Voortaan kan je in het Kortrijkse restaurant VORK terecht voor meer dan alleen dagschotels. Om de restaurantbeleving te vergroten, het doelpubliek te verruimen en het opleidingsaspect te versterken, zijn er nu ook dagelijks suggestiemaaltijden te verkrijgen. VORK wordt zo een opleidingsrestaurant.
Dit kadert in de stappen om VORK voortaan als opleidingsrestaurant te runnen in plaats van sociaal restaurant. Zo zal de stad er ook voor zorgen dat VORK kostendekkend kan worden. In april 2018 opende VORK haar deuren. Het werd als volksrestaurant geopend, maar wordt tot nu vooral gezien als sociaal restaurant. Dat bewijzen ook de cijfers: in 2024 werden ruim 26.000 maaltijden verkocht, waarvan 72 procent aan verminderd tarief, sociaal of extra-sociaal, tegenover 28 procent aan de standaardprijs. Dit verspreid over VORK en Mini-VORK, zowel maaltijden ter plaatse als meeneemmaaltijden.
Bijdragen aan de opleiding
Het opleidingsaspect van VORK is echter wat het restaurant echt uniek maakt. In 2024 werden opnieuw 66 medewerkers met beperkte werkervaring en/of gebrekkige kennis van de Nederlandse taal opgeleid. Keukenmedewerkers worden in 15 weken klaargestoomd om aan het werk te gaan. Zaalmedewerkers doorlopen een flexibel traject binnen tijdelijke tewerkstelling. Dit blijkt een voordeel te zijn voor zowel de cursisten als de horecasector: 73 procent van de cursisten vond duurzaam werk. “Ik wil blijven inzetten op VORK als opleidingsplek: met praktijkgerichte opleidingen, vaak in combinatie met het leren van Nederlands. Een leerschool voor leerwerknemers om uiteindelijk in de reguliere horeca of grootkeukens terecht te komen”, duidt Giovanny Saelens, schepen van Sociale Zaken.
“Door in het verleden enkel met een vaste dagschotel te werken, hoorde ik wel van mensen dat ze daar soms op afhaakten” – Joost Vandenhove, restaurantverantwoordelijke van VORK
“De praktijkopleiding wordt nog realistischer met een menu à la carte: vijf suggesties die elke maand veranderen, een seizoensgebonden maand-special, een pasta-variant, een slaatje, een VORK-klassieker en een croque voor wie snel en goedkoop wil lunchen. Het aanbieden van suggesties zorgt voor de cursisten dat ze ook meerdere gerechten onder een zekere tijdsdruk op tafel moeten kunnen toveren. VORK is meer dan een sociaal restaurant. Het is een restaurant voor iedereen en zeker voor wie het opleidingsaspect een warm hart toedraagt. Door in VORK te komen eten, draag je bij aan de opleiding van ondertussen meer dan 500 (ex-)cursisten. Maar door in het verleden enkel met een vaste dagschotel te werken, hoorde ik wel van mensen dat ze daar soms op afhaakten. Dat is vanaf nu verleden tijd”, zegt Joost Vandenhove als restaurantverantwoordelijke van VORK.
The post VORK in Kortrijk biedt voortaan ook à la carte aan: “Enkel een dagschotel? Dat is vanaf nu verleden tijd” is provided by KW.be.