De gemeenteraad van Poperinge kreeg maandagavond het ‘Kerkenbeleidsplan tot 2030’ voorgelegd. Het plan voor de elf kerkgebouwen (plus Abele, red.) uit 2017 was aan een grondige herziening toe. Na uitgebreid overleg met het centrale kerkbestuur liet de stad het plan nu valideren door het Bisdom. De eredienst blijft overal behouden, met uitzondering van die in de kapel van ’t Vogeltje.
Nevenbestemming
“Voor vier kerken starten we een onderzoek naar een concrete nevenbestemming – dit naast het blijvend gebruik voor de eredienst. Dat zijn de kerkgebouwen in Watou, Roesbrugge, Reningelst en de OLV-kerk. De stad gaat tegen eind 2027 samen met de lokale gemeenschap op zoek naar mogelijkheden om het kerkgebouw zo goed mogelijk uit te rusten voor sociocultureel gebruik (Reningelst), een kunstkerk (Watou), een erfgoeddepot en socioculturele activiteiten (OLV) en een uitkijktoren/socioculturele activiteiten (Roesbrugge)”, zei schepen Ben Desmyter (CD&V).
Ook voor verenigingen
Zes andere kerkgebouwen (Bertinuskerk, St.-Janskerk, Haringe, Proven, St.-Jan-ter-Biezen en Krombeke, red.) behouden hun functie voor erediensten. Er wordt wel maximaal gestreefd naar valorisatie, waarbij organisatoren het gebouw ook kunnen gebruiken voor activiteiten, lezingen en dergelijke.
Herbestemming
“Voor de kapel in ’t Vogeltje start een studieopdracht voor een herbestemming richting sociocultureel gebruik. Daarna wordt de kapel aan de eredienst onttrokken”, aldus nog schepen Desmyter.
In Abele voert de stad verdere besprekingen met Boeschepe en de Franse autoriteiten, op basis van het recente project ‘DNA van het dorp’. De kerk valt immers wel onder het Bisdom Brugge, maar heeft haar locatie op grondgebied Frankrijk, wat het dossier complexer maakt.
Open kerken
Een aantal algemene ambities gelden voor alle kerkgebouwen van de stad. Zo wil Poperinge dat alle kerken tegen eind 2026 deel uitmaken van het netwerk ‘Open kerken’.
“In samenspraak met de kerkbesturen bekijkt de stad hoe ze de kerken maximaal toegankelijk kan maken. Als stilteplek voor de lokale gemeenschap of als toeristisch bezoekpunt. Vanuit de geest van ‘Open kerk’ komen in elk kerkgebouw infokasten of panelen met de geschiedenis van de kerk. In deelgemeenten is er ook plaats voor de geschiedenis van het dorp. Om de kerkgebouwen maximaal te valoriseren, krijgen die de komende jaren een basisuitrusting met bijvoorbeeld tafels en stoelen. Zo kunnen er naast de eredienst ook vlot andere, passende activiteiten plaatsvinden. Na de zomer werken we verder aan het plan, in overleg met gebruikers en bewoners”, besloot de schepen.
Positief onthaald
Johan Lefever (Bewust) reageerde bijzonder positief. “Kerken zijn niet alleen ontmoetingsplaatsen, maar ook ankerpunten, rond welke hele dorpen groeiden. Kerken moeten hun maatschappelijke functie behouden. Velen zijn wellicht nog gelovig, maar gaan niet meer elke week naar de kerk”, zei Lefever.
“Met uitzondering van de kapelanij ’t Vogeltje die herbestemd wordt, verliezen we geen kerken op ons grondgebied. Op zich is dit positief, afbreken van dergelijke gebouwen is altijd wraakroepend, het blijft bijzonder gevoelig. Nevenbestemmingen zijn een win-win.”
“Betreft het blijvend voorzien van vieringen in alle kerken is de vraag of het nog zinvol is om, het mag dan nog maandelijks zijn, vieringen te organiseren. Vooral ’s winters kunnen we ons afvragen of dit wel echt nog van deze tijd is.”
“Wat ons echter het meest verbaasd, is dat men niet verder is gegaan met de OLV-kerk in het centrum. We hadden gedacht dat deze kerk zou worden ontwijd, gezien de vele ideeën die in deze raad reeds zijn gepasseerd. Het nu niet herbestemmen van die kerk vinden we een gemiste kans”, besloot Lefever.
The post Gemeenteraad buigt zich over kerkenplan in Poperinge: alleen in de kapel van ’t Vogeltje geen eredienst meer is provided by KW.be.