Het stadsbestuur voert een nieuw belastingreglement in om aanslepende bouwprojecten te activeren. Deze maatregel moet de langdurige aanwezigheid van werfsites in het straatbeeld beperken.
Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V): “Aan een aantal bouwprojecten wordt na de sloop van de bestaande bebouwing niet binnen een redelijke termijn verder gewerkt. De langdurige aanwezigheid van werfsites en braakliggende terreinen (in bijvoorbeeld de Ieperstraat en in de Gasthuisstraat), leidt tot een leemte in het straatbeeld. Het niet, gedeeltelijk of traag uitvoeren van omgevingsvergunningen zorgt er ook voor dat de beschikbare gronden niet optimaal kunnen worden aangewend om bijkomende woon- en handelsfuncties in het stadscentrum te voorzien.”
Normaal tijdsbestek
Daarom besliste de gemeenteraad om een belasting te heffen op het niet of te traag uitvoeren van een omgevingsvergunning na sloop. Met deze belasting worden bouwheren aangezet om de werkzaamheden volgens een normaal tijdsbestek uit te voeren en langdurige hinder te vermijden.
Aan bouwwerven die gelegen zijn in het kernwinkelgebied en de overgangszone van het kernwinkelgebied wordt een hogere belasting gevraagd, omdat ze een grotere impact hebben op de leefbaarheid, netheid en bereikbaarheid van de stad, en op het commerciële centrum in het bijzonder.
Wijziging bestaande belasting
Poperinge heft al verschillende jaren een belasting op onbebouwde gronden. Hiermee wil de stad eigenaars aansporen om iets met hun grond te doen, zoals bijkomende woongelegenheden realiseren. Het huidig belastingreglement wordt gewijzigd in 2026.
Voor de berekening van de belasting wordt vanaf dan de oppervlakte van het perceel gebruikt. (En dus niet meer de straatlengte, red.). Op die manier zullen grotere percelen meer worden belast.
Voor onbebouwde gronden in het kernwinkelgebied en de overgangszone van het kernwinkelgebied is een hogere belasting voorzien. Deze hogere heffing is aangewezen met het oog op een snellere activatie van de gronden.
En wat met particulieren?
Bram Meeuw (Bewust): “Bij beide punten begrijpen we het uitgangspunt om sneller aan te zetten tot het beginnen of verderzetten van werken op grote sites. Echter toch enkele bedenkingen. Heeft de belasting op onbebouwde gronden zijn nut reeds bewezen? Worden werken sneller aangevat wegens deze belasting? Aangezien de inkomsten jaarlijks steeds in de 40.000 euro bedragen en het in 2024 toch 53 dossiers betreft? De belasting op niet of trage uitvoering van werken is ook van toepassing op particulieren, maar stel dat particulieren getroffen worden door bijvoorbeeld ziekte, of scheiding die het verderzetten van de werken bemoeilijkt, zorgen we dan met deze belasting niet voor nog meer ellende? Niet elke trage werf is uit onwil.”
“In de praktijk heb ik het nog niet meegemaakt”, antwoordde de burgemeester. “Dat heeft veel te maken met het feit dat de grote massa aan onbebouwde bouwgronden meestal professioneel te linken is aan een bepaalde ontwikkelaar. Bij kleinere percelen is over het algemeen niet geweten dat particulieren daarmee in de problemen zouden komen. Als dat toch het geval zou zijn, dan zijn er nog fiscale instrumenten om tegen de belasting bezwaar in te dienen en overmacht in te roepen, om welke reden dan ook.”
Niets doen is geen optie
“Wat is het alternatief?”, stelde de burgemeester. “Het zal ongetwijfeld al mensen hebben aangezet iets met grond te gaan ondernemen. Zolang de belasting geen impact heeft op de stijgende waarde en vastgoedprijzen, hol je altijd de feiten achterna. Niks doen lijkt me geen optie, anders zitten we met nog grotere perikelen. Daarom passen we dit reglement heel doelbewust aan. Ontwikkelaars met veel percelen worden zich bewust van de impact: in lengte van jaren begint dat toch wel op de cijfers te wegen en zal het ongetwijfeld zijn nut kennen.”
Primeur voor Vlaanderen
“Een aantal problemen zijn hier trouwens al een paar keer aangekaart en we hebben alle wegen ondertussen bewandeld. Aanschrijven, uitnodigen tot gesprek, in overleg gaan, aanmoedigen iets te doen, allemaal zonder gevolg. Nu gaan we dus over tot deze stappen. Ik denk dat we hiermee een primeur voor Vlaanderen hebben: twee jaar na de sloop moet de nieuwbouw wind- en waterdicht zijn, na vijf jaar moet het gebouw volledig afgewerkt zijn”, besloot de burgemeester.
Bewust stemde tegen, Vlaams Belang onthield zich bij de stemming.
The post Poperinge heft belastingen op aanslepende bouwprojecten is provided by KW.be.