Theater De Schaduw is volop bezig aan de voorbereiding van een nieuw sociaal-artistiek project waar een tachtigtal volwassenen en vijftig kinderen een rol in spelen. De Intrede is gebaseerd op de het schilderij van James Ensor en het boek van Dimitri Verhulst. Concept en regie zijn in handen van Tom Ternest.
De verhuizing van autobusbouwer VDL is nog maar net achter de rug of er staat al een nieuwe tijdelijke invulling klaar. Theater De Schaduw uit Ardooie bereidt er voor het najaar een nieuw massaspektakel voor met veertien voorstellingen. “We maken er werk van om elke drie jaar zo’n project in elkaar te steken”, vertelt Jonah Muylle. “Dit keer ligt de nadruk vooral op dans en muziek en amper op tekst. Dat is even aanpassen voor de crew en de vrijwilligers.”
“Samenwerken met andere partners is een steeds terugkerend aspect van onze voorstellingen. Dit keer werken we voor de muziek samen met Rowmen, STAP, een gelegenheidskoor en zes verschillende harmonieën. Het decor en de kostumering zijn in handen van de IJslandvaarders en de SASK terwijl De Spil, Mattias Sercu en Bart Vervenne instaan voor de techniek.”
“Dit is een sociaal-artistiek project waarbij we al een tijdje geleden een oproep deden naar vrijwilligers om mee te werken. Ruim zeshonderd mensen boden zich aan en we gingen uiteindelijk in zee met een 130 tal liefhebbers. Er zingen, dansen en acteren 79 volwassenen mee en een vijftigtal kinderen. Die laatsten spelen in een roulatiesysteem omdat veertien voorstellingen op een rij voor hen te intens zou zijn.”
“Er doen mensen mee uit alle lagen van de bevolking, nieuwkomers, jong en oud, mensen met een beperking die we via Groep Gidts contacteerden en daarnaast ook heel veel vrijwilligers die zorgen voor de praktische zaken. De regie is zoals bij de vorige productie Animal Farm weer in handen van Tom Ternest en hij krijgt de assistentie van Silke Thorrez en Hanne Schillemans.”
Verrekijker
“Dat is wel nodig”, zegt Tom Ternest, “want het is niet eenvoudig om overzicht te houden bij zo’n massaspektakel. De aanpak is heel uitzonderlijk, nieuw voor ons en ook voor de deelnemers een sprong in het onbekende. We vertrekken niet vanuit een tekst zoals dat gebruikelijk is bij gewoon theater. We hebben workshops georganiseerd en het verhaal is gecreëerd op basis van die gesprekken.”
“In de oude VDL-hal bouwen we een decor van zeventig meter lang die een straat met vijftien huizen en een kerk moet uitbeelden. Acteren, zingen en dansen gebeurt op verschillende plaatsen in de hal. Het publiek, er is plaats voor zo’n 450 personen per voorstelling, neemt plaats op een tribune van vijftig meter lang. We raden iedereen aan om een verrekijker mee te brengen”, lacht Tom, “en een dikke trui want deze ruimte verwarmen is onmogelijk.”
“De intrede is gebaseeerd op het schilderij van Ensor en het boek van Dimitri Verhulst”
In aanloop naar de voorstellingen in het najaar kan het publiek al kennis maken met De Intrede via een zeven afleveringen lange podcast gemaakt door RolariusRadioHuis. Jean-Marie Claeren: “De podcast volgt het maakproces van de voorstelling. Niet eenvoudig want hoe maak je een boeiend hoorspel van een bijna volledige visuele voorstelling? Uit 1200 minuten opname hebben we uiteindelijk 45 minuten geselecteerd. Elke maand komt er een nieuwe aflevering van ongeveer dertien minuten die te beluisteren is via de website van Villa Vandewalle en via www.rolariusradio.be. De eerste twee afleveringen staan sinds deze week online.”
Solidair versus solitair
“Het maakproces van deze voorstelling is voor ons het belangrijkste”, gaat Tom Ternest verder. “Verbinding tussen de deelnemers was tijdens de vorige producties van De Schaduw zeer belangrijk. We hebben veel gepraat en stilaan begint het voor iedereen duidelijk te worden waarover De Intrede nu eigenlijk gaat.”
“De inspiratie haalden we in De Intrede van Christus in Brussel, het schilderij van James Ensor en uit het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst waarbij we het spanningsveld tussen een solitaire en een solidaire maatschappij proberen te verbeelden. In de straat wordt alles klaar gemaakt voor de komst van de ‘verlosser’. Dat vraagt om organisatie onder de bewoners. De vraag is hoe lang het zal duren voor de solidariteit zal verloederen.”
De Intrede wordt veertien keer gespeeld vanaf vrijdag 3 oktober tot 25 oktober. Bezoekers worden in de VDL-hal in de Henri Jonckheerstraat 2 verwelkomd in een gezellige bar. Voorstellingen starten om 20 uur, tickets kosten 20 euro en zijn vanaf 17 juni te koop aan de balie van De Spil of online via www.despil.be. (Bart Crabbe)
Meer op www.deschaduw.be.
The post Massaspektakel met 130 acteurs in oude VDL-site: “Gebaseerd op schilderij van Ensor en boek van Dimitri Verhulst” is provided by KW.be.