Afvalintercommunale IVIO, dat de huisvuilophaling in elf gemeentes uit de ruime regio coördineert, zal vanaf 2026 het Diftar-systeem invoeren. Concreet komt het er op neer dat inwoners niet langer hun huisvuil in restafvalzakken buiten zullen moeten zetten, maar dat in containers zullen doen en enkel zullen betalen voor wat ze effectief wegsmijten.
IVIO staat voor de Intergemeentelijke Vereniging voor Duurzaam Milieubeheer in Izegem en Ommeland. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen de gemeentes Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Oostrozebeke, Ledegem, Lendelede, Tielt (met ook Meulebeke), Pittem en Ruiselede (nu bij Wingene).
Het Diftar-systeem staat voor geDIFferentieerd TARief en werkt volgens het principe van ‘de vervuiler betaalt’. “Hoe minder afval je produceert en hoe beter je sorteert, hoe voordeliger voor jou”, vat IVIO-voorzitter Jurgen Olivier het samen. “Een gemiddeld gezin kan op die manier 30 procent op zijn afvalfactuur besparen. Dat is niet alleen voordelig voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Daarom moedigen we vanaf 2026 ook het gebruik van aparte containers voor groenten-, fruit- en tuinafval aan. Die zijn de helft goedkoper voor de burger in vergelijking met gewogen restafval. Ongeveer 40 procent van ons restafval bestaat immers uit GFT. Door dit afval correct te sorteren verlaag je niet alleen de afvalberg, maar winnen we ook waardevolle grondstoffen terug.3
Containerinzameling met gewichtsmeting
De omschakeling naar gewogen Diftar betekent dat restafval en GFT vanaf 2026 aan huis zullen worden opgehaald via containers met ingebouwde chip. “Enkel het afval dat daadwerkelijk in de vrachtwagen belandt, wordt aangerekend”, verduidelijkt de voorzitter. “De containers zijn gebruiksvriendelijk en voorzien van wieltjes; de kleinste variant heeft zelfs een uitschuifbare hendel. Ook de ophaalkalender wordt vernieuwd: restafval en GFT zullen elk om de twee weken worden opgehaald, afwisselend. De containers zijn ruim genoeg om twee weken te overbruggen, zonder extra plaats in te nemen. Vandaag produceert elke inwoner in de IVIO-regio gemiddeld 136 kilogram restafval per jaar. Tegen 2030 moet dit dalen naar 90 kilogram. Daarom is het belangrijk dat elke IVIO-burger meedoet en slim leert sorteren.”
Het tarief dat IVIO zal hanteren bedraagt voor restafval 40 eurocent per kilogram en 20 eurocent per keer dat je de afvalbak aanbiedt voor ophaling. Voor GFT bedraagt dat slechts 20 eurocent per kilogram. “Dat laatste is een bewuste keuze om beter sorteren aan te moedigen”, aldus IVIO. “Voor GFT rekenen we enkel de verwerkingskost aan omdat we dit afval zo vers mogelijk willen zodat er nog veel biogas kan uit voortkomen.”
Een kleine rekensom leert dat de prijs voor het restafval in het nieuwe systeem verdrievoudigt. Voor een gele afvalzak van 15 kilogram betaal je nu nog 2 euro, voor een afvalcontainer van 15 kilogram zal de prijs 6 euro per 15 kilogram zijn. IVIO meent dan weer dat het scheiden van restafval en GFT voor een minder grote afvalberg zal zorgen.
Informatie en begeleiding
De komende maanden zal IVIO iedereen stap voor stap begeleiden in deze overgang. In het Opgeruimd-magazine, dat binnenkort in de brievenbus belandt, vind je alle informatie over de nieuwe containers. Ook op de de website van IVIO kan je alle informatie vinden.
De stad Izegem besliste intussen om in het licht van de nakende wijzigingen de tuinafvalzakken, die het als enige in het IVIO-gebied verspreidde, af te schaffen. Oppositiepartij N-VA vroeg er op de meest recente gemeenteraad ook om het reglement voor de huisvuilophaling te wijzigen zodat mensen al de avond voordien om 18 uur hun vuilniszakken mogen buiten zetten in plaats van 20 uur, maar de stad gaat dat pas bekijken bij de volledige herziening van het reglement richting 2026.
The post IVIO bant vanaf 2026 huisvuilzakken uit straatbeeld en schakelt over op afvalcontainers met chip: “Enkel het afval dat in de vuilniswagen belandt wordt aangerekend” is provided by KW.be.