen haar meteen toe”

Meer dan een jaar na haar levensreddende stamceloperatie mag Rachèle (5) uit het West-Vlaamse Pittem eindelijk naar school. Op haar allereerste schooldag stapte de kleuter aan de hand van grote broer Henri de speelplaats op en werd ze meteen omringd door haar klasgenootjes van het tweede kleuter. “Ze is altijd al hun klasgenootje geweest. Ook al zat ze nooit eerder

Lees meer »

Hopen op de recessie die niemand wil voorspellen

De grillen van Amerikaans president Donald Trump hebben ook afgelopen week tot onzekerheid op de beurzen geleid. Zijn tegenstanders moeten supporteren voor een recessie – dat zouden de Amerikanen hem immers nooit vergeven. Alleen durft niemand nog een economische terugval aan te kondigen.

Lees meer »

Denemarken tilt pensioenleeftijd als eerste Europese land op naar 70 jaar: zal dat ook bij ons onvermijdelijk worden?

Denemarken heeft als eerste land in Europa beslist om de pensioenleeftijd stelselmatig te verhogen. Vandaag mogen de Denen stoppen met werken als ze 67 jaar zijn, maar vanaf 2040 wordt die leeftijdsgrens 70 jaar. Wat is de redenering achter deze keuze? En kan dat ook bij ons? “Ik sluit het zeker niet uit”, stelt arbeidsmarktexpert Jan Denys. “Maar laten we

Lees meer »

Ongeneeslijke longkanker vastgesteld bij Freek van zangduo Suzan & Freek: “Zo lang mogelijk genieten van de tijd die ons samen gegund is”

Suzan Stortelder (32) en Freek Rikkerink (32), beter bekend als Suzan & Freek, hebben zonet een hartverscheurende boodschap gedeeld op sociale media. Er is namelijk uitgezaaide longkanker vastgesteld bij Freek. “Door deze uitzaaiingen is er geen kans meer op genezing.” Het koppel laat verder ook nog weten dat ze hopen om eind dit jaar hun eerste kindje samen te mogen

Lees meer »