Omstreden oppompverbod alweer opgeheven aan bufferbekken: “Maar men moet de voorziene punten gebruiken”

In het West-Vlaamse Langemark-Poelkapelle trekt de gemeente een omstreden oppompverbod aan een bufferbekken terug in. Het werd eerder deze week ingevoerd nadat te diep werd opgepompt en vissterfte optrad.

Uit vrees voor een oppompverbod werd in de nacht voor het provinciaal droogteoverleg van afgelopen maandag volop water getrokken in het bufferbekken van Langemark. Dat gebeurde dieper dan toegelaten. De provincie voerde er dan toch geen verbod in, maar de gemeente deed het uiteindelijk zelf.

“De landbouwers hebben te laag gezogen, waardoor er enorm veel grond gemengd is met aarde en veel vissen dood liggen”, stelde landbouwschepen Thijs Supply (Respect) afgelopen dinsdag op de gemeenteraad, enkele uren na het verbod. Hij antwoordde op een vraag van oppositieraadslid Sabine Joye (Team Nieuw Bestuur). “De vissen zijn belangrijker dan de plantjes van de boeren? Die moeten ook overleven zodat jullie allemaal eten hebben”, vond Joye.

Toevoer zuivelbedrijf

“Wij legden een verbod op na advies van de provincie die ter plaatse vaststellingen deed”, verduidelijkte burgemeester Lieven Vanbelleghem (Respect) toen. “Er is te ver water getrokken uit het bufferbekken en er komt niet rap genoeg water bij. Het oppompen moet dus stopgezet worden zodat er genoeg tijd is voor toevoer.”

Nu is het oppompverbod weer opgeheven, hoewel er de voorbije dagen amper sprake was van regenval. “Intussen gebeurde er wel genoeg toevoer vanuit het nabijgelegen zuivelbedrijf Milcobel”, verklaart Vanbelleghem. “Het water ziet er nog steeds troebel uit. Het moet eens de kans krijgen om te bezinken en het moet dringend regenen.”

Waarschuwing

Het gemeentebestuur waarschuwt de gebruikers van het bufferbekken. “Bedien bij het oppompen de voorziene aftappunten”, aldus Vanbelleghem. “Deze zijn er speciaal geplaatst om te voorkomen dat het bufferbekken leeggetrokken wordt. De vorige keer werden extra buizen in het bekken gelegd die nog dieper gingen dan het voorziene captatiepunt. Daardoor zakte het waterpeil tot onder het minimumpeil. Hopelijk wordt er voortaan opgepompt zoals het hoort, anders moeten we opnieuw een verbod instellen.” (TP)

The post Omstreden oppompverbod alweer opgeheven aan bufferbekken: “Maar men moet de voorziene punten gebruiken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Definitief: er komt geen nieuw zwembad in Gistel

Nee, er komt geen nieuw zwembad in Gistel. Schepen Ben Van Quaethem (Vooruit) gaf een duidelijk antwoord op de vraag van oppositieraadslid Wouter Stael (Samen Gistel) om gesprekken over een nieuwbouw op te starten met buurgemeenten.
The post Definitief: er komt geen nieuw zwembad in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Op de Mercator met Christophe Van der Stuyft, voorzitter Rugby Oostende: “Rugby heeft een hockeyeffect nodig”

Op zaterdag 31 mei het Ostend Beach Rugby Tournament, een rugbytornooi op het strand. Bezieler van het evenement is Christophe Van der Stuyft, voorzitter van Rugby Oostende en één van de nieuwste sportclubs van de stad. “De strijd op het veld en het verbroederen na de match: dat maakt rugby zo uniek.”
The post Op de Mercator met Christophe

Lees meer »

Lieke D’Hondt (11) is de Kinderkrak van Vleteren: “Ze is een meerwaarde voor andere kinderen”

Lieke D’Hondt (11) uit de Molenstraat in Oostvleteren is de Kinderkrak van Vleteren. “Ondanks alle beperkingen die ze heeft trekt ze haar plan en staat ze haar mannetje”, staat te lezen in haar nominatie. De jongedame heeft syndroom van Down. Ze werd genomineerd als Kinderkrak voor haar enthousiasme en inzet bij Chiro Pimpernel, ondanks haar beperkingen.
The post Lieke

Lees meer »

Josef en Raymonda al 65 jaar samen uit, samen thuis

Het briljanten koppel Raymonda Cloet (86) en Josef Depoortere (89) vierden hun 65ste huwelijksverjaardag op woensdag 23 april bij hen thuis op hun knusse appartement in de Guido Gezellelaan.
The post Josef en Raymonda al 65 jaar samen uit, samen thuis appeared first on KW.be.

Lees meer »