Willy Degryse (72) pleit voor behoud van het Bretoens: “Taal heeft het moeilijk”

Striptekenaar en kunstschilder Willy Degryse (72) uit de Emiel Huysstraat wil het verdwijnen van de Bretoense taal onder de aandacht brengen. Lang geleden heeft hij ze leren spreken, lezen en schrijven, wat toch wel heel opmerkelijk is. “Het Bretoens heeft het moeilijk om te overleven”, zegt Willy. In zes jaar tijd zijn er tussen 2018 en 2024 zomaar eventjes 100.000 inwoners van Bretagne overleden die allemaal Bretoens (of Bretons) spraken.

Willy werkte als graficus in de drukkerij Verraes in Heule en ontfermde er zich onder meer over lay-out, opmaak en ontwerp. Strips tekenen was dus in de lijn van zijn job.

“In mijn jonge jaren was ik geïnteresseerd in alles wat Keltisch was”, vertelt Willy over hoe die interesse voor het Bretoens is begonnen. “Ik kocht ook de platen van Alan Stivell en beluisterde die. In de hoezen stonden de teksten afgedrukt met een Franse of Engelse vertaling. Ik kon daar een aantal woordjes uit oppikken. Een bepaald jaar bracht een vriend een woordenboek Français-Breton mee uit Bretagne.”

“Daarmee heb ik een brief samengesteld in het Bretoens en opgestuurd naar een adres van de drukkerij die in het woordenboek vermeld stond. Ik weet niet wat er met mijn brief gebeurd is, maar na enkele weken kreeg ik een antwoord van een zekere Ronan Huon. Dat bleek een leraar Bretoens/Engels te zijn en hij had ook een uitgeverij Al liamm.”

Per briefwisseling

“Hij zei dat als ik Bretoens wilde leren hij me kon helpen met een school, de boeken en mini-cassettes. De lessen verliepen per briefwisseling. Toen heb ik me ingeschreven, de boeken gekocht en ben begonnen aan een cursus. Vefa de Bellaing uit Sankt-Brieg was mijn lerares.”

“Ik ben drie jaar bezig geweest met die cursus. Nu kan ik Bretoens spreken, lezen en schrijven. Ik wist dat er achter de schermen van het officiële Frans nog iets anders was, een eigen taal, en wilde graag nog een Keltische taal leren.”

De Franse grondwet stelt dat het Frans de taal is van de republiek. Maar de regionale talen zijn deel van het nationaal patrimonium van Frankrijk. Het Bretoens is dus niet als nationale taal erkend, en is dus ook geen officiële taal van de Europese Unie, maar wordt wel door de regio Bretagne zelf erkend.

Een echt officiële status heeft het niet als enige Keltische taal in Europa. De taal bevindt zich dan ook in een moeilijke positie. Het Bretoens stamt niet af van het Gallisch, maar is ontstaan uit Britse talen, waarvan ook het Welsh en het Cornish afstammen.

Boekomslagen

Het Bretoens leren spreken, lezen en schrijven gebeurde bij Willy tussen 1979 en 1982, lang geleden dus. “Ook heb ik in die jaren een reeks boekomslagen ontworpen voor de toonaangevende uitgeverij Al liamm, die toen onder leiding stond van Ronan Huon”, vertelt de echtgenoot van Cecile Decrocq. “Na zijn dood zette zijn zoon Tudual Huon de uitgeverij voort. Het tijdschrift Al liamm bestaat al 84 jaar.”

Is de ziel van Bretagne aan het sterven? Is de Bretonse taal aan het sterven?

Feit is dat het Bretons het heel moeilijk heeft in het huidige Frankrijk. Het Bretons is een ernstig bedreigde taal, die voor het jaar 2000 nog door 257.000 mensen werd gesproken en nog door zo’n 207.000 in 2018. Veel minder dan de 1,3 miljoen die dat anno 1930 konden. Bretons wordt nog in de eenentwintigste eeuw gesproken: het zou ondenkbaar hebben geleken voor iedereen die de op handen zijnde verdwijning voorspelde.

Ook dialecten

In 1950 waren er nog ongeveer 150.000 mensen die het Bretons beheersten en het Frans niet. Ondanks het dalende aantal sprekers is er nog altijd een uitgebreide literatuur voorhanden in het Bretons. Er wordt ook nog veelvuldig gepubliceerd door talrijke uitgeverijen.

Net als onze taal zijn er in het Bretoens ook heel wat dialecten. “Het Peurunvan bleek uiteindelijk het populairst en vandaag de dag wordt er bijna uitsluitend nog in het Peurunvan gepubliceerd”, vertelt Willy. “Persoonlijk hanteer ik ook het Peurunvan als schrijfwijze. De andere spellingen ken ik niet.”

