Meetsysteem op Noordzee moet uitstoot van schepen monitoren: “We willen dagelijks 20 schepen meten”

Op enkele kilometers van een van de drukste scheepsroutes in onze Noordzee komt een meetsysteem die de uitstoot van passerende schepen zal meten. De zogenaamde SEMPAS-instrument moet dagelijks zo’n twintig schepen per dag meten op zwaveloxiden en stikstofoxiden.

Met de installatie van het meetsysteem wordt een belangrijke stap gezet in de monitoring van de maritieme luchtkwaliteit. Europa blijkt naast China een van de meest vervuilende continenten van de wereld te zijn. De Noordzee kleurt dan ook rood wat de uitstoot betreft. De scheepvaart is een belangrijke bron van wereldwijde transportemissies en die zijn schadelijk voor mens en milieu. Er bestaat een internationale regelgeving om die uitstoot te beperken, maar de structurele controle op naleving is nog steeds beperkt.

Locatie

Daarom komt het meetsysteem SEMPAS – voluit Ship Emission Monitoring with Passive Absorption Spectroscopy – nu op zo’n vijftig kilometer van de kust, op het Mermaid-off-shore-platform. Waarom daar? “Het platform bevindt zich op acht kilometer van de scheepsroute die zelf zes kilometer breed is”, legt Gytha Mettepenningen, wetenschapper achter het project, uit. “Bij helder weer kunnen we tot vijftien kilometer ver kijken. Maar gemiddeld is dat zo’n tien kilometer. Jaarlijks passeren zo’n tweehonderdduizend schepen langs de vaarroute, we willen er dagelijks zo’n twintig kunnen meten.”

Het systeem maakt beelden van de uitlaatpluimen van schepen en daarmee kunnen de absorptiebanden van zwaveloxiden en stikstofoxiden gedetecteerd worden. Dat gebeurt via de zogenaamde UV-zichtbaar DOAS-spectrometer. Via de thermische infraroodspectrometer kunnen dan weer warmtestralingen en uitlaatgassen gemeten worden. “De bedoeling is dat we bij hoge concentraties de haven van aankomst verwittigen en dat de gegevens in de Europese THETIS-database voor scheepsemissies worden opgenomen. In de haven kan dan een staal genomen worden van de brandstof om dan uiteindelijk tot de vaststelling te komen. De boete loopt op tot in de tienduizenden euro’s”, aldus Mettepenningen.

Maatschappelijk belang

“De installatie van het SEMPAS-instrument op ons offshore high voltage platform onderstreept het brede maatschappelijke belang van samenwerking tussen wetenschap, industrie en overheid”, zegt Mathias Verkest, CEO van Otary offshore energy. “Als mede-ontwikkelaar van offshore windparken die jaarlijks ongeveer tien procent van het Belgische elektriciteitsverbruik dekken en al meer dan 600.000 ton CO?-uitstoot op ons SeaMade offshore windpark alleen helpen vermijden, geloven we sterk in een geïntegreerde aanpak van klimaatuitdagingen. Het monitoren van scheepsemissies midden op zee is een krachtig voorbeeld van hoe innovatieve technologie hand in hand gaat met hernieuwbare energie, en hoe we samen kunnen bijdragen aan een gezondere Noordzee en een sterker milieubeleid.”

De installatie is een aanvulling op de zogenaamde snuffelvliegtuigen die werden ingezet om de uitlaatgassen van schepen te meten. BIRA ontwikkelt het SEMPAS-instrument in nauwe samenwerking met DG Scheepvaart en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, met financiering van het milieucompensatiefonds van DG Leefmilieu en de Nationale Loterij.

The post Meetsysteem op Noordzee moet uitstoot van schepen monitoren: “We willen dagelijks 20 schepen meten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Beelden tonen hoe Israëlisch leger richting delegatie met Belgische diplomaat schiet: “Ze weken af van goedgekeurde route”

Soldaten van het Israëlische leger hebben op de Westelijke Jordaanoever in de richting van een diplomatieke missie geschoten. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot was daar ook een Belg bij, maar die bleef gelukkig ongedeerd. Prévot eist een verklaring van Israël. Volgens het Israëlische leger week de delegatie van haar afgesproken route af.

Lees meer »

Na jaren van pesterijen ontspoort burenvete: buurman raakt voetbal­ler (19) met luchtdruk­ge­weer in het hoofd

Bij FC Hoogeinde, een voetbalclub uit derde provinciale, zit de schrik er goed in na een incident met een buurtbewoner. Die schoot met een luchtdrukgeweer in de richting van vijf jonge spelers. Een 19-jarige jongeman werd in het hoofd geraakt. “Hij kwam er met een hersenschudding en vleeswonde vanaf, maar dit had ook fataal kunnen aflopen”, beseft voorzitter Marc Van

Lees meer »

Koksijde neemt afscheid van paardenvisser Johan Vandendriessche in volle Sint-Niklaaskerk: “Hij stond niet zo graag in de schijnwerpers”

In tegenstelling tot wat veel mensen hadden verwacht, ging aan de uitvaartdienst van paardenvisser Johan Vandendriessche geen plechtige optocht vooraf waarbij zijn collega-paardenvissers zijn kist met paard en kar naar de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke begeleidden. Het was Johans uitdrukkelijke wens om dat niet te doen, maar op een sobere manier afscheid te nemen.
The post Koksijde neemt afscheid van

Lees meer »

Niet alleen Hamas: waarom Israël ook UNRWA wil uitschakelen 

"De recente aanvallen op de vluchtelingenkampen van Jenin en Tulkarem in Gaza zijn niet nieuw, maar passen in een langlopende Israëlische strategie", zegt professor internationaal recht aan de ULB François Dubuisson. Sinds de oorlog in Gaza richt Israël zijn pijlen niet alleen op Hamas, maar ook op de Palestijnse vluchtelingen en de organisatie die dat beheert: UNRWA. Wat drijft Israël

Lees meer »

Laurens Vandewalle is nieuwe voorzitter van Zeker 8610

Op zaterdag 17 mei organiseerde Zeker 8610 Kortemark interne bestuursverkiezingen. De inzet was de voorzitterssjerp, want huidig voorzitter Fabienne Dekersgieter had eerder al aangekondigd dat ze geen poging zou doen om haar mandaat te verlengen.
The post Laurens Vandewalle is nieuwe voorzitter van Zeker 8610 appeared first on KW.be.

Lees meer »