Shpend was de ster in ‘Met de wind mee’: “Mensen komen nu regelmatig babbelen”

Tieltenaar Shpend Prekazi stond even in het middelpunt van de belangstelling toen Tieltenaar en fietsende reporter Wouter Deboot in zijn programma ‘Met de wind mee’ in Kosovo zijn vriend Shpend opbelde. Shpend Prekazi verhuisde 19 jaar geleden van Kosovo naar Tielt, de liefde achterna. “Ik draag beide nationaliteiten met trots in het hart.”

Het was de liefde die Shpend 19 jaar geleden naar België bracht, meer bepaald naar Tielt. Zijn vrouw Dona is hier opgegroeid, nadat haar vader gevlucht was voor de oorlog. “Ik leerde mijn vrouw kennen in Kosovo, terwijl ze in Tielt nog voor verpleegkundige studeerde. Ik ben haar gevolgd en niet meer teruggekeerd.”

Hoe ben je toen in Tielt ontvangen?

“Heel goed, supergoed zelfs. Voor mij was het misschien wat makkelijker om me hier snel thuis te voelen, want mijn vrouw is hier opgegroeid en was al goed geïntegreerd. Zij is echt thuis in Tielt. In het begin trok ik vooral op met haar vrienden en de mensen van school, maar nadat ik hier begon te werken en met de mensen begon te praten, vond ik ook mijn eigen weg.”

Hoe reageerde je moeder toen je aangaf de liefde naar Tielt te volgen?

“Ze stelde zich in het begin wel wat vragen, vooral over de afstand en wat ik hier zou gaan doen. Maar ze was er zeker niet tegen gekant en intussen is ze wel heel tevreden en ook blij met Dona.”

Je was net in Kosovo toen Wouter je opbelde. Wat was je eerste reactie?

“Het was toch iets speciaals, zo’n telefoon krijg je niet elke dag. Maar ik was meteen superenthousiast. Ik weet natuurlijk wat Wouter van werk doet, dus ik wist ook dat hij wellicht aan een programma aan het werken was. Ik ben dan ook meteen naar Wouter gereden om hem Kosovo te laten zien.”

Moest je hard wennen aan de camera’s?

“Om eerlijk te zijn niet zo. Wouter is een vriend en ik was dan ook met mijn vriend aan het praten. Er stonden wel camera’s rond ons, maar dat heb ik minder opgemerkt. Het stoorde me zeker niet.”

Vond je het fijn om Kosovo eens van een andere kant te kunnen laten zien?

“Ja, dat was echt heel goed. Ik krijg regelmatig de vraag hoe het daar is, hoe het er voor en na de oorlog is veranderd. Het was dan ook heel fijn om te kunnen tonen aan de mensen hoe mooi het land eigenlijk is en ook aan mijn vrienden hier kon laten zien hoe het er in Kosovo allemaal op vooruit is gegaan.”

Samen met de Kosovaarse gemeenschap uit Tielt heb je naar de aflevering van ‘Met de wind mee’ gekeken. Hoe ging dat?

“Het was supergoed, maar in het begin ook wat stresserend. Ik ben het natuurlijk niet gewend om mijn eigen stem te horen en mezelf op het scherm te zien. Maar ik zat natuurlijk tussen vrienden, dus samen naar het programma kunnen kijken, voelde heel speciaal.”

Heb je al veel reacties gekregen op je televisieoptreden?

“Héél veel reacties, via sms, ook via Messenger. Ik ben momenteel aan het werk als schilder in het ziekenhuis van Tielt en moet toch regelmatig eens stoppen om even met de mensen te praten.”

Wat mis je het meest aan Kosovo als je in België bent?

“In de eerste plaats natuurlijk mijn moeder die daar nog steeds woont. Mijn vader is intussen overleden. Ook mijn kleine broer woont nog in Kosovo. Daarnaast heb ik ook mijn Kosovaarse vrienden en er is ook wel de mooie natuur.”

En omgekeerd als je in Kosovo bent?

