De Brugse schepen van Financiën Pascal Ennaert (Vooruit) heeft zijn maidenspeech gehouden in de gemeenteraad maandagavond. Hij kondigde een vijfde wijziging van het huidig meerjarenplan aan: Brugge leent dit jaar voor 40 miljoen euro om voldoende cash flow te hebben. Tijdens het financieel debat kwam aan het licht dat de restauratie van het dak van het Concertgebouw 13 miljoen euro kost. Brugge rekent erop dat Vlaanderen de helft van dat bedrag ophoest.
Volgens Pascal Ennaert is een lening aangaan – dat is vele jaren niet gebeurd – de enige mogelijkheid om de stadsfinanciën gezond te houden en klaar te staan voor zogenaamde ‘black swans’: “Dat zijn onverwachte uitgaven. Van die 40 miljoen euro zijn de voorbije vijf maanden al 15 miljoen euro besteed. Want onze reserves zijn uitgeput.”
Investeringen beperken
“De komende jaren zal Brugge zijn investeringen beperken, maar de projecten die al vastliggen worden uiteraard niet geschrapt: expohal Brusk, Scharphout-site, oefenterreinen voor Cercle Brugge en een nieuw dak voor het Concertgebouw. Ook al is de kostprijs van laatstgenoemde klus nog niet begroot”, stelt de financiënschepen. “We zullen moeten besparen en ons focussen op onze kerntaken.”
“We zullen bijgevolg prioritair de wegen herstellen waar er ook rioleringswerken nodig zijn. Daarvoor wordt 8 miljoen euro vrijgemaakt. De digitalisering en cybersecurity kosten ons 3,3 miljoen euro, voor het ver-ledden van de straatverlichting hoesten we 4,8 miljoen euro op, voor het plaatsen van zonnepanelen op onze scholen en stadsgebouwen 7,5 miljoen euro.”
Verkoop standspanden
“We zien ons genoodzaakt om voor 7 miljoen euro aan stadspanden te verkopen. Het is afwachten wat de impact is van het afschaffen van de werkloosheid in de tijd, nu begeleidt één sociaal werker 26 leefloners. Hoeveel mensen zal Mintus extra moeten in dienst nemen?”, aldus Pascal Ennaert.
Oppositieraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) stelde: “Eindelijk krijgen wij gelijk en beseft het stadsbestuur dat er nood is aan een spaarzaam beleid. De kosten moeten beheerst worden. Brugge geeft 184 miljoen uit aan personeelskosten, dat is een absoluut record! De tijd van het weggeven van belastinggeld aan 10.000 bloembollen in onze parken is voorbij!”
Kritiek
Stefaan Sintobin (VB) hoorde in de maidenspeech van de nieuwe financiënschepen kritiek op de vorige legislatuur: “Blijkbaar is er gemorst met belastinggeld. We moeten oppassen met personeelskosten, het is verbazingwekkend hoeveel personeel er steeds maar bijkomt bij Brugge Plus. Onze stad heeft nood aan een transparante subsidiedatabank.”
“Voor expohal Brusk heeft Brugge 27 miljoen euro Vlaamse subsidies gekregen. Is er geld genoeg om het aanpalende Groeningemuseum te vernieuwen, als er geen extra Vlaamse subsidies komen? Anders moet dat, net als de restauratie van het Belfort, uitgesteld worden.”
Concertgebouw
Zijn collega Yves Buysse (VB) had vernomen dat de restauratie van de gevel van het Concertgebouw 13 miljoen euro zal kosten: “Brugge rekent erop dat Vlaanderen de helft zal ophoesten. Hoe formeel is die belofte van Vlaanderen? Daarnaast zal de Brugse bijdrage aan de werking van de hulpverleningszone ook een flinke dobber zijn die ook zal wegen op het stadsbudget.”
Raf Reuse (Groen) laakte dat de uitbetaling van de opknappremie – een belangrijk wapen in duurzamer woningen in de binnenstad – vertraging opgelopen hebben: “Er was hiervoor te weinig budget in 2024. Op het vlak van klimaat moeten we een versnelling hoger schakelen. Slechts 5,4 procent van de woningen hebben een goede energiescore, tegen 2050 moet dat 100 procent zijn!”
Kinderarmoede
“Een ambitieus klimaatbeleid, dat eerlijk is zodat iedereen mee kan, moet de prioriteit zijn voor het stadsbestuur. Er is onvoldoende transparantie in het Brugs klimaatplan. Ook op het sociaal domein is er veel werk aan de winkel. 15 procent van de Brugse kinderen leeft in armoede. Het aantal plaatsen in de kinderopvang daalt, de subsidies voor een Brugs menswaardig inkomen vallen weg.”
“Voor een gratis stadsfestival in de zomer is er al voor het derde jaar op een rij geen geld, maar gespreid over vijf jaar wordt er 1 miljoen euro gespendeerd aan een ‘merkenstrategie’. Dat is geld voor show, imago en marketing. Brugge heeft zijn prioriteiten niet op orde.”
Natrappen
Jasper Pillen (Voor Brugge) vond het flauw dat er nagetrapt werd op het vorig bestuur: “In een turbulente periode bleef Brugge financieel gezond. The proof of the pudding wordt het nieuwe meerjarenplan dat dit najaar voorgesteld wordt. Nu gaat het slechts om een begrotingsinspanning.”
“Want Brugge staat voor grote uitdagingen op het vlak van wonen. Er moeten nieuwe verkavelingen komen, zodat de jonge tweeverdieners in Brugge blijven wonen. Zij moeten zorgen voor de inkomsten in onze vergrijzende stad.”
The post Restauratie van het dak van het Concertgebouw in Brugge kost 13 miljoen euro is provided by KW.be.