Op zondag 25 mei zal het Nationaal Leiemonument in het Koning Albertpark het toneel zijn van een plechtige herdenking ter ere van de 85ste verjaardag van de Slag aan de Leie. Het Comité Leie-Lys organiseert deze jaarlijkse herdenking, waarbij wordt stilgestaan bij het moedige verzet van het Belgische leger in 1940.
“Dit verzet vertraagde de opmars van de Duitse legers en speelde een cruciale rol bij het mogelijk maken van Operatie Dynamo, de evacuatie van meer dan 300.000 geallieerde soldaten van Duinkerken naar Engeland”, aldus Jan Naessens, namens het Comité Leie-Lys.
De plechtigheid vangt aan om 11 uur en zal worden bijgewoond door de Vertegenwoordiger van de Koning, de Franse en Duitse ambassadeurs, vertegenwoordigers van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat en andere overheden.
De Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en een gewapend eredetachement van het 1/3 Bataljon Lansiers luisteren de plechtigheid op. Iedereen is welkom.
De Slag aan de Leie
De Slag om de Leie was de belangrijkste veldslag van het Belgische leger in 1940 tijdens de Achttiendaagse Veldtocht. Het doel ervan was de oversteek van de Leie door het Duitse leger op te houden en duurde van 24 tot 28 mei 1940. Vanaf 22 mei nam het Belgische leger stelling in achter de Leie (Menen – Deinze) en het Afleidingskanaal (Deinze – Maldegem – Heist). Van een stevige stelling was geen sprake: het terrein hield vooral vele nadelen in voor de verdedigers.
Tijdens deze ultieme grootschalige poging om de Duitse vijand op Belgische bodem tegen te houden, kregen vooral de Belgische derde en eerste infanteriedivisies, die het Leiefront van het kanaal van Roeselare tot Kortrijk en vanaf Kortrijk tot Menen bezetten, de volle laag over zich heen.
De toestand aan de Leie werd onhoudbaar, zodat de Belgische divisies op de rechterflank werden teruggetrokken op het kanaal van Roeselare en Mandel. Een afgesproken massale Frans-Britse aanval zou nooit plaatsvinden. De Britten begonnen te denken aan een reddingsactie voor het Britse leger, wat zou resulteren in ‘Operatie Dynamo’.
Koning Leopold III nam de beslissing om op 28 mei, om 4 uur ‘s ochtends onvoorwaardelijk te capituleren. De koning werd krijgsgevangen genomen en met hem een groot deel van het Belgische leger. De meeste militairen die tijdens de Achttiendaagse Veldtocht het leven lieten, stierven tijdens de chaotische laatste dagen aan de Leie.
The post Kortrijk herdenkt Slag aan de Leie: “Cruciale rol bij Operatie Dynamo” is provided by KW.be.