In West-Vlaanderen viel zaterdag nog eens regen. Eindelijk, zuchten de landbouwers, maar van hoerastemming is geen sprake. “Er is al onherstelbare schade.”
Karel Coene (43) toont z’n maisveld in het Vleteren. In deze periode van het seizoen ziet dit veld er normaal helemaal groen uit, nu overheerst de bruine kleur van uitgedroogde aarde. Voor het eerst sinds lang ligt het veld er wel nat bij, maar dan woelt Karel de bodem om: de stoffige ondergrond vervliegt in z’n handen. “Het regent, eindelijk, maar daarmee is niet alles opgelost en zeker niet met de hoeveelheden die nu voorspeld zijn”, stelt hij.
Halleluja?
“Het regent, halleluja.” De ironie druipt eraf bij Danny Metsu, landbouwer en schepen in Ieper. “Ook al komt er nu nog 10 liter per vierkante meter, dit is de spreekwoordelijke druppel op de hete plaat. Het verfrist wel wat de planten maar om echt goed te doen, moet er op een verstandige wijze 50 liter komen. Er is al onherstelbare schade bij bijvoorbeeld vlas en spinazie. De vroege teelt van bloemkool loopt een paar weken vertraging op. Bij de vroege aardappelen moet nu de knolzetting starten: weinig knollen, weinig opbrengst. De mais voor de dieren staat er niet goed bij en de grasproductie is magertjes. Gelukkig warmt de aarde op, anders gingen de planten kapot van de droge en koude nachten.”
Kosten-baten
“Alles hangt af van de hoeveelheid die valt: elke druppel telt, maar het moet meer zijn, veel meer. Overal horen we hetzelfde verhaal”, aldus Karel die ook voorzitter is van de Landelijke Gilde in Vleteren. “Ik koos bewust om niet te gaan oppompen en beregenen. Een kosten-batenanalyse, die afhangt van de teelt. Ik heb momenteel mais en aardappelen, maar bij groenten zou het een ander verhaal zijn. Momenteel komt de mais enkel hier en daar op, in stroken waar de zaadjes aan vocht raakten. Met de regen die nu voorspeld wordt, hoop ik dat de mais op dit veld alsnog opkomt.”
Meeting technici
Ook Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, relativeert de eerste regenval. “Het was al voorspeld in de droogtecommissie dat deze regenval totaal onvoldoende zou zijn”, zegt hij. “Het moet weken aan een stuk gezapig regenen vooraleer we terug over een normale toestand kunnen spreken. Ik hoop ook op voldoende regenval in het noorden van Frankrijk zodat de Leie extra zuurstof krijgt. Komende dinsdag is er een Teams-meeting onder technici. Als we onder de minimale normen gaan, komt er een automatisch captatieverