Voor het eerst wordt de geschiedenis van het buitengewoon onderwijs in Koekelare beschreven. Het naslagwerk bundelt informatie en verhalen over het ontstaan en de evolutie van de school. Gewezen directeurs Norbert Vandecasteele en Erik Dewilde werkten twee jaar aan dit bijzondere naslagwerk.
“In de jaren 50 waren er maar een beperkt aantal scholen voor buitengewoon onderwijs, zoals voor doven en blinden in Brugge, voor kinderen met lichamelijke beperkingen in Gits of voor kinderen met een verstandelijke beperking in Koksijde. Alle andere kinderen gingen naar het reguliere onderwijs. Er waren klassen van 30 of zelfs 34 leerlingen”, herinnert Norbert Vandecasteele (83) zich.
Hij stond als onderwijzer in de jaren 60 met Rogier Crevits en Triphon Dereeper aan de wieg van het buitengewoon onderwijs in Koekelare. Hij was directeur van De Regenboog tussen 1977 en 1997. Samen met Erik Dewilde (70) dook hij in de geschiedenis van het buitengewoon onderwijs. Erik was er onderwijzer en was directeur tussen 1997 en 2013. “We wilden de geschiedenis neerpennen en zo het verhaal over het ontstaan en de groei bewaren.”
De Regenboog
“De grote klassen zorgden ervoor dat leerkrachten minder mogelijkheden hadden om kinderen met moeilijkheden te helpen. Begin jaren 60 introduceerde de regering nieuwe mogelijkheden om die kinderen te helpen en al in 1963 werd een speciale afdeling opgericht. We waren de eerste in de regio en startten met twee klassen”, luidt het.
De school groeide gestaag en in 1972 werd de autonome school De Regenboog opgericht. Er waren 57 leerlingen. In de jaren 70 groeide de school verder. “De bestaande handboeken waren niet aangepast en leerkrachten maakten hun eigen lesmateriaal. Maar er kwamen wel logopedisten en kinesisten om de kinderen te helpen.”
Type 1
“Soms moesten we leerlingen weigeren. We waren erkend als een type 1-school voor kinderen met een licht verstandelijke beperking. Kinderen met een verstandelijke beperking (type 2) of met ernstige leerstoornis (type 8) mochten we niet inschrijven, terwijl het verschil soms minimaal was.”
De uitbreiding naar een type 8-school zou trouwens jaren aanslepen. In 2012 gaf het ministerie toelating voor een type 8-school. Nu is de school erkend voor types 1, 8 (samengevoegd tot basisaanbod) en type 9 (autismespectrumstoornis).
Nieuwbouw
“Begin jaren 2000 was er nood aan een modern gebouw. Een belangrijke stap voor De Regenboog was de nieuwbouw die twintig jaar geleden werd gerealiseerd aan de Belhuttebaan, op grond van de kerkfabriek. De oude site aan de Moerestraat werd in 2005 definitief verlaten. De gemeente Koekelare werd de nieuwe eigenaar en realiseerde daar de cultuurzaal De Balluchon”, zegt Erik Dewilde, die als directeur het project begeleidde.
Hij blikt tevreden terug: “Alles viel perfect op zijn plaats want er was een modern complex, omgeven door groen, vlakbij het Motepark. Inmiddels is De Regenboog uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats met mogelijkheden voor verenigingen. Later konden we nog op andere grond nog een sportveld en dierenpark realiseren.”
Rijke geschiedenis
Het naslagwerk duidt de organisatie van buitengewoon lager onderwijs, het ontstaan van de school in Koekelare, de lesgevers, personeel en de werking. Er wordt ook aandacht besteed aan schoolfeesten, uitstappen, leerlingenvervoer en evoluties in het onderwijs. Verder komen ook de werking van het schoolbestuur, de bouw van de nieuwe school, bosklassen, de werking van de vriendenkring en benefietacties zoals de truckrun aan bod. Het naslagwerk bevat ook heel wat anekdotes, leuke weetjes en tal van cijfergegevens. Het boek telt 104 bladzijden en een 90-tal foto’s.
Praktisch
De Regenboog: Een halve eeuw buitengewoon onderwijs in Koekelare kost 25 euro en is te koop bij dagbladhandel Johan Jonckheere (Dorpsstraat 30), Norbert Vandecasteele (Moerestraat 94) en Erik Dewilde (Brouwerijstraat 24).
Het kan ook besteld worden op rekening van Erik Dewilde, BE02 7382 0816 3840 (plus 5 euro voor verzending).
The post Norbert en Erik duiken in geschiedenis van De Regenboog: “Bijzonder verhaal bewaren” is provided by KW.be.