Hoewel hij nog geen anderhalf jaar geleden zijn ‘straight friendly bar’ Andy’s in de Elverdingestraat opende, heeft Andy Colman al stevig zijn stempel gedrukt op de LGBT-scene in Ieper. Niet alleen richtte hij de vereniging Be Yourself op, hij biedt ook een luisterend oor voor iedereen die in de knoop zit met zichzelf.
Wie al eens door de Elverdingestraat passeert, heeft ongetwijfeld al de regenboogvlag zien wapperen boven café Andy’s. Uitbater Andy Colman steekt dan ook niet onder stoelen of banken dat hij homo is, al wil hij Andy’s ook geen homocafé noemen.
“Er is geen homohaat, maar de mensen zijn hier niet geïnformeerd”
“Iedereen is hier welkom”, zegt Andy. “Als je hetero bent en het zit hier vol met homo’s, dan gaan die heel vriendelijk zijn tegen u. De term gaybar is te beperkt. Hier komt iedereen. Soms zitten er meer hetero’s dan homo’s. Daarom ben ik meer voorstander voor de term ‘straight friendly’. Het enige wat iedereen moet hebben, is respect. Als ik zie dat er een onnozelaar zit, dan berisp ik hem eerst. Heeft dat geen effect, dan vliegt hij buiten. De mensen moeten zich veilig voelen.”
Je begon pas in de horeca op je 38ste. Waarom zo laat?
“Ik heb altijd horeca willen doen, maar het kwam er nooit van. Dat is begonnen met het GOC in Kortrijk. Dat is een ontmoetingscentrum voor homo’s. Vroeger was dat het van het. Iedereen was daar welkom. Iedereen had daar een goed gevoel bij. Ik wilde ook zoiets. Toen mijn boer overleed tijdens de coronacrisis in 2020, dacht ik: het leven is te kort om te wachten om je dromen na te streven. We hebben eerst geprobeerd om een Andy’s te openen in Aalter, maar daar hadden we veel miserie met de burgemeester (Pieter De Crem, red.). Ik verwijs naar de Pano-reportage (waarin De Crem beschuldigd wordt van racisme, red.). Dat zegt alles.”
Hoe kwam je in Ieper terecht?
“In Aalter kregen we na twee jaar nog steeds geen drankvergunning. Mijn man zei: we gaan verhuizen. Dat was de enige manier om de zaak te redden. Aangezien ik van de regio ben – ik ben opgegroeid in de Vijfwegen –, kwam Ieper in het vizier. We hebben hier ook een heel goeie vriendin, Karlijne Dominique. Zij zei: kom naar Ieper, Ieper is niet zo homofoob. Ze heeft gelijk, maar ik heb wel de indruk dat de tijd hier lang bleef stilstaan. Er is geen homohaat, maar de mensen zijn niet geïnformeerd.”
Je richtte ook een vereniging op: Be Yourself. Wat doen jullie?
“Dat is een vereniging voor de LGBT, dus lesbians, gays, bisexuals en transpeople. De rest hoort er niet echt bij, want dat zijn allemaal vervormingen van de eerste vier. Zo simpel is het. Op de eerste vergadering in mei was er meteen al dertig man. Mensen durfden weer buitenkomen omdat er iets was voor hen. We komen samen elke eerste zaterdag van de maand.”
Heeft jouw komst de gay community in Ieper een boost gegeven?
“Dat denk ik wel. We werden ook goed aanvaard door het stadsbestuur. Bij de opening is de toenmalig burgemeester Emmily Talpe gekomen om de regenboogvlag op te hangen. Dat was een heel mooi moment. Ook met de huidige burgemeester Katrien Desomer hadden we al een goed gesprek.”
Het was je droom om cafébaas te worden. Beantwoordt het aan de verwachtingen?
“Soms wel, soms niet. Als cafébaas heb je een venstertje in iedere mens zijn leven. Je ziet alles, je hoort alles, weet alles… Dat vind ik zalig, maar natuurlijk heb je ook de miserie. Als cafébaas moet je een luisterend oor bieden, maar er zijn grenzen. Je mag regelmatig hetzelfde zeggen, maar op den duur zal ik toch zeggen: doe er iets aan. Probeer het probleem op te lossen.”
Heb je al problemen kunnen oplossen?
“Ik weet het niet. Wat ik wel gedaan heb, is PrEP bespreekbaar kunnen maken. PrEP staat voor pre-expositie profylaxe, een preventieve pil die je slikt tegen HIV. Hoewel er in het Jan Yperman Ziekenhuis een PrEP-kliniek is, hebben de meeste mensen er nog nooit van gehoord. Als mensen bijvoorbeeld vertellen dat ze een soa hebben opgelopen, dan zeg ik: ga naar dokter PrEP. Het is geen vrijgeleide, maar het is toch goed dat je meer controle hebt over je eigen lichaam.”
Je woont nog niet lang in Ieper. Hoe vind je het voorlopig?
“Zeer goed. Het enige wat ik mis, is een Albert Heijn en een Action. Ik voel me wel al een beetje Ieperling. Ik ga graag wandelen op de vestingen en de Kattenstoet vorig jaar was heel leuk. Wat ik wel jammer vind is dat we er meestal niet bij zitten als er iets georganiseerd wordt. Deze kant van Ieper wordt altijd vergeten.”
Wat zijn de verdere toekomstplannen?
“Sowieso zijn we van plan om hier nog lang te blijven. Ik heb ook grote dromen, dat wel. Ik zou graag in de politiek gaan in Ieper. Als het mij lukt en de zaak floreert, dan misschien een tweede Andy’s? Dat zou heel mooi zijn. Bijvoorbeeld aan de Menenpoort. Dan wordt het café in de Elverdingestraat om te dansen, en daar meer voor de toeristen. Al moet ik zeggen dat we hier ook veel Engelsen over de vloer krijgen. Op een manier zijn we zo ook een toeristische troef voor de stad.”
The post Andy opent ‘straight friendly bar’ in Ieper: “Een tweede Andy’s zou heel mooi zijn” is provided by KW.be.