Twee Brugse deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie krijgen dit jaar een ‘gouden’ medaille. Ze stappen voor de vijftigste keer mee op. Twee totaal verschillende rollen: Peter Laureyns is nar, Frank Arnou misdienaar. Laatstgenoemde redde ooit de relikwie.
Precies een halve eeuw geleden is het voor deze twee Bruggelingen begonnen. “Als zesjarig kind trok ik met mijn papa, strafrechter Jozef Arnou, naar de Burg, waar toen nog het justitiepaleis gevestigd was”, herinnert Frank Arnou (57), assistent bij de correctionele griffie, zich nog levendig.
Acoliet
“We hebben een bank uit het gerechtshof naar buiten gesleurd om al zittend de processie te zien voorbij trekken. Ik vond het zo mooi dat ik het jaar erop wou meedoen.”
“Mijn vader stuurde mij naar de rector van de Heilig Bloedkapel, die het toestond op voorwaarde dat ik acoliet zou worden in de basiliek. Dat is de officiële term voor misdienaar. Ik ben dat 22 jaar lang blijven doen, nadien werd ik voorzanger in de kathedraal. Voor de processie moet ik al ‘s morgens op de Burg aanwezig zijn. Ik loop voor het schrijn van het Heilig Bloed uit en draag het processiekruis. In de voormiddag trekken we naar de kathedraal voor de mis, voorafgaand aan de processie.”
Zwaar kruis
“Mijn twee assistenten nemen het zware kruis, een zilveren bol op een houten stok, over tijdens de processie. Behalve op de Markt, als we voor de tribune passeren. Het doet mij toch iets, het publiek is muisstil bij het zien van het schrijn. En als de triomfklok luidt, krijg ik tranen in de ogen. Waarom ik het doe? ‘t Zit in mijn DNA als Bruggeling, ik voel het al kriebelen van weken tevoren. Ook het religieuze facet speelt voor mij een rol.”
Peter Laureyns (66), voormalig bediende bij het ACV, beaamt: “Je leeft als Bruggeling echt naar Hemelvaart toe. Als zesjarige communicant was het de evidentie zelve om naar de processie te gaan kijken. In de catechese hadden we al over Jezus en de bijbel geleerd. Toen ik al die figuranten zag passeren, wou ik ook meedoen.”
“Met mijn vriend Philippe ben ik enkele jaren later naar de beurshal gegaan, waar de repetities plaatsvonden. Er was nog plaats voor twee jonge mannen bij het ambacht van de keersgieters.”
Laatste Avondmaal
“Als lid van de toneelkring van de Aloude Hoofdcamere mocht ik deelnemen aan het groepstafereel dat Het Laatste Avondmaal uitbeeldde. Toen Benoit Kervyn drie narren toevoegde aan de processie, vroeg hij mij of ik die rol wou spelen. Verwar alstublieft een nar niet met een clown! Een nar houdt de samenleving een spiegel voor.”
“Naast de groep De Verrijzenis, die handen schudt met de toeschouwers, zijn wij narren de enigen onder de 1.800 figuranten die een interactie met het publiek mogen aangaan. Omdat we voortdurend tussen de groepen laveren, leggen we drie keer het 3,5 km lange parcours af. Spreken doe ik niet, ik speel de ruikende nar, die tot hilariteit van de toeschouwers ruikt aan de paardenpoep. Overigens stinkt een verse stront niet!”
“Even vreesde ik dat ik zou moeten stoppen met mijn deelname aan de processie. Want ik lijd aan hielbotspoor, ik moet steunzolen en bottines dragen. Dat past niet in een middeleeuwse evocatie. Maar de kleedsters hebben een oplossing bedacht: ze hebben speciaal voor mij een rode overschoen genaaid!”
Relikwie
Frank Arnou kruidt zijn deelname aan de processie met een pittige anekdote: “Wist je dat de relikwie eigendom is van de Stad Brugge en dus van de Bruggelingen, vertegenwoordigd door de Confrérie! Dus niet van de Kerk!”
“Ooit heb ik de relikwie gered, want in 2015 ging de processie niet uit wegens zware regenval. Het schrijn met de relikwie was wel voor de mis naar de kathedraal gedragen. Omdat de processie afgelast werd, werd het schrijn achtergelaten in het hoogkoor. Niemand dacht eraan om het terug te brengen naar de Heilig Bloedbasiliek.”
“Met mijn twee assistenten ben ik het ‘s namiddags zelf gaan halen, onder de escorte van twee agenten. We liepen te midden van de toeristen door de Steenstraat met de relikwie…”
The post Bruggelingen Frank en Peter stappen al vijftig jaar mee in de Heilig Bloedprocessie: misdienaar en nar vieren gouden jubileum is provided by KW.be.