De longkankerdiagnose van Freek Rikkerink (32) – bekend van het muzikale duo Suzanne & Freek – heeft niemand onberoerd gelaten. Hoewel zijn situatie door zijn jonge leeftijd zeer zeldzaam is, heeft hij jammer genoeg tal van lotgenoten. Zo krijgen elk jaar ongeveer 1.000 West-Vlamingen te horen dat ze longkanker hebben.
Vlaams parlementslid Brecht Warnez vroeg data over kankerincidentie in Vlaanderen op bij minister van Volksgezondheid Hilde Crevits. Stichting Kankerregister houdt elk jaar bij hoeveel mensen een kankerdiagnose krijgen.
De meest recente cijfers dateren van 2021. In dat jaar kregen precies 691 West-Vlaamse mannen en 334 West-Vlaamse vrouwen te horen dat er longkanker werd vastgelegd in hun lichaam: 1.071 in totaal dus, goed voor 11 procent van alle kankerdiagnoses in onze provincie. Het absolute aantal mensen met longkanker stijgt elk jaar, maar dat is volgens expert Bart Van Gool vooral te wijten aan onze bevolkingstoename.
Vrouwenemancipatie
Om een beter zicht te krijgen op de evolutie maakt het Kankerregister gebruik van een gestandaardiseerde incidentie die de leeftijdsverdeling binnen provincies aan elkaar gelijk stelt. Daaruit blijkt dat er 43,9 op 100.000 mannen in West-Vlaanderen longkanker kregen, en dat is minder dan vier jaar eerder. Het risico op longkanker bij mannen daalt dus. (lees verder onder de grafiek)
“Bij vrouwen zien we net het omgekeerde: daar ging het in 2021 over 25 op 100.000 West-Vlaamse vrouwen, ruim drie meer dan in 2017. Eén van de verklaringen is de emancipatie van de vrouw de afgelopen decennia, want daardoor zijn er ook meer vrouwen beginnen roken. En zo dus ook een hoger risico op longkanker lopen”, verklaart Van Gool. “Maar voorlopig blijft het wel een feit dat mannen vaker longkanker krijgen dan vrouwen.”
Industrie en lagere sociale klasse
Provinciale verschillen zijn er hier boven de taalgrens maar weinig. “Kanker is vaak een ouderdomsziekte, iets wat naar bovenkomt door jarenlange opstapeling van kankercellen door enerzijds genetische, en anderzijds externe factoren. En West-Vlaanderen heeft nu eenmaal een iets oudere populatie. Maar nemen we die leeftijdsverschillen weg, dan zien we net dat er in West-Vlaanderen eigenlijk relatief weinig longkanker voorkomt”, aldus Van Gool. Het grote verschil zit blijkbaar vooral tussen Vlaanderen en Wallonië. “Vooral in Luik en Charleroi kleurt onze longkankerkaart rood.”
“Mannen lopen tegenwoordig een kleiner risico om longkanker te krijgen, vrouwen een groter”
Volgens prof. dr. Yolande Lievens ligt de verklaring daarvoor deels bij het feit dat er in Wallonië meer mensen in de vervuilde industrie werken en er meer luchtvervuiling is. Daarnaast speelt ook het feit dat mensen uit lagere socio-economische klassen vaker neigen naar risicogedrag voor ziekten, zoals roken.
Uitzonderlijk
Dat iemand zoals zanger Freek op 32-jarige leeftijd dit verdict te horen krijgt, blijft volgens Bart van Gool zeer uitzonderlijk. “In de leeftijdscategorie 16 tot 35 jaar gaat het slechts over 10 mannelijke Belgen per jaar, daar is Freek dus één van. Dat cijfer stijgt snel hoe hoger de leeftijd, maar voor mensen jonger dan 50 blijft het risico heel laag. Dat is dus echt gewoon pech hebben…”
The post Elk jaar krijgen 1.000 West-Vlamingen diagnose van longkanker: “Risico bij mannen daalt, maar stijgt bij vrouwen” is provided by KW.be.