In het Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis in Poperinge is André Debruyne (88) uit Vlamertinge gestorven. Hij was de stichter van herberg-restaurant De Boshoeve in de Vijfgemetenstraat in Abele, naast het Helleketelbos. Zoon Peter is de huidige uitbater. André Debruyne werkte veertig jaar voor Barco. Eerst in Kortrijk en dan in Poperinge.
André Debruyne werd geboren in Brielen op 9 mei 1937 en was weduwnaar van Angelika Nolte. Als stichter van De Boshoeve ontmoette hij veel mensen. “Onder de mensen zijn is mijn hobby”, vertelde André destijds in KW. Hij groeide op in Brielen in een gezin van acht kinderen. Als tienjarige jongen trok hij na de Tweede Wereldoorlog met geit en kar naar de Kattestraat in Vlamertinge. Acht jaar later verhuisde de familie naar een krotwoning in Vlamertinge. “We konden niet anders”, legt André uit. “Om ons te verwarmen, nagelden we panlatten en karton aan de muren. De vloer legden we zelfs met tegels van de Brandhoekkerk. We woonden dus eigenlijk in een kartonnen doos in Vlamertinge, maar ik woonde daar heel graag. Van op het toilet kon ik bergen zien, een prachtig uitzicht. Meer moest een mens niet hebben.”
Van Barco tot De Boshoeve
Toen André 14 jaar was, moest hij gaan werken in de Stoopsfabriek in Kortrijk. Een jaar later werkte hij voor Barco. “Toen ik trouwde, ben ik verhuisd naar Gullegem om dichter bij mijn werk te kunnen zijn”, vertelde André in KW. “Ik leerde ongelooflijk veel mensen kennen, waarvan een groot deel jammer genoeg gestorven is. Ik blijf over, want ik geniet van het leven. Dat is mijn levensmotto. Morgen kan het gepasseerd zijn.”
Toen Barco in de jaren ‘70 een afdeling in Poperinge begon, werd André overgeplaatst. “Omdat het toen zeer slecht ging in de firma, zocht ik in Abele een boerderijtje”, aldus André lang geleden in KW. “Het was de bedoeling om daar met drie collega’s een zaak te starten, om verder microchips te maken. Toen ik het kocht, kregen we van de overheid geen toestemming om de zaak te starten. Mijn vrouw en ik hebben er dan maar een café van gemaakt.”
Grote tegenslag
De Boshoeve is zeer belangrijk geweest in zijn leven dat ook werd gekenmerkt door een grote tegenslag. “Mijn vrouw is in het kraambed gestorven toen ze van Eveline beviel”, vertelde hij toen. “In een week tijd was ik alles kwijt. Ik zag het absoluut niet meer zitten, maar mijn vrienden hebben me door dik en dun gesteund. Ze hebben gezorgd dat ik doorging met mijn leven. Ik heb dan gevochten, verder blijven werken en gezorgd dat De Boshoeve groeide. Ik heb dag en nacht gewerkt. Van werken ga je niet dood. Piekeren, daar ga je aan dood.”
André was een positief ingestelde persoon, iemand die graag een babbeltje sloeg. Hij heeft de kermis in Vlamertinge opgericht en was ooit lid van het feestcomité van de Brandhoek. “Ik heb een heel druk leven, soms is er zelfs tijd te kort”, vertelde hij destijds in KW. “Maar ik heb geen dokter nodig. Onder de mensen komen, is het beste medicijn.”
Over zijn carrière bij Barco was André heel tevreden. “Ik ben daar gestart als loopjongen zonder diploma”, blikt hij terug. “Toen ik daar begon, kon ik maar half mijn naam schrijven. Ik wist zelfs niet eens wat wiskunde was. Maar ik heb enorm veel bijgeleerd. Daar heb ik geleerd hoe ik mensen moest leren kennen: ik heb mensen ontmoet in Zuid-Frankrijk, tot zelfs koning Boudewijn en Jan Hoet.”
André Debruyne was ook een man met een grote levenswijsheid. “In het leven heb je geluk en durf nodig. Luxe heb je niet nodig om gelukkig te zijn”, had hij destijds een boodschap voor iedereen.
The post André Debruyne (88), stichter van herberg-restaurant De Boshoeve in Abele, is overleden is provided by KW.be.