Onderzoeksdijk en duin-voor-dijkproject in Raversijde bieden belangrijke info voor bescherming van onze kust

Sinds twee jaar bevindt zich een onderzoeksdijk voor de kust van Raversijde en zijn er aanplantingen gedaan om nieuwe duinen te ontwikkelen. De verzamelde data van dit ‘Living Lab Raversijde’ leveren belangrijke wetenschappelijke informatie op in het kader van kustbescherming”. Dat blijkt uit de eerste meetresultaten.

Living Lab Raversijde (LLR) is een onderzoeksproject van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) van het departement Mobiliteit en Openbare Werken. Samen met onder andere UGent en KU Leuven wordt onderzocht hoe we onze kust in de toekomst beter kunnen beschermen tegen stormvloeden uit zee. Op het strand van Raversijde werd daarvoor een duin voor dijk en een onderzoeksdijk gerealiseerd.

Impact golven onderzoeken

De initiatiefnemers organiseerden een symposium om de eerste meetresultaten van Living Lab Raversijde voor te stellen. De onderzoeksdijk, twee jaar geleden op het strand van Raversijde in gebruik genomen, meet de kracht en impact van golfoverslag op de dijk.

“De onderzoeksdijk is onderverdeeld in vier secties”, vertelt Marc Willems, projectingenieur bij het Waterbouwkundig Laboratorium. “Elk stelt een andere geometrie van de zeedijk voor: een referentiedijk met glooiing, een dijk met glooiing en stormmuur, een dijk met glooiing en promenade, en ten slotte een dijk met glooiing, stormmuur en promenade. Zo kunnen we de impact van golven op verschillende dijktypes onderzoeken”.

Meetinstrumenten

Op de onderzoeksdijk zijn 46 meetinstrumenten geplaatst. Op het strand en in zee staan verschillende meettoestellen en liggen er golfmeetboeien. Marc Willems: “Het is door de combinatie van deze metingen dat we zicht krijgen op de golfslag en -kracht. De gelijktijdige metingen op deze verschillende locaties zijn cruciaal voor ons onderzoek en blijven een uitdaging, van offshore op zee tot aan de teen van de dijk”.

Sinds de opstart van de onderzoeksdijk zijn er drie stormseizoenen geweest. “Er waren in totaal 13 stormen en 35 overslagmetingen bij hoogwater. We hebben dus heel wat data verzameld die we kunnen analyseren”, zegt Marc Willems. Zo bevestigen de metingen de eerdere aannames over golfoverslag en -krachten bij stormen, op basis waarvan nieuwe infrastructuur kan ontworpen worden.”

Blijvende monitoring

De metingen lopen nog tot 2028. “Verschillende nationale en internationale onderzoeksprojecten maken gebruik van de data van de onderzoeksdijk. Het is de bedoeling om de metingen voort te zetten en de bestaande dataset nog uit te breiden voor verder onderzoek. De eerste resultaten hebben in ieder geval het belang aangetoond van continue monitoring en samenwerking om effectieve kustbescherming te waarborgen”, besluit Marc Willems

Duin voor dijk

Een paar honderd meter verder krijgt ook de duin voor dijk steeds meer vorm. Vier jaar na de eerste aanplanting van helmgras en rijshouthagen op het strand van Raversijde heeft er zich vandaag een zichtbare duin ontwikkeld.

Wat verderop krijgt ook de duin voor dijk steeds meer vorm.
Wat verderop krijgt ook de duin voor dijk steeds meer vorm. © gf

Rijshout was in eerste instantie nuttig omdat het een grote hoeveelheid zand verzamelde op korte tijd. Deze hagen vereisten echter meer beheer doordat ze snel onder het zand bedolven raakten. Helmgras toonde zich wel heel efficiënt en duurzaam op lange termijn doordat dit gras groeit en met zijn wortels het zand vasthoudt.

“De duin voor dijk in Raversijde leert ons dat natuurgebaseerde oplossingen, en de uitbreiding ervan naar zee, een waardevolle stormbescherming voor het achterland bieden”, luidt het. “Er is bovendien een vermindering van de hoeveelheid zand die door de wind naar het binnenland wordt geblazen. En tenslotte is er ook ecosysteemwinst, met allerlei dieren en planten die zich vestigen in de nieuwe duin.”

Ook de ontwikkeling van de duinen, die beïnvloed wordt door factoren als wind, stormweer, vegetatie, zandbeschikbaarheid, ruimte voor aanpassing en de topografie van strand en duinen, wordt verder nauwgezet gemonitord, onder meer via drones.

The post Onderzoeksdijk en duin-voor-dijkproject in Raversijde bieden belangrijke info voor bescherming van onze kust is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sharon (29) opent nieuwe kinepraktijk TeamUp in Wielsbeke: “Iedereen kent dit gebouw”

Na een grondige make-over heeft het voormalige CM-kantoor op de Markt een nieuwe invulling gekregen. Sharon D’Haeveloose (29) opent er op 14 juni officieel haar kinepraktijk Team Up. “Er zijn drie kabinetten en één oefenzaal. Ook personal coach Virginie Vandenbussche gaat hier aan de slag en er is nog ruimte voor collega’s. De bedoeling is tot een multidisciplinair aanbod te

Lees meer »

Kruispunt Kezelberg op drukke N32 in Moorsele terug open: volgende week pas werken de verkeerslichten

Het drukke kruispunt Kezelberg op de gewestweg N32 met de Ieperstraat in Moorsele is weer open voor het doorgaand verkeer. Het is uitgerust met verkeerslichten en middeneilanden. In augustus vorig jaar begon de heraanleg van het kruispunt op de grens met Dadizele. Vanaf vandaag is de grootste hinder voorbij. Later worden de wegmarkeringen nog aangebracht en de palen voor de

Lees meer »

Speelcontainer gaat op tournee door Diksmuide

De jeugddienst pakt uit met een speelcontainer die je op verschillende locaties in de stad en haar dorpen zal zien opduiken. “De container is gevuld met speelgoed dat de verbeeldingskracht van kinderen stimuleert en de creativiteit bevordert”, klinkt het bij de jeugddienst. “Door op toer te gaan, willen we op zo veel mogelijk locaties gratis speelkansen aanbieden. Ouders en kinderen

Lees meer »

“Dit is geen midlifecrisis, dit is gewoon mijn speeltuin”: Helmut Lotti kondigt ‘Goes Classic’-terugkeer aan met grote stunt

Nog één ruige zomer in het leer, en dan grijpt Helmut Lotti (55) terug naar zijn pitteleer met witte strik en lakschoenen. Met een flashmob in Antwerpen-Centraal kondigde hij deze ochtend zijn terugkeer naar ‘Helmut Goes Classic’ aan, om zijn dertigjarig jubileum te vieren. Ook al leek hij eerst te twijfelen aan dat plan. “Maar ik heb nooit gezegd dat

Lees meer »