Nog tot 31 mei vinden in Kortrijk de Nationale Spelen van de Special Olympics plaats. Vandaag treedt ook zwemster Celine Vermaut (26) uit Kuurne aan. Zij kan zich makkelijk meten met de wereldtop van de G-sport en traint in totaal tien keer per week. Dat doet ze onder meer bij de reguliere Kortrijkse Zwemkring Spurs, waar ze training krijgt van gewezen topzwemster Fanny Lecluyse. “Celine is een voorbeeld voor iedereen.”
De Nationale Spelen van de Special Olympics vinden dit jaar plaats in Kortrijk, een thuismatch overigens voor de West-Vlaamse directeur Dominique Dehaene. Ongeveer 3.500 atleten met een verstandelijke beperking geven momenteel het beste van zichzelf binnen verschillende sportdisciplines. Een van hen is Celine Vermaut (26) uit Kuurne, die een schoolvoorbeeld is van de impact van inclusie binnen de algemene sporten. Celine traint immers doorgaans bij BOAS in Heule, een zwembclub voor mensen met een beperking. Maar omdat er te weinig trainingen – en concurrentie – is, traint ze mee met de reguliere zwemclub KZK Spurs in LAGO Kortrijk.
Vrijwilligerswerk
“Ik zwem al sinds mijn zeven jaar”, aldus Celine, die een verstandelijke beperking heeft maar leeft voor sport, en dan bij voorkeur zwemmen. “Ik deed dat tot mijn zeventiende. Daarna heb ik een tijdje gevoetbald en ook atletiek gedaan. Maar ik miste het zwemmen te veel. Sinds de coronaperiode zwem ik opnieuw. Ik doe echt niets liever.”
De dagen van Celine hebben veelal een vast patroon. In de voormiddag doet de zorgzame twintiger vrijwilligerswerk in de kleuterklas van de gemeenteschool Nest in Kuurne en over de middag helpt ze er mee in de refter. “Na de middag slaap ik en ’s avonds ga ik trainen. Ik train in totaal tien keer per week, dus ik heb mijn slaap zeker nodig. Ik doe tijdens de week acht nattrainingen, en twee droogtrainingen op woensdag en zaterdag. Op zondag zwem ik dan soms nog wedstrijden.”
“Ik heb minder stress voor de Special Olympics dan als ik mijn outfit moet kiezen”
En of ze daar goed in is. Celine heeft al drie Belgische records op haar conto, op zowel de 400, 800 als 1.500 meter. Toch staat het zwemplezier altijd voorop. Ook tijdens internationale wedstrijden leeft ze zich helemaal uit. Op de wereldranglijst bekleedt ze in twee categorieën een plek in de top tien. “Stress heb ik eigenlijk niet. Ik ben veel nerveuzer als ik kan kiezen wat ik mag eten of welke kleren ik kan aantrekken. Ik probeer altijd zo goed mogelijk te zwemmen, of het nu een training of een wedstrijd is.”
Integratie
Zoveel trainingen en wedstrijden vergen veel organisatorische inspanningen, zeker van thuis uit. Trotse pleegmama Evelyne Vanstaen, die zich ontfermt over nog vijf pleegkinderen, is blij met de entourage van de zwemclub, zowel bij BOAS als KZK. “Alles draait dankzij de vrijwilligers, zowel bij wedstrijden in België als in het buitenland. Straf wat zij allemaal doen. Zij zorgen er mee voor dat Celine zo goed mogelijk omringd is.”
“Ik word niet gezien als een buitenbeentje, maar als iemand van het team”
Dat bevestigt ook Celine: “Ik word daar niet aanzien als een buitenbeentje, maar als een van hen. Ze zijn altijd heel lief en ondersteunend voor mij. Ook het sociaal contact vind ik heel fijn.” Bij KZK horen we eveneens alleen maar positieve geluiden. “Ze is al jaren een vaste waarde”, weet hoofdtrainster Chantal Duck. “Ze weet heel goed wat er van haar verwacht wordt en is altijd bijzonder vriendelijk en beleefd. Bovendien is ze iemand die nog straffe dingen kan tonen. Ze heeft zeker nog marge om zich te verbeteren.”
Ook trainster Fanny Lecluyse, die zelf deelnam aan drie Olympische Zomerspelen en tien jaar geleden Europees kampioene werd, is vol lof over Celine. “Het is iemand die de hele groep kan motiveren en meetrekken”, aldus Fanny die momenteel in zwangerschapsverlof is. “Ze klaagt nooit en is een voorbeeld voor de rest. Ze heeft de perfecte attitude, warmt correct op en is altijd zeer beleefd. Kortom, een topatlete.”
“Celine is een voorbeeld voor anderen. Een echte topatlete”
De integratie van een andersvalide atlete binnen een reguliere werking is geen issue voor de zwemclub. “Celine is heel goed geïntegreerd in de groep. Ze heeft er vriendinnen en het klikt met iedereen. We ervaren het nooit als een last of zo, integendeel. Ze heeft graag de nodige instructies, qua zwemslag en tijden, maar dat geldt voor iedereen. Bovendien is het ook visueel duidelijk op een bord, maar voor onze club vereist het geen concrete aanpassing. Iemand met een beperking die bij ons komt aankloppen, krijgt zeker een kans. Celine is dan ook een meerwaarde voor de groep.”
The post Celine (26) is een van de sterren op de Special Olympics in Kortrijk: “In het zwembad ben ik geen buitenbeentje” is provided by KW.be.