“Natuurlijk het meest mijn vrienden uit België. Daarnaast vind ik het hier om eerlijk te zijn ook een prachtig land. Na iedere vakantie voel ik me hier weer thuiskomen, vind ik ook mijn routine terug. Op donderdag is dat met de maten gaan basketten en daarna in de Carlito iets gaan drinken. Natuurlijk ook het voetbal van Club Brugge gaan kijken. Ik ben een echte fan en ga regelmatig in het stadion de matchen gaan bekijken.”

Voel je je nooit geduwd zitten tussen de twee culturen?

“Nee, eigenlijk niet. Ik ben trots dat ik een Kosovaarse Albanees ben, maar ik draag mijn Belgische nationaliteit ook met superveel trots. Als ik in Kosovo ben, zeggen ze dat ik een Belg ben. Omgekeerd zeggen ze in België dat ik een Kosovaar ben. Maar ik voel me goed geaccepteerd aan de beide kanten en ben fier op beide nationaliteiten.”

Intussen behoud je nog steeds een warme vriendschap met Wouter Deboot?

“Zeker. Ik leerde Wouter trouwens kennen via Karel Verkest, een supergoede vriend van mij hier in België die me de afgelopen jaren ook echt heel veel heeft geholpen. Wouter is een toffe en warme mens die al heel wat heeft gezien. Hij is echt iemand met wie je heel gemakkelijk kan babbelen en over van alles kan discussiëren, net als Karel. Als wij drieën samen zijn, dan is er altijd sfeer.”

Shpend Prekazi Privé: Shpend Prekazi is 42 jaar. Hij is geboren in Mitrovicë in Kosovo, maar verhuisde 19 jaar geleden naar Tielt. Hij woont daar met zijn vrouw en twee kinderen van 14 en 17 jaar oud.Studies en loopbaan: Shpend studeerde economie en werkt nu als zelfstandig schilder.Vrije tijd: Hij houdt van basketten en rijden met de moto.

The post Shpend was de ster in ‘Met de wind mee’: “Mensen komen nu regelmatig babbelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Trio achter Bar Hazart neemt De Oude Tramstatie over: “Voor jong en oud”

Louis Plancke (30), Korneel Cottyn (29) en Julie Roose (23) zijn de nieuwe uitbaters van café De Oude Tramstatie in de Sleihagestraat. Ze volgen Miquel Vancompenolle op, die eind februari liet weten dat hij de zaak wou overlaten. De nieuwe uitbaters willen ‘Den Tram’ nog volkser maken.
The post Trio achter Bar Hazart neemt De Oude Tramstatie over: “Voor

Lees meer »

Automobilist rijdt in op mensenmassa bij huldiging Liverpool

Bij de huldiging van de voetballers van Liverpool is een automobilist ingereden op een aantal voetgangers. Dat melden de ‘BBC’ en de lokale krant ‘Liverpool Echo’ op basis van de politie. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen gewond zijn geraakt en wat hun toestand is. De bestuurder van de auto is aangehouden.

Lees meer »

Leerlingen De Windroos voor even kunstenaars

Basisschool De Windroos in Zwevegem leek even op een kunstgalerij. In de kleine turnzaal werd een kunsttentoonstelling georganiseerd met werk van de leerlingen van het vierde leerjaar.
The post Leerlingen De Windroos voor even kunstenaars appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Klassiekers van drie generaties op het bord”: André Buyens opent in De Panne restaurant Piccadilly met knipoog naar grootmoeder en moeder

André Buyens (59) en Amanda Russell (50) starten hun restaurant Piccadilly in De Panne. Bij oudere mensen zal die naam nog een belletje rinkelen. “Net na de Tweede Wereldoorlog openden mijn grootouders op wandelafstand hier vandaan een gelijknamige horecazaak. Het is met een knipoog naar onze rijke horecafamiliegeschiedenis dat we deze zaak openen zegt André, broer van gewezen sterrenchef Stéphane

Lees meer »