Elk jaar krijgen 1.000 West-Vlamingen diagnose van longkanker: “Risico bij mannen daalt, maar stijgt bij vrouwen”

De longkankerdiagnose van Freek Rikkerink (32) – bekend van het muzikale duo Suzanne & Freek – heeft niemand onberoerd gelaten. Hoewel zijn situatie door zijn jonge leeftijd zeer zeldzaam is, heeft hij jammer genoeg tal van lotgenoten. Zo krijgen elk jaar ongeveer 1.000 West-Vlamingen te horen dat ze longkanker hebben.

Vlaams parlementslid Brecht Warnez vroeg data over kankerincidentie in Vlaanderen op bij minister van Volksgezondheid Hilde Crevits. Stichting Kankerregister houdt elk jaar bij hoeveel mensen een kankerdiagnose krijgen.

De meest recente cijfers dateren van 2021. In dat jaar kregen precies 691 West-Vlaamse mannen en 334 West-Vlaamse vrouwen te horen dat er longkanker werd vastgelegd in hun lichaam: 1.071 in totaal dus, goed voor 11 procent van alle kankerdiagnoses in onze provincie. Het absolute aantal mensen met longkanker stijgt elk jaar, maar dat is volgens expert Bart Van Gool vooral te wijten aan onze bevolkingstoename.

Vrouwenemancipatie

Om een beter zicht te krijgen op de evolutie maakt het Kankerregister gebruik van een gestandaardiseerde incidentie die de leeftijdsverdeling binnen provincies aan elkaar gelijk stelt. Daaruit blijkt dat er 43,9 op 100.000 mannen in West-Vlaanderen longkanker kregen, en dat is minder dan vier jaar eerder. Het risico op longkanker bij mannen daalt dus. (lees verder onder de grafiek)

“Bij vrouwen zien we net het omgekeerde: daar ging het in 2021 over 25 op 100.000 West-Vlaamse vrouwen, ruim drie meer dan in 2017. Eén van de verklaringen is de emancipatie van de vrouw de afgelopen decennia, want daardoor zijn er ook meer vrouwen beginnen roken. En zo dus ook een hoger risico op longkanker lopen”, verklaart Van Gool. “Maar voorlopig blijft het wel een feit dat mannen vaker longkanker krijgen dan vrouwen.”

Industrie en lagere sociale klasse

Provinciale verschillen zijn er hier boven de taalgrens maar weinig. “Kanker is vaak een ouderdomsziekte, iets wat naar bovenkomt door jarenlange opstapeling van kankercellen door enerzijds genetische, en anderzijds externe factoren. En West-Vlaanderen heeft nu eenmaal een iets oudere populatie. Maar nemen we die leeftijdsverschillen weg, dan zien we net dat er in West-Vlaanderen eigenlijk relatief weinig longkanker voorkomt”, aldus Van Gool. Het grote verschil zit blijkbaar vooral tussen Vlaanderen en Wallonië. “Vooral in Luik en Charleroi kleurt onze longkankerkaart rood.”

“Mannen lopen tegenwoordig een kleiner risico om longkanker te krijgen, vrouwen een groter”

Volgens prof. dr. Yolande Lievens ligt de verklaring daarvoor deels bij het feit dat er in Wallonië meer mensen in de vervuilde industrie werken en er meer luchtvervuiling is. Daarnaast speelt ook het feit dat mensen uit lagere socio-economische klassen vaker neigen naar risicogedrag voor ziekten, zoals roken.

Uitzonderlijk

Dat iemand zoals zanger Freek op 32-jarige leeftijd dit verdict te horen krijgt, blijft volgens Bart van Gool zeer uitzonderlijk. “In de leeftijdscategorie 16 tot 35 jaar gaat het slechts over 10 mannelijke Belgen per jaar, daar is Freek dus één van. Dat cijfer stijgt snel hoe hoger de leeftijd, maar voor mensen jonger dan 50 blijft het risico heel laag. Dat is dus echt gewoon pech hebben…”

The post Elk jaar krijgen 1.000 West-Vlamingen diagnose van longkanker: “Risico bij mannen daalt, maar stijgt bij vrouwen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Maximumsnelheid op snelwegen blijft 120 km/u. Punt”: minister-president Diependaele beslecht discussie

De Vlaamse coalitiepartners van Vooruit wijzen het voorstel van minister van Klimaat Melissa Depraetere (Vooruit) af, die in onze podcast ‘Het rapport van de Wetstraat’ opperde om de maximumsnelheid op snelwegen te verlagen naar honderd kilometer per uur. Minister van Mobiliteit Annick De Ridder (N-VA), die bevoegd is, zegt dat de maatregel er “absoluut” niet zal komen. CD&V spreekt van

Lees meer »

Helmut Lotti kondigt nieuwe jubileumtour – ook in Brugge! – en album aan met verrassingsconcert in Station Antwerpen-Centraal

2025 wordt een feestjaar voor Helmut Lotti: Zijn iconische Goes Classic-albums bestaan namelijk 30 jaar en dat vierde hij deze ochtend met een verrassingsconcert in het Centraal Station van Antwerpen. Fans die dit uniek moment gemist hebben, kunnen alvast uitkijken naar het najaar want dan brengt Helmut Lotti niet alleen een gloednieuw ‘Goes Classic’-album uit, maar zal hij deze mijlpaal

Lees meer »

Avonturier Koen (44) bereikt na loodzware klim top van koudste berg op aarde: “Expeditielid verloor bijna vingers door bevriezing”

Torhoutenaar Koen Darras (44) heeft alweer een krachttoer van formaat neergezet. De avonturier en content creator bereikte in Alaska de top van Mount Denali, met 6.190 meter de hoogste berg van Noord-Amerika én een van de fameuze Seven Summits. “Het was een emotionele rollercoaster”, zegt hij dolgelukkig. Maar voor sommige leden van zijn expeditieteam liep de beklimming minder goed af.

Lees meer »

70 jaar geleden ontmoetten Grace Kelly en Rainier III elkaar: de fotoshoot die tot het ‘huwelijk van de eeuw’ leidde

Grace Kelly was ei zo na nooit vorstin van Monaco geworden omdat ze naar de kapper wou. Het is maar een van de verbluffende anekdotes in het relaas van haar kennismaking met prins Rainier III, precies zeventig jaar geleden in de marge van het Filmfestival van Cannes. Al na hun tweede ontmoeting waren de Hollywoodster en de vorst verloofd. “Rainier

Lees meer »

Zwaarste natuurbrand van het jaar: hoe menselijk gedrag én klimaatverandering brandgevaar in Limburg (en Antwerpen) opstoken

Het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg telt sinds gisteravond- en nacht 75 hectare aan begroeiing minder. Het was de zwaarste – en door de lange droogte een enigszins ‘verwachte’ – natuurbrand dit jaar op Belgische bodem. Ondanks de voorspelde regen van de komende dagen lijkt het brandgevaar nog lang niet geweken. Vooral Limburg en Antwerpen blijven uiterst brandgevaarlijke gebieden.

Lees meer »