“In het project van de oude buizenfabriek zal in de eerste plaats gefocust worden op de natuur”. Dat antwoordde burgemeester Wieland De Meyer (GB) gisteren tijdens de gemeenteraad op een vraag van Geert Debergh (CD&V). Die wou weten wat de concrete plannen nu precies zijn voor deze industrieel-archeologische site die al een aantal jaren leegstaat en door de gemeente zal worden verworven.
Deze aankoop neemt overigens zijn tijd, want door erfenisperikelen is hieromtrent nog een procedure lopende. “Maar eens we eigenaar zijn, zullen we in eerste instantie focussen op de natuur”, stelde de burgemeester. “Het grootste deel van het domein wordt immers gevormd door de kleiputten, die een oppervlakte hebben van 1,5 hectare. Het enige wat we daar mogen mee doen is bebossen. We zullen dat zo snel mogelijk inrichten en openstellen als recreatieve groenzone. De gebouwen, dat is een ander verhaal. We zullen eerst eens goed in kaart moeten brengen in welke staat ze nog zijn, en wat we er eventueel mee kunnen doen. Maar wat het ook wordt, het moet technisch én financieel haalbaar zijn. In de uitrol van dit project zullen we zeker ook inspraak voorzien, zowel voor de burgers als voor het bestuur van het vlakbij gelegen Mesen.”
Heel veel nieuwe bomen
Dit punt kwam aan de orde omdat het is opgenomen in het lokaal energie- en klimaatplan, waarvan de jaarlijkse rapportering werd besproken. In dat plan wordt van hogerhand onder meer ook een doelstelling vastgelegd van 8.000 nieuwe bomen per jaar, een getal dat helemaal niet wordt gehaald “We zullen ongeveer 450 nieuwe bomen hebben aangeplant langs onze wegen”, aldus de burgemeester, “wat ik overigens een heel mooi resultaat vind. “We doen dit immers oordeelkundig, op de plaatsen waar het mogelijk is, en niet aan beide zijden van de weg om geen problemen te krijgen met de elektriciteitsdraden.”
Xavier Haspeslagh (CD&V) vroeg zich overigens af de talrijke nieuwe bomen die door particulieren of door landbouwers (al dan niet verplicht) worden aangeplant ergens meegeteld worden. Volgens hem zijn dat er toch ook een flink pak. Burgemeester Wieland De Meyer beaamde zit, maar wist toch te vertellen dat dit nergens exact wordt bijgehouden. “We zullen dat ook niet doen, we willen onze energie liever stoppen in de daden dan in de rapportage. Ik vind het overigens absurd dat de honderden nieuwe bomen die worden aangeplant door het Agentschap Natuur en Bos, de Provincie of natuurverenigingen niet mogen worden meegeteld, precies alsof een boom in een bos geen boom is.”
Windmolens on hold
Het plan bevat ook een luikje over hernieuwbare energie, en zo kwamen de windmolens nog eens ter sprake die het gemeentebestuur wel op zijn grondgebied zou willen. “Deze ambitie zullen we allicht even moeten parkeren”, aldus de burgemeester. “Want naast de heel strenge Unesco-regels over molens in de buurt van oorlogskerkhoven, is er nu ook veel te doen over de afstandsregels voor grote windmolens, waardoor het in Heuvelland bijna onmogelijk zou worden om hier dergelijke molens te plaatsen. Maar dit is nog in volle discussie en evolutie op nationaal vlak, dus we wachten af.”
Geert Debergh (CD&V) informeerde ondertussen ook eens naar hoe het eigenlijk zit met de kleine windmolens op ons grondgebied. “We hebben daar geen enkele aanvraag voor”, antwoordde de burgemeester. “De landbouwers zijn hier momenteel niet zo in geïnteresseerd nu de elektriciteitsprijs weer lager is en er ook nieuwe inzichten zijn over het op het net steken van de overtollige stroom. Er wordt nu blijkbaar meer gekeken in de richting van batterijen.”
Tijdens de bespreking van dit punt ging het verder ook nog over een vierde deelwagen die eraan komt, voor Wijtschate meerbepaald, waardoor de vier grootste deelgemeenten dan elk hun deelwagen zouden hebben. En ook de inspanningen rond het verzamelen van hemelwater en het droogteplan kwamen ter sprake. Geert Debergh vindt dat die ruim onvoldoende zijn. Om die reden en ook omwille van het te traag vooruitgaan van het fietspadenplan (ja, ook dit kwam hier nog eens ter sprake !), onthield CD&V zich bij de stemming.
The post Oude buizenfabriek in Wijtschate : eerst focussen op de natuur is provided by KW.be.