“Een mirakel dat ik daar levend wegkwam”: Stefaan overleefde 40 jaar geleden het Heizeldrama, maar verloor er een vriend

29 mei 1985. Een bomvolle bus met voetbalgekke Tieltenaars zet koers richting Heizelstadion in Brussel, waar de Europacup I-finale tussen Juventus Turijn en Liverpool beslecht wordt. Maar wat een voetbalfeest moest worden, ontaardde in een ongeziene nachtmerrie. Onder de 39 doden ook één Tieltenaar: Dirk Daeninckx. 40 jaar na datum blikt Stefaan Ver Eecke, een van zijn meegereisde vrienden, terug op die voor eeuwig verdoemde woensdag in mei. “Het is een mirakel dat wij wél levend uit dat stadion zijn geraakt.”

We schrijven 29 mei 1985. Vijftig voetbalfans uit de omgeving van Tielt maken zich op voor wat hét voetbalfeest van het jaar moet worden: de Europacup I-finale tussen Juventus en Liverpool in het Heizelstadion in Brussel. Onder hen ook een zevenkoppige vriendengroep met Bart en Wim Duthoit, Giovanni Claus, Jacky Vanmaele, Eddy Goudsmedt, Stefaan Ver Eecke en Dirk Daeninckx.

“Stuk voor stuk enorme voetballiefhebbers”, blikt Stefaan (66) terug. “Dé voetbalmatch van het jaar, op een steenworp van onze thuisstad, daar moesten we gewoon bij zijn. Met ons groepje trokken we regelmatig naar grote wedstrijden, zelfs in het buitenland. Zo hadden we in 1984 nog de EK-finale tussen Frankrijk en Spanje bijgewoond in Parijs. Maar altijd als neutrale supporter. Wij gingen voor het voetbal zelf, uit liefde voor het spelletje.”

“De lijken lagen nog langs de ingestorte muur van vak Z toen de finale op gang gefloten werd. Surreëel”

Ook het toenmalige Heizelstadion was voor de groep geen onbekend terrein. “We waren trouwe aanhangers van de Rode Duivels en kenden die plek dus als onze broekzak.”

Hel

Die bewuste woensdag in mei vertrok de bus iets voor 18 uur richting hoofdstad. “De meesten onder ons moesten die dag werken en daardoor waren we maar net op tijd in het stadion. Op de bus heerste een uitgelaten sfeer, we waren klaar om een schitterende voetbalavond te beleven. Niets deed toen vermoeden dat we in de hel zouden terechtkomen.”

Stefaan en de rest van de groep hadden kaartjes voor vak Z. “Daar hadden we destijds 300 frank voor neergeteld (vandaag zou dat iets meer dan 20 euro zijn, red.). Toen we iets voor 19.30 uur in ons vak aankwamen, viel het meteen op dat het vooral door Italiaanse fans bevolkt was. Terwijl vak Z voorbehouden was voor de neutrale – Belgische – voetbalfanaat.”

“Blijkbaar waren veel tickets gewoon doorverkocht. Diehardfans waren het niet, er stonden zelfs veel gezinnen met kinderen tussen, maar pal naast ons vak stond de spionkop van Liverpool opgesteld. En daar waren heel wat sujetten al flink boven hun theewater. Dat hadden we al buiten het stadion gezien, want de grasvelden lagen bezaaid met lege bierflesjes. Dat heeft zeker een invloed op de gebeurtenissen gehad.”

Het ticket voor de finale kostte 300 frank. Dat zou anno 2025 iets meer dan 20 euro zijn.
Het ticket voor de finale kostte 300 frank. Dat zou anno 2025 iets meer dan 20 euro zijn. © Joke Couvreur

De finale zelf moest om 20.15 uur afgetrapt worden, maar rond 19.30 uur brak de totale chaos uit. “Plots voerden de Liverpoolfans een charge uit. De stenen, die gewoon los in de tribunes van het bouwvallige stadion lagen, vlogen ons om de oren.”

