De kabinetschef van minister van Financiën Jan Jambon (N-VA) gaf maandagavond een betalende lezing op de campus van SBM in de Spoorwegstraat in Brugge over de fiscale hervormingsplannen van de federale regering, vervat in de onlangs goedgekeurde programmawet. Alleen is die wet nog niet in het parlement ingediend. De oppositie spreekt van een deontologische fout, Jambon zelf zegt niet op de hoogte te zijn geweest.
Een gastcollege met Wesley De Visscher, de kabinetschef van minister van Financiën Jan Jambon en medeonderhandelaar van de arizonaregering, die “veel verder gaat dan cijfers of teksten”, “een blik in de coulissen van de fiscale hervorming biedt” en “geen analyse op afstand, maar een scherpzinnige reflectie uit eerste hand, rechtstreeks vanuit de federale regering”. Zo prijst de Brugse organisator van bedrijfslezingen SBM het evenement van maandagavond aan op zijn website. Kostprijs voor deelnemers: 160 euro, exclusief btw.
Het onderwerp was de programmawet die de regering-De Wever onlangs goedkeurde. Die wet bevat een eerste reeks hervormingen zoals de beperking van de werkloosheid in de tijd, maar ook fiscale herzieningen. Denk aan bijsturingen in de belasting op bedrijfswagens of het fiscaal voordeel op een tweede woning.
Wet nog niet ingediend
Alleen is die wet nog niet in het parlement ingediend, dat volgens de geplogendheden eerst geïnformeerd moet worden. “Deontologisch zo fout als maar kan”, vindt Groen-Kamerlid Meyrem Almaci, die de situatie dinsdag aankaartte in de Kamercommissie Financiën.
Almaci eist tekst en uitleg van minister Jambon en kreeg bijval van oppositie-collega’s Lode Vereeck (Vlaams Belang), Alexia Bertrand (Open VLD) en Sofie Merckx (PVDA). De lezing bij SBM is ook geen alleenstaand geval, onthulde de Open VLD-fractie nadien. Een week geleden was De Visscher spreker op een evenement van het InHouse Tax Forum, een informeel netwerk van belastingexperten, over het toekomstige R&D-beleid van de federale regering.
Niet op de hoogte
Jambon zelf reageerde aanvankelijk kort op de onthullingen: hij was niet op de hoogte van de lezing van maandagavond en vraagt na wat er in Brugge precies gezegd is. “Ik vermoed niet dat mijn kabinetschef betaald is, maar dat de mensen inkom moesten betalen om ernaartoe te komen. Ik heb zelf ook al een gastcollege gegeven in Leuven over de pensioenen, dat was openbaar, daar is niets verkeerd mee, denk ik.”
De minister gaf naderhand nog mee dat hij straks om 13.30 uur samen met zijn kabinetschef een halfuurtje vragen over het incident komt beantwoorden in de Kamercommissie Financiën. “Ik denk dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als ze wordt opgediend.”
Eerder voorval
In 2018 kwam een adviseur van toenmalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in opspraak omdat hij optrad als gastspreker bij Practicali, een bureau dat cursussen verzorgt rond fiscaliteit. Het kabinet-Van Overtveldt ontkende toen dat Practicali werd bevoordeeld, en verzekerde dat kabinetsmedewerkers die een lezing willen geven daar altijd toestemming voor moeten vragen. De adviseur in kwestie trad nadien niet langer op als gastspreker bij Practicali.
The post Lezing kabinetschef Jambon in Brugge schiet oppositie in verkeerde keelgat: “Deontologisch zo fout als maar kan” is provided by KW.be.