Al ruim 16 jaar is Frituur Gio & Sylvie langs de Meensesteenweg 78 op de Bosmolens een vaste waarde. Zopas werd het interieur helemaal vernieuwd en is het koppel, dat ondertussen ook in Izegem is komen wonen, klaar om nog heel wat jaartjes tegenaan te gaan.
Giovanni Lecluyse (51), door iedereen kortweg Gio genoemd, groeide op in Ingelmunster. Zijn vrouw Sylvie Van de Wiele (47) is afkomstig van het Dergneau, een Waals dorpje net onder Ronse. Gio heeft een masterdiploma Communicatiewetenschappen op zak, Sylvie studeerde af in de Handelswetenschappen. “Zelf heb ik eerst enkele jaren op de marketing en sales-afdeling van De Persgroep gewerkt. Daarna ben ik begonnen met een eigen communicatiebureau Adcomm waarmee we tijdschriften uitgaven voornamelijk in de fitness-sector.”
“Ons echt handelsmerk is allicht dat je hier altijd met de glimlach ontvangen wordt”
Sylvie ging aan de slag bij Adecco en ging vervolgens bij haar man in Adcomm werken. In 2009 was het tijd voor een carrièreswitch en die stond misschien wel ergens in de sterren geschreven. “Op mijn 17de, we woonden toen in Gullegem, ben ik als jobstudent aan de slag gegaan in Frituur Drie Masten aan de ijspiste”, vertelt Gio. “De toenmalige uitbaters wilden de zaak overlaten en uiteindelijk is mijn moeder in dat gat gesprongen.”
Pa hielp bij opstart
Dat was 30 jaar geleden, in 1995. Mama Jenny Nys kreeg toen al de hulp van haar man Luc Lecluyse die in 2000 net als zijn vrouw de bankensector definitief verliet en zich op de frituur stortte. “Later heeft mijn pa ook nog geholpen bij de opstart van Frituur Sint-Joris in Ingelmunster, die werd gerund door mijn tante. En hij wilde nog een laatste keer een frituur opstarten en dat werd deze op de Bosmolens.”
“We bleven ook lang in de buurt van Ronse wonen, maar ondertussen wonen we in de Vlietmanstraat in Izegem”
Geen onbekend terrein natuurlijk voor de familie. “Wij waren hier nog komen eten toen Bistro Vincent hier nog gevestigd was”, zegt Sylvie. “We hadden destijds ook de kans om de frituur van Gio’s mama over te nemen, maar ik voelde me er toen nog niet rijp voor. Ik had gestudeerd, wilde ook nog wat genieten van de weekends…”
Uiteindelijk ging het koppel toch overstag en werd het eigen bedrijf verkocht. “Je weet op voorhand dat je een groot deel van je sociaal leven opoffert. We zijn hier in maart 2009 open gegaan en in de eerste jaren hielden we de frituur zes dagen op zeven open, we waren enkel op woensdag gesloten. Dat was in functie van de kinderen. In die tijd woonden we ook nog in de buurt van Ronse, waar mijn ouders ook veel voor onze kinderen hebben gekeken”, rakelt Sylvie op. Gio: “Acht jaar geleden zijn we dan naar Izegem komen wonen, ondertussen wonen we in de Vlietmanstraat. Een goede keuze. We moeten nu uiteraard niet meer zo ver over en weer, maar ook de kinderen hebben zich goed geïntegreerd. Kobe (20) en Dido (17) zijn hier ook allebei KSA-leider. En zelf kennen we uiteraard door onze frituur pakken mensen in Izegem.”
Veel jonge gezinnen
Bij de start moest de frituur uiteraard helemaal ingericht worden. “Na Bistro Vincent was hier nog een Chinees restaurant gevestigd. Onder meer de blitse toog en het aquarium moesten er uit. Maar we kenden het pand dus en er is hier heel wat ruimte. We hebben plaats voor een 40-tal mensen binnen en evenveel op ons terras. We liggen hier langs een invalsweg van Izegem, er passeert hier behoorlijk wat volk. Maar we zitten hier bovenal op een wijk die nog altijd groeiende is, een plek waar veel jonge gezinnen met kinderen zich vestigen. En onze focus heeft eigenlijk altijd op die gezinnen gelegen.”
Bosmolens Burger
Ondertussen zijn de openingsuren aangepast en is de frituur op zondag en maandag gesloten, de andere dagen telkens op de middag en ’s avonds open. “En sinds corona sluiten we ook wat vroeger, je ziet dat er ’s avonds laat minder volk op de baan is.”
Frituur Gio & Sylvie ligt ook pal naast de site van WZC De Plataan. “We krijgen soms wat medewerkers van daar over de vloer, of er komt hier eens iemand een pakje friet halen voor zijn of haar moeder of vader die in het rusthuis zit. We situeren ons te midden een levendige buurt, er is hier gewoon veel te doen.”
Gio en Sylvie dragen kwaliteit en netheid hoog in het vaandel. “We werken met verse bereidingen. Onze aardappelen komen van een boer uit de Westhoek, dat smaak je wel degelijk. Alles is hier super vers en uniek zijn hier de Bosmolens Burger met eigen sausje en de Bosmolens Frietjes, met een topping met een Ardeense saté, stoofvleessaus, barbecuesaus en gedroogde uitjes. Maar ons echt handelsmerk is misschien wel dat je hier altijd vriendelijk wordt ontvangen. We bedienen je met de glimlach.”
More fries, more fun
Het is Sylvie die ook telkens de klanten ontvangt, de bestelling opneemt en het vlees afbakt. Gio staat in voor de frietjes en het afrekenen. Ze kunnen ook een beroep doen op een team van een zestal jobstudenten.
De zaak werd recent in een nieuw kleedje gestopt, de slogan ‘More fries, more fun’ siert er de wanden. “We gaan dus zeker nog een tijdje door. Het is in de loop van de jaren ook iets anders geworden. Nu we thuis komen zijn de kinderen nog wakker, zie je ze nog even. Voor ons persoonlijk is dat geen slechte evolutie.”
Van 8 juli tot 1 augustus knijpen ze er even tussenuit voor een wel verdiende vakantie. “Het blijft ook een zaak om een goede balans te vinden tussen leven en werken, want bij ons komt ook nog heel wat werk kijken buiten de openingsuren om.”
The post 16 jaar geleden maakten Gio & Syvlie een carrièreswitch en openden een frituur op de Bosmolens: “Middenin een erg levendige wijk” is provided by KW.be.