“De terugrit richting West-Vlaanderen was bevreemdend. We hadden net een oorlogstafereel gezien. Eentje dat bijna veertig mensen het leven had gekost. Alleen wisten we dat toen nog niet”

“Ikzelf stond helemaal onderaan het vak en besliste in een reflex om naar boven te lopen. Onderweg heb ik Dirk gekruist: hij maakte, samen met een vriend, de omgekeerde beweging. We hadden allemaal dezelfde gedachte: zo snel mogelijk wegkomen.”

Stefaan kon bovenop een drankstandje klimmen en raakte zo het stadion uit. “Ik heb amper nog achterom gekeken. Op dat moment was het ieder voor zich, je gaat in een soort overlevingsmodus.”

Aan het Koning Boudewijnstadion hangt een herdenkingsplaat.
Aan het Koning Boudewijnstadion hangt een herdenkingsplaat. © BELGA

“Samen met een vriend ben ik nog wat rond het stadion blijven zoeken naar onze busgenoten, maar iets voor het einde van de match zijn we naar onze bus gelopen. Daar zag ik onze Tieltse groep druppelsgewijs binnen sijpelen. Maar Dirk keerde niet terug…”

Bevreemdende terugrit

Medio jaren tachtig was er van mobiele telefonie of sociale media nog allesbehalve sprake. “Dat maakte communiceren er niet makkelijker op. We konden niet snel even Dirk bellen, dus vertrokken we weer richting Tielt.”

“Natuurlijk ongerust over Dirk, maar we hoopten dat hij zichzelf in veiligheid had kunnen brengen of in het slechtste geval in een Brussels ziekenhuis was opgenomen. Die rit richting West-Vlaanderen was erg bevreemdend. We hadden net met eigen ogen een oorlogstafereel gezien, eentje dat bijna veertig mensen het leven had gekost. Alleen wisten we dat toen nog niet.”

Liefst 39 mensen lieten het leven in het Heizelstadion. (foto Dominique Faget/AFP via Getty Images)
Liefst 39 mensen lieten het leven in het Heizelstadion. (foto Dominique Faget/AFP via Getty Images) © AFP via Getty Images

Pas ’s avonds laat kregen Stefaan en de andere vrienden te horen dat hun voetbalmakker bij de dodelijke slachtoffers zat. “Ik voelde de grond zo onder mijn voeten wegschuiven. Daar hou je toch geen rekening mee? Een onschuldig uitje naar een topmatch, maar je moet er een vriend afgeven. Dat klopte gewoon niet.”

Sindsdien heeft 29 mei elk jaar een bitter randje, geeft Stefaan toe. “Bij die verjaardag speelt de film van die hele dag opnieuw in mijn hoofd. Welke vragen die oproept? Waarom, vooral. En wat als… Dirk was toen 27 jaar, hij stond aan het begin van zijn leven. Zijn echtgenote was toen ook hoogzwanger.”

“Tijdens de recente bekerfinale tussen Club Brugge en Anderlecht zat ik in vak U, de plek waar vroeger vak Z te vinden was. Het deed me iets om daar veertig jaar later effectief terug te staan”

“Achteraf bleek dat hij door een steen was getroffen en daarbij aan het oor gewond was geraakt. Een dodelijke wonde. Hij was nog naar het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek overgebracht, maar bleek al op de Heizel overleden te zijn. Onwezenlijk.”

Terug in het stadion

De finale werd uiteindelijk nog gespeeld, al heeft Stefaan daar geen seconde van gezien. “Ik had er echt geen nood aan, al was het volgens mij wel de juiste beslissing. Als de match afgelast zou zijn, zouden er alleen maar nóg meer rellen uitgebroken zijn. De lijken lagen nog langs de ingestorte muur van vak Z toen de finale op gang gefloten werd. Surreëel.”

© Joke Couvreur

Ondanks de tragedie heeft Stefaan geen degout aan voetbal. “Ik ben al dertig jaar abonnee bij Club Brugge en was ook aanwezig bij de recent gewonnen bekerfinale tegen Anderlecht. En je raadt nooit waar ik zat: in het huidige vak U, waar vroeger vak Z te vinden was. Ik kan je verzekeren, het deed me wel iets om veertig jaar later daar effectief terug te staan.”

