Zondagmorgen werd in de Assebroekse meersen de voltooiing van de Groene Fietsgordel Brugge gevierd. De Vlaamse Landmaatschappij heeft de waterhuishouding geoptimaliseerd en het gebied beter toegankelijk gemaakt. Als kers op de taart komen de mysterieuze cirkels, restanten van oude walgrachten, visueel opnieuw tot leven.
Aan de Assebroekse meersen in Ver Assebroek (Brugge) werd zondag de voltooiing van de Groene Fietsgordel rond Brugge gevierd.
Deze fietsgordel is een netwerk van veilige, groene fietsroutes die de stad verbinden met de randgemeenten en de omliggende natuur. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) begon hiervoor al in 2010 met het aankopen van gronden om bestaande stukken fietspad met elkaar te verbinden om zo dus een fietslus door de groene rand van Brugge te realiseren.
Themaroute
Sinds 2015 is de Groene Gordel Brugge ook een bewegwijzerde themaroute van Westtoer over een afstand van 44 kilometer. Ook de Assebroekse meersen liggen op het traject van de Groene Gordel, via een aanlooproute.
“De meersen zijn door hun unieke bodem met moeraskalk een belangrijk thuishaven voor planten en dieren. De VLM heeft de oude laantjes terug open gemaakt en heeft de waterhuishouding geoptimaliseerd. In natte perioden vormen de meersen zo een mooie maar ook belangrijke waterbuffer”, zegt projectleider bij VLM Barbara Gellinck.
Archeologische site
“We hebben ook de archeologische site in de meersen in een nieuw jasjes gestoken. Zeker bij natte periodes zullen de mysterieuze cirkels – die vroeger alleen vanuit de lucht te zien waren – weer tot leven komen. Het zijn resten van de walgrachten rond een middeleeuwse waterburcht. De VLM heeft de structuur grondig doorzocht en de grachten opnieuw zichtbaar gemaakt.”
Er werd ook een rolstoeltoegankelijk wandelpad aangelegd waardoor je tot in het midden van de cirkels komt. Je hebt er een bijzonder mooi uitzicht over de meersen en met wat geluk kun je ook heel wat watervogels spotten.
“Als stad droegen we met plezier bij aan de Groene Fietsgordel rond onze stad. Het resultaat is een prachtige fietslus door het Brugse landschap”, geeft schepen van Openbaar Domein Franky Demon nog mee.
(PDV)
The post Mysterieuze historische cirkels in Assebroekse meersen komen opnieuw tot leven is provided by KW.be.