Op Hemelvaartsdag, donderdag 29 mei, trekt de Heilig Bloedprocessie door de straten van de binnenstad. Na jaren smeken, krijgen twee gilden eindelijk historisch verantwoorde kostuums: de Hallebardiers en de kruisboogschutters van de Sint-Jorisgilde.
“Wij zijn geen figuranten in de processie, wij maken er inherent deel van uit”, benadrukt Wim Verstraete, stadhouder bij de Sint-Jorisgilde. Zes kruisboogschutters van een van de oudste gilden in Europa – ze vierde in 2022 haar 700 ste verjaardag – staan al ‘s ochtends op Hemelvaartsdag op de Burg paraat om het schrijn van het Heilig Bloed naar de Sint-Salvatorskathedraal te escorteren. “We zijn ambassadeurs van de stad, die ook deelnemen aan de Blindekensprocessie en de Gouden Boomstoet”, verduidelijkt hoofdman Joost Danneels. “De voorbije jaren gebeurde dit in drie verschillende pakken. “Drie ervan verkeerden in een abominabele staat, een kostuum was zelfs 45 jaar oud. Een mengelmoes, kitsch. Onjuist historisch gezien. Het gevolg was dat de Bruggelingen ons niet meer herkenden tijdens de processie. Ze noemden ons kruisvaarders of hospitaalridders. Maar wij waren eeuwenlang een stadsmilitie en streden mee tijdens de Guldensporenslag in 1302 en tijdens de Slag bij de Pevelenberg in 1304.”
Historisch fout
Al in 2017 diende de Sint-Jorisgilde een voorstel in om uit te pakken met één verantwoord kostuum voor alle processies en stoeten. “Ik opperde het idee om een nieuw pak te vervaardigen op basis van een muurschildering in de gotische zaal van het stadhuis, waarop de deken van onze gilde staat”, aldus Wim Verstraete. Bij gebrek aan geld kon de vzw Heilig Bloedprocessie niet ingaan op de vraag van de Sint-Jorisgilde, die in 2018 geconfronteerd werd met een uitslaande brand in de Eedzaal van haar gildehuis in de Stijn Streuvelsstraat.
Pas in 2024 konden er met de steun van de Nationale Loterij 15 nieuwe pakken ze zijn duurder dan een op maat gemaakt trouwkostuum vervaardigen. “We overleggen met de organisatoren van de Brugse Belofte en de Gouden Boomstoet om met hun steun het aantal pakken uit te breiden tot 30”, aldus Joost Danneels.
De Hallebardiers van de Sint-Michielsgilde, de oudste schermgilde ter wereld, met allereerste vermelding in 1444, die de schermkunst oefenen in de Kruispoort, zaten met eenzelfde probleem. “We waren al jaren vragende partij voor een uniform dat historisch juister is”, vertelt schermmeester Björn Hinderyckx.
“Bij het ontwerpen van de processie in zijn huidige vorm had Arno Brys idealiserende kostuums ontworpen, die historisch fout waren. Benoit Kervyn heeft nu nieuwe pakken getekend, gebaseerd op eeuwenoude schermboeken. Niet alleen vervangt blauw het kleur groen, de nieuwe pakken hebben pofmouwen en pofbroeken. Ze zijn naar de mode uit de tijd van Maximiliaan van Oostenrijk, een meesterlijk schermer. Vijf van onze leden nemen deel aan Brugges Mooiste Dag. Overigens stapten de Hallebardiers mee in de rouwstoet bij het overlijden van Keizer Karel V en vochten we mee tijdens de Brabantse Omwenteling”, besluit de schermmeester. (SVK)
The post Brugse gilden krijgen eindelijk correcte kostuums voor Heilig Bloedprocessie is provided by KW.be.