The post Willy Degryse (72) pleit voor behoud van het Bretoens: “Taal heeft het moeilijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kortemark maakt zich weer op voor de Natte Broekenroute: “Wandeling met drankje achteraf”

Op 25 mei om 9 uur kan iedereen die dat nog niet deed, deelnemen aan de Natte Broekenroute. Die is vijf kilometer lang en wordt georganiseerd door de Kortemarkse toeristische dienst. Deelnemen is gratis, maar je moet wel vooraf inschrijven.
The post Kortemark maakt zich weer op voor de Natte Broekenroute: “Wandeling met drankje achteraf” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hopen op de recessie die niemand wil voorspellen

De grillen van Amerikaans president Donald Trump hebben ook afgelopen week tot onzekerheid op de beurzen geleid. Zijn tegenstanders moeten supporteren voor een recessie – dat zouden de Amerikanen hem immers nooit vergeven. Alleen durft niemand nog een economische terugval aan te kondigen.

Lees meer »

Sportaculair opent de deuren in Wielsbeke: van niets naar grootste indoor pickcleballaccommodatie van het land

Sportclub Sportaculair opende feestelijk de deuren in de Tumulusstraat in Wielsbeke. Niet alleen padelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen, ook de gloednieuwe pickleballterreinen trokken meteen de aandacht. Sportaculair realiseerde hiermee ’s lands grootste indooraccommodatie voor pickleball.
The post Sportaculair opent de deuren in Wielsbeke: van niets naar grootste indoor pickcleballaccommodatie van het land appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik zal mijn best doen om zo veel mogelijk verbetering te maken”: maar hof gelooft niet dat Jarod De Clerck écht spijt heeft en geeft de moordenaar van Leander Quintyn 24 jaar opsluiting

Het verdict van het assisenhof in Brugge vandaag was duidelijk: “Ik zou deze man graag lange tijd onder controle kunnen houden. Ik denk dat het risico aanwezig is dat hij het opnieuw zal doen”. Jarod De Clerck werd in lijn daarvan veroordeeld tot 24 jaar opsluiting en 10 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Het hof volgde nagenoeg volledig de strafeis

Lees meer »

‘Ingeborg in Concert’ in de Sint-Martinuskerk in Ardooie, mét verrassingsact van zanger Glen uit Ruiselede

Op vrijdagavond bracht Residentie Hardoy de warmte en verbondenheid van muziek naar de kerk van Ardooie met een sfeervol meezingconcert, gebracht door niemand minder dan Ingeborg Sergeant. De zangeres wist het publiek van begin tot einde te raken met haar oprechte stem en warme présence.
The post ‘Ingeborg in Concert’ in de Sint-Martinuskerk in Ardooie, mét verrassingsact van zanger

Lees meer »

“Na die tuchtstraf wegens ‘te sexy’ was ik mijn zelfvertrouwen kwijt”: net gescheiden Kaat Bollen schrijft moeilijke periode van zich af met ‘Hitsig’

Kaat Bollen wil haar lezer ‘Hitsig’ maken en daarom schreef ze samen met auteur Nele Reymen een boek met 30 erotische kortverhalen, over onder andere partnerruil, webcamseks en wederzijdse masturbatie. Maar tussen alle erotiek door heeft het ook gestormd in Kaats eigen liefdesleven. Haar huwelijk met Ian Thorne is een paar maanden geleden gestrand, ondertussen is de sekuologe en therapeute

Lees meer »

Leopoldpark krijgt bloemenboost

Terwijl de uitbater van de ondergrondse parking in het Leopoldpark vanaf half oktober waterdichtingswerken uitvoerde en daarvoor het terrein moest opbreken, maakte het lokaal bestuur van de gelegenheid gebruik om meteen alle plantenperken een broodnodige opknapbeurt te bezorgen.
The post Leopoldpark krijgt bloemenboost appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zeven nieuwe struikelstenen in Brugge herdenken slachtoffers van het nazisme: Joods meisje vond onderkomen in warm Brugs gezin

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 mei worden zeven nieuwe Struikelstenen ingehuldigd. Daarmee komt het totaal aantal Struikelstenen in Brugge op 31. “Ze herinneren ons aan het levensverhaal van zeven bijzondere mensen, die hun leven op het spel gezet hebben voor hun vaderland, vrijheid en mensenrechten”, zegt Karl Duc, woordvoerder van de werkgroep die het initiatief nam slachtoffers van het

Lees meer »