“Ik ben de voorbije jaren vaak in het Koning Boudewijnstadion geweest, maar nog nooit op die exacte plaats waar Dirk het leven heeft gelaten. Net daarom is het belangrijk dat we dit verhaal blijven vertellen. Zodat Dirk en de 38 andere mensen die er gestorven zijn, nooit vergeten worden.”

De cover van De Weekbode, een van de edities van De Krant van West-Vlaanderen, van 31 mei 1985.
De cover van De Weekbode, een van de edities van De Krant van West-Vlaanderen, van 31 mei 1985. © Joke Couvreur

Jan Verheyen maakt documentaire over drama

VTM zendt vanaf woensdag 4 juni wekelijks een aflevering van de zesdelige docureeks Het Heizeldrama uit. Regisseur Jan Verheyen blikt terug op die noodlottige dag en trok naar 30 locaties in België, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië.

De makers troffen de getuigen op een aantal iconische locaties, van de oefenpiste op het dak van het Fiat-gebouw in Turijn tot het legendarische Anfield-stadion in Liverpool.

“Ik heb als jonge twintiger net als zovelen de beelden live gezien op televisie”, aldus de regisseur uit Ruddervoorde (Oostkamp). “Dat heeft een grote indruk op mij gemaakt. Toen de mogelijkheid zich aanbod om daar iets van te maken dat het volledige verhaal kon vertellen – van de beide partijen tot de processen en politieke gevolgen – vond ik dat een geweldige opportuniteit.”

“Als verhalenverteller zag ik een verhaal over helden, zelfopoffering maar ook lafheid en opportunisme. Want je wil weten hoe dit is kunnen gebeuren.” De hele reeks is al integraal te zien op streamingplatform Streamz. (BVB)

The post “Een mirakel dat ik daar levend wegkwam”: Stefaan overleefde 40 jaar geleden het Heizeldrama, maar verloor er een vriend is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rajesh verkoopt juwelen en Indische kledij

In de Geldmuntstraat 37 heeft Rajesh Namdev, afkomstig uit India, zijn speciaalzaak Kashmir Diamond Gallery & Indian Fashion geopend. “Ik ben de enige in Brugge die typische Indische kledij verkoopt”, zegt Rajesh. “Daarnaast verkoop ik juwelen en doe ook reparaties van juwelen.”
The post Rajesh verkoopt juwelen en Indische kledij appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schipper Perry twijfelt niet wanneer hij vrouw ziet spartelen in het kanaal: “Ben blij dat ze niet voor mijn ogen gestorven is”

Schipper Perry Rijnberg (35) twijfelde afgelopen weekend geen seconde toen hij in Brussel in het ijskoude water sprong om een vrouw uit het kanaal te redden. Twintig minuten lang hield hij de vrouw boven water tot de komst van de brandweer. “Het verbaast me dat dit een heldendaad wordt genoemd, ik heb gewoon mijn burgerplicht gedaan.”

Lees meer »

Boete en rijverbod voor man die met 2,35 promille seinkeet aan spoorweg aanreed: “Zo’n 120.000 euro schade”

Een 29-jarige man uit Zwevegem mag blij zijn dat zijn auto was verzekerd. Na een nachtelijk ongeval in Stasegem (Harelbeke) waarbij de seinkeet aan diggelen werd gereden, diende spoorwegbeheerder Infrabel een schade-eis van maar liefst 120.000 euro in, na een weekend onderbroken treinverkeer. Van de politierechter kreeg hij een andere rekening gepresenteerd.
The post Boete en rijverbod voor man

Lees meer »

Jan Van Dyke repeteert volop voor allerlaatste voorstelling: “Een voorstelling over twee generaties”

Dit seizoen neemt Jan Van Dyke (75) afscheid van het podium. Vanaf donderdag 29 mei staat hij in de Rode Zaal van het Antwerpse Fakkeltheater met zijn allerlaatste productie ‘Open & Bloot’. Hiervoor krijgt hij versterking van de collega’s Kobe Van Herwegen en Goele De Raedt. Het drietal is intussen al een hele periode aan het repeteren voor de voorstelling.

