De gemeenteraad besliste gisterenavond om de acht sociale woningen op de hoek van de Oud Kerkhofstraat en de François Deleustraat over te dragen aan de woonmaatschappij Ons Onderdak uit Ieper. Dat is niet alleen een goede zaak voor de stadskas, maar ook voor de bewoners, die nu een nog betere service zullen krijgen.
“Sociale huisvesting is geen kerntaak van de gemeente meer”, stelde burgemeester Sandy Evrard (MLM). “Sinds 1 september 2023 hebben we deze woningen al in beheer gegeven aan Ons Onderdak, en nu zullen we ze volledig aan hen overdragen. Wat een goede zaak is : wij zijn geen specialisten in verhuur van woningen, Ons Onderdak wel.” Wonen Vlaanderen schat de prijs op 50.000 à 60.000 euro per woning, maar de opbrengst kan mogelijks nog hoger zijn omdat de venale waarde in aanmerking wordt genomen. “Dit zijn meteen ook de laatste sociale woningen die we van de hand doen”, aldus nog de burgemeester, “en het zijn toch ook wel mooie woningen. Ze zijn overigens gebouwd op grote palen, omdat er in de ondergrond archeologische vondsten werden gedaan.”
Ook riolering wordt verkocht
De raad besliste ook om “toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging Fluvius West voor de activiteit riolering”, wat concreet wil zeggen dat Mesen zijn rioleringen verkoopt aan Fluvius. Ook hier dezelfde gedachtengang : Fluvius is een specialist, en is veel beter georganiseerd en uitgerust dan de stad Mesen ooit kan zijn. “Onze rioleringen zijn overigens gegeerd,”, aldus de burgemeester, “want ook Aquafin was vragende partij om met ons in zee te gaan. Maar ik kan u zeggen dat Fluvius de beste keuze is in het belang van alle Mesenaars, mede door het solidariteitssysteem van alle aangesloten gemeenten onderling. Dat zijn er momenteel al 83, vooral in Limburg en Antwerpen, maar er komen er binnenkort heel wat bij, ook in de Westhoek.”
Door deze operatie, die ingaat op 1 juli, zal een deel van de werklast wegvallen bij het stadspersoneel, en voor de bevolking zal de dienstverlening zeker niet minder zijn, integendeel. Er zal bij Fluvius een vaste contactpersoon zijn voor de Mesenaars. Wel zullen door deze overdracht de plannen voor de heraanleg van de Nieuw-Zeelandersstraat moeten worden herbekeken.
Beter internet op stadhuis
Mesen zal ook toetreden tot de raamovereenkomst telecommunicatiediensten van het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid, zo werd beslist. Dit is nodig om te kunnen veranderen van internetprovider. “We sukkelen toch wel wat met ons internet, en Proximus kan ons geen structurele beterschap aanbieden, vandaar dat we zullen overstappen naar Telenet”, aldus burgemeester Evrard. “Dat zal niet alleen voor minder frustratie zorgen bij onze diensten, maar ook beter zijn in het kader van de noodplanning. Want ons huidig systeem kan de piekbelasting in noodsituaties niet aan.” Het stadspersoneel heeft overigens nog goeie vooruitzichten, want er wordt ook nieuwe boekhoudsoftware aangekocht, mét digitale bestelbonnen.
De raad keurde ook nog enkele wijzigingen goed in het reglement op de gemeentelijke premie voor verbeteringswerken aan de woning. Waarbij nog meer de nadruk wordt gelegd op de inspanningen voor energiezuinigheid en klimaatneutraliteit.
The post Mesen doet zijn laatste sociale woningen van de hand is provided by KW.be.