Van een kleine Ieperse bakkerij tot internationale marktleider in bladerdeeg met vestigingen in drie landen. Dat is het succesverhaal van Pidy, dat maandag bezoek kreeg van het Ieperse stadsbestuur. Het college start een reeks bedrijfsbezoeken om de band met lokale ondernemers te versterken. “We plannen bij 40 bedrijven over de vloer te komen in deze legislatuur,” vertelt schepen Peter De Groote (Team Ieper), die onder de indruk was van wat hij te zien kreeg.
“Toen ik startte met de dienst Economie, kreeg ik te horen dat er weinig contact was tussen de Ieperse bedrijven en het stadsbestuur”, zegt schepen Peter De Groote (Team Ieper). “Ik wil daar iets aan doen en legde het idee op tafel om onze firma’s een bezoek te brengen.” Het bestuur legt de lat meteen hoog. “We deden een oproep naar de industrie en kregen heel wat respons. We plannen 40 bedrijven te bezoeken in deze legislatuur, we proberen er 10 per jaar af te werken. Het is de bedoeling om meer te weten te komen wat er gebeurt in onze bedrijven. Op die manier kunnen we beter anticiperen als er bijvoorbeeld een aanvraag voor een vergunning binnenkomt bij ons.”
Maandagochtend werd verzameld aan het bedrijf Pidy langs het Jaagpad in Ieper voor een eerste bezoek. “We kozen bewust voor Pidy, omdat dit toch een bedrijf is met een lange geschiedenis in onze stad”, aldus schepen De Groote, die na afloop wel onder de indruk was. “De manier waarop de mensen hier werken, ook op vlak van hygiëne en veiligheid, is toch bijzonder. Ik wist bovendien niet dat er zoveel pasteitjes worden gemaakt. Dit plaatsbezoek was dan ook van een grote meerwaarde voor ons!”
Meer dan 50 jaar
Voor Pidy begon het allemaal meer dan 50 jaar geleden in een kleine bakkerij in Ieper. Het recept van de klassieke bouchee bleek een schot in de roos, want om aan de snel toenemende vraag te voldoen werd in 1967 Patisserie Industriel Dehaeck Ypres opgestart. Het bedrijf groeide uit tot marktleider in klaar om te vullen producten en werd in 2016 overgenomen door de Franse groep Biscuits Bouvard. De vroegere Pidy Groep heet voortaan Bouvard Pro en wordt geleid door CEO Jérôme Haussoullier. De groep heeft vijf productiesites: Ieper in België, Halluin, Rethel en Gémenos in Frankrijk en Inwood bij New York in de VS. De volledige groep brengt meer dan 300 producten op de markt. Het gaat van taartbodems tot soezendeeg en bladerdeegpasteitjes. Die laatste worden vervaardigd in Ieper.

Maandag kregen de burgemeester, enkele schepenen en een medewerkster van de dienst Economie een uitgebreide rondleiding op het bedrijf. Schepen Miguel Gheysens (Team Ieper) zei na het bezoek verbaasd te zijn dat het bakproces zoals bij een klassieke bakker nog duidelijk zichtbaar is. “Ik dacht nog veel meer automatisatie te zien”, aldus de schepen.
Flexibiliteit
Plantmanager Gerd Simoens licht de reden daarvoor toe: “We willen heel flexibel blijven voor onze klanten, we hebben heel veel verschillende producten en heel veel verschillende wensen waar we snel willen op inspelen. Vandaar dat het niet zo evident is om het totale proces te automatiseren. Dat beperkt onze mogelijkheden. We mogen niet vergeten dat we specialisten ‘klaar om te vullen’ zijn, waarbij onze producten worden verwerkt. We zijn dus niet het eindpunt.”
De grootste afzetmarkten voor het bedrijf zijn Frankrijk, de Benelux, het VK en de VS. “Pidy is van oorsprong een bedrijf dat toelevert aan horeca maar heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld bij industriële verwerkers van onze producten en bij rechtstreekse toelevering aan supermarkten. Deze diversificatie is een sterke troef,” aldus commercieel directeur Brecht Vangheluwe.
“De uitdagingen zijn groot, maar onze geografische spreiding, de kwaliteit van onze producten, onze flexibiliteit, onze industriële efficiëntie en onze commerciële organisatie zijn de fundamenten van het succes van onze Groep”, voegt CFO Christian Tack daaraan toe. “Sinds covid is het niet meer rustig geworden met sterke schommelingen van onze grondstofprijzen, de energiekost en sterk stijgende Belgische loonkosten. De wereldhandel staat momenteel onder druk en er zijn toenemende geopolitieke spanningen. Momenteel investeren wij in de productiecapaciteit van onze productiesites. Dit biedt ook heel wat kansen voor de productiesite te Ieper.”
Werknemers
Een andere uitdaging voor de producent van pasteideeg te Ieper is het vinden van bekwame werknemers. Het bedrijf zet sterk in op de rekrutering van productiemedewerkers, technische profielen en ondersteunende diensten, dit zowel in België als in Frankrijk. “We zien heel veel investeringen in Duinkerke. Dat wordt niet enkel voor Ieper, maar voor heel de Westhoek een uitdaging. De kans is reëel dat Franse arbeiders eerder naar daar zullen trekken, dan dat ze de grens over komen om hier te werken”, zegt burgemeester Desomer, “zeker als vanaf 2031 de voordelen van het grensstatuut verdwijnen.”
“Of je Nederlands moet kunnen als je hier aan de slag gaat? Neen, in productie wordt vooral Frans en Nederlands gesproken, als internationaal bedrijf wordt regelmatig Engels als voertaal gebruikt. Voor wie dit wenst worden er taallessen voorzien.” Bij Pidy in Ieper werken momenteel 87 mensen in drie ploegen.
Pidy maakte van het bezoek van het stadsbestuur gebruik om zelf ook een vraag te stellen en dat over fase 2 van de wegenwerken die er staan aan te komen in de industriezone. “Dat zal een impact hebben op onze parking en het op- en afrijden”, merkt Gerd Simoens op.
“We hopen dat die werken volgend jaar kunnen opstarten. De aanbesteding moet nog worden uitgeschreven, maar zodra er meer duidelijkheid is, worden er infomomenten georganiseerd”, aldus de burgemeester.
The post Iepers stadsbestuur begint reeks bedrijfsbezoeken bij pasteideegfabrikant Pidy is provided by KW.be.