Lees meer »

Minister van Telecom Matz vraagt “concreet engagement” van Digi na hoge aantal klachten bij ombudsdienst

Minister van Telecom Vanessa Matz heeft dinsdag tijdens een onderhoud met telecomoperator Digi een concreet engagement van de operator gevraagd om ervoor te zorgen dat het aantal klachten bij de ombudsdienst voor telecommunicatie sterk daalt en om de rechten van abonnees te vrijwaren. Dat meldt ze in een mededeling. De ontmoeting kwam er naar aanleiding van het hoge aantal klachten

Lees meer »

Makreel en haring trekken weg van onze kust, haaien en octopus rukken op

Vissoorten als makreel en haring zien hun leefgebied met honderden kilometers naar het noorden opschuiven als gevolg van de klimaatverandering, weg van de Belgische kust. Dat blijkt uit een studie van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Makreel kan op termijn zelfs 800 kilometer opschuiven. Andere soorten komen dan weer vanuit het zuiden richting België, zoals bepaalde haaiensoorten. Ook

Lees meer »

Sportanker Karl Vannieuwkerke verliest exclusiviteitscontract bij VRT, maar werkt nog zo’n 100 dagen per jaar voor hen

Karl Vannieuwkerke is na deze zomer niet langer exclusief verbonden aan de VRT. Zijn exclusiviteitscontract is niet verlengd. Dat is bevestigd aan HLN. In de plaats krijgt het 54-jarige sportanker een ruim volumecontract voor vier jaar. Dat komt de openbare omroep goed uit. De VRT-top maakte eerder de belofte om minder gezichten exclusiviteit te bieden. De vraag is voor welke

Lees meer »

Nachtclubuitbater Carl De Moncharline voor rechter op verdenking van verkrachting na gecontesteerde tongkus: “Het gebeurde wel vaker dat ik werd gekust en ze mij hun borsten lieten aanraken”

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is dinsdag het proces van start gegaan tegen Carl De Moncharline, de bekende uitbater van verschillende Brusselse nachtclubs. De man staat onder meer terecht voor de verkrachting van twee 17-jarige meisjes in 2014, nadat hij hen een tongkus zou hebben gegeven. De beklaagde ontkent de slachtoffers te hebben misbruikt. “Het gebeurde wel vaker dat meisjes

Lees meer »

Drie vriendinnen starten ‘Camping op den berg’ in Tiegem: “Hier kunnen mensen de rust en schoonheid van het boerenleven ervaren”

Febe Windels (29) werd geboren met een passie voor de landbouw. Sinds kort is zij het kloppend hart achter ‘Camping op den berg’. Deze trotse Tiegemse landbouwster groeide op tussen de runderen en voelt zich het best met haar handen in de aarde en haar laarzen in de stal. Tussen het voeren, melken en het land bewerken door, is er

Lees meer »

Jasmijn Van Hoof komt op voor Anke Helsen na commentaar op nieuwe Brigitte in ‘Familie’: “Altijd ondankbaar om rol over te nemen”

Na maanden vol tranen, conflicten en emotionele draaiboeken lijkt de zon eindelijk weer te schijnen voor Stefanie en Lars in ‘Famili’e. Dat zorgt niet alleen voor opluchting bij de kijkers, maar ook bij actrice Jasmijn Van Hoof (34). Aan reporter Jarne vertelt ze onder meer hoe het voelt om verliefd te spelen met een collega die twintig jaar ouder is

Lees meer »

OPROEP. Zie jij niet hoe je kinderen kan combineren met een job?

Uit een peiling blijkt dat zes op de tien jonge Belgen kinderen wil, maar niet weet hoe dat gezinsleven te combineren met een job. Vier op de tien werkende Belgen twijfelen bovendien of ze hun kinderwens helemaal moeten opbergen. Ben jij jonger dan 36 jaar en komt dit voor jou en je partner herkenbaar voor? Is dit iets wat leeft

Lees meer »