Een wijwatervaatje, aardewerk uit de 16de eeuw en een mogelijke kraagsteen. Tal van archeologische vondsten uit Ieperse tuinen kwamen zaterdag tevoorschijn tijdens ‘Marie van de Archeologie’ in het Yper Museum. De zeventiger Johan Beun toonde er een metalen voorwerp dat hij vijftig jaar geleden tijdens het spitten vond. “Ik dacht eerst dat het een soort kleine helm was.” Het evenement maakte deel uit van de archeologiedagen, waar ook vondsten uit de middeleeuwse leprozerie van Sint-Jan te zien waren.
“Heb je bij de aanplanting van je bloemenperk of bij opgravingen in je tuin een archeologische schat gevonden? Wil je weten wat die curiositeit is? Marie van de Archeologie onderzoekt het graag voor jou.” ‘Op de koffie met Marie van de Archeologie’ vond afgelopen zaterdag plaats in de educatieve ruimte van het Yper Museum in het kader van de archeologiedagen.
Wijwatervaatje
Toen Johan Beun uit Ieper hoorde van het project, haalde hij onmiddellijk een metalen voorwerp uit een van zijn lades bij hem thuis. De zeventiger had het artefact zo’n vijftig jaar geleden gevonden tijdens het spitten in zijn tuin in Lindedreef in Ieper. “Ik dacht eerst dat het een soort kleine helm was, maar toen zag ik aan de achterzijde een gaatje, dat wellicht diende om aan een plank vast te maken. Ik denk dat het eigenlijk een wijwatervaatje is dat in een huis werd opgehangen. Hoe het precies in mijn tuin is terecht gekomen, dat weet ik niet. Misschien is de oorlog meegekomen met puin bij het opvullen van de grond.”
Marie van de Archeologie, die eigenlijk Marie Lefere (41) heet en medewerker is van het Yper Museum, denkt dat Johan het bij het rechte eind heeft. “Johan stuurde eerst een foto van het ding, maar daarmee kon ik niet goed uitmaken wat het eigenlijk was. Nu ik het in het echt zie, lijkt het me inderdaad een wijwatervaatje.” Johan is van plan het voorwerpje te schenken aan het Yper Museum, maar daarvoor zal hij nog eens terugkomen.
In de loop van zaterdag passeerden nog een viertal mensen bij Marie om een voorwerp te laten determineren. “Iemand had iets gevonden bij het bouwen van een tuinhuis, van iemand anders was dat het tijdens werken in de tuin. Een vrouw, die het al twintig jaar op haar zolder bewaarde, bracht aardewerk uit wellicht de 16de eeuw mee. Een ander persoon toonde mij een vermoedelijke kraagsteen, wat je ook vaak ziet aan de Lakkenhallen. Ik denk dat die van recentere datering is. Daarnaast waren er nog een paar kleinere metalen objecten, die ik moeilijker kon identificeren, maar die eerder, denk ik, uit de 18de of 19de eeuw afkomstig zijn.”
Leprozerie
Wie zijn object aan Marie kwam tonen, kon meteen de tentoonstelling meepikken van voorwerpen die gevonden werden bij het zeven van aarde afkomstig van Ieperse leprozerie. De leprozerie was de plek waar in de middeleeuwen de melaatsen werden verzorgd.
“Vorige week organiseerden we een zeefproject met grond afkomstig van de leprozerie van Sint-Jan, het stuk terrein achter de kerk waar nu een nieuwe wijk op staat”, vertelt Marie. “De aarde, die werd bewaard in grote zakken, werd ontgraven in 2019 bij het archeologisch onderzoek. De leprozerie van Ieper op Sint-Jan werd gesticht rond 1220, maar was eigenlijk al de tweede leprozerie van Ieper. De eerste leprozerie bevond zich dichter bij de stad, maar van zodra die begon uit te breiden, verhuisde het ziekenhuis naar Sint-Jan.”
Vorige week werd gezeefd in samenwerking met Argos, Vondels en Kanjer. “We gingen op schattenjacht met mensen die Nederlands leren en personen met een beperking”, vertelt Marie Lefere. “Het was niet alleen voor hen een heel fijne ervaring, maar ook voor ons. Bovendien vonden we enkele interessante zaken, zoals visbotten, een broche en een versierd gezichtje. Zeker voor herhaling vatbaar dus.”
The post Schattenzoekers in het Yper Museum tijdens archeologiedagen: “Dit voorwerp dolf ik 50 jaar geleden op in mijn tuin” is provided by KW.be.