PVDA Brugge roept het stadsbestuur op om de samenwerking tussen het AZ Sint-Jan en het Israëlische farmabedrijf Teva Pharmaceuticals stop te zetten. Volgens Mintus-voorzitter Pablo Annys (Vooruit) gaat het om een gemeenschappelijk aanbestedingsdossier van drie ziekenhuizen dat werd opgesteld en beoordeeld volgens de door de wetgever opgelegde criteria: “We kunnen die samenwerking niet stopzetten.”
Aanleiding voor de oproep van PVDA Brugge is de beslissing van de Raad van Bestuur van het AZ Sint-Jan in augustus 2024 om Teva in te schakelen voor de levering van verschillende medicijnen, en dat voor vier jaar. Volgens de PVDA is dit in strijd met de bewering van burgemeester Dirk De fauw (CD&V) dat er “geen linken zijn tussen het aankoopbeleid van Groep Brugge en het conflict in Israël-Palestina”.
“De keuze voor Teva is bijzonder pijnlijk”, zegt Stephen Brigitta, voorzitter van PVDA Brugge, “Dit bedrijf kiest openlijk de kant van Israël in de huidige genocide. Meerdere Israëlische militaire leiders staan op de loonlijst van Teva. Dat een Brugs openbaar ziekenhuis hen verkiest als leverancier, is onbegrijpelijk.”
Boycot
In de medische wereld klinkt volgens PVDA Brugge al langer de oproep om Teva te boycotten. Teva komt ook voor op meerdere internationale lijsten als een bedrijf dat winst haalt uit de bezetting van Palestina. De uiterst linkse partij vindt dat vasthouden aan het contract in de huidige omstandigheden steun verlenen is aan de genocide van Israël.
“Elke dag dat we dit laten passeren, is een dag langer dat de stad zich medeplichtig stelt aan genocide. We moeten het contract herzien en dit voorval gebruiken om een algemene boycot op te stellen. Brugge moet zich uitspreken voor vrede”, aldus Stephen Brigitta.
Beste medicatie
Schepen Pablo Annys (Vooruit) antwordt dat de aanbesteding waarnaar gerefereerd wordt door PVDA werd uitgevoerd onder leiding van AZ Alma en dit voor drie ziekenhuizen: AZ Alma, AZ Sint-Jan Brugge en AZ Sint-Lucas Brugge: “Het was dus een gemeenschappelijk aanbestedingsdossier dat werd opgesteld en beoordeeld volgens de door de wetgever opgelegde criteria.
“De drie ziekenhuizen kwamen unisono tot dezelfde conclusie, via een multidisciplinair team, met name dat de keuze voor de medicatie die door Teva werd aangeboden de beste is. Het ethisch kader van UGent er overigens ook voor heeft gezorgd dat ook UZGent via een aparte aanbesteding bij dezelfde firma Teva uitkwam voor dezelfde medicatie. De oplossing is dat de Europese Unie een kader voorschrijft voor het bannen van bedrijven gelinkt aan Israël, zoals ze dit doen voor Rusland. Maar dat is er nog niet.”
Wet
Ziekenhuisvoorzitter Pablo Annys wijst erop dat het AZ Sint-Jan verplicht is om zich te houden aan de correcte toepassing van de Belgische wet inzake overheidsopdrachten, die gebaseerd is op Europese regelgeving, bij het selecteren van haar leveranciers: “In het raam daarvan moet een aanbestedende overheid ook zorgen voor een objectief kader en voor een objectieve beoordeling op basis van een vooraf opgesteld lastenboek. In het kader daarvan worden offertes vervolgens met elkaar vergeleken en gerangschikt op grond van gunningscriteria (kwalitatief, technisch, prijs,…).”
“De aanbieder die de beste score haalt wordt vervolgens geselecteerd. Zowel de gunning die geleid heeft tot de selectie van TEVA pharma Belgium NV als de uitvoering van de lopende opdracht verloopt volledig volgens deze regelgeving. Het ziekenhuis mag op basis van deze regelgeving niet zomaar overgaan tot het weren van een aanbieder behoudens bij uitsluitingsgronden die (wettelijk) zijn vastgesteld, objectief én verifieerbaar zijn.”
Russische bedrijven
“Zolang de Europese Unie niet overgaat tot het uitwerken van een duidelijk wettelijk kader voor bedrijven met banden met Israël, die overigens wél bestaat voor samenwerkingen met Russische bedrijven, beschikt het ziekenhuis niet over een rechtsgrond deze samenwerkingen stop te zetten en is zij verplicht de van toepassing zijnde wetgeving op de overheidsopdrachten te respecteren.”
“Er bestaan daarenboven geen garanties van de beschikbaarheid van noodzakelijke alternatieven. In dat kader moeten we benadrukken dat dit voor de patiënt noodzakelijke medicatie (o.a. Cytostatica voor chemotherapie) betreft waarvoor er ofwel niet steeds alternatieve geneesmiddelen beschikbaar zijn of waarbij we door middel van wereldwijde stockbreuken geen zekerheden hebben naar levering toe.”
“Verder is dit medicatie die door de federale overheid erkend en terugbetaald wordt en betreft dit ook generische medicatie waarvan het gebruik van overheidswege wordt aangespoord in het kader van toegankelijkheid van zorg”, besluit Pablo Annys.
The post PVDA Brugge roept het stadsbestuur op om de samenwerking tussen het AZ Sint-Jan en het Israëlische farmabedrijf Teva Pharmaceuticals stop te zetten is provided by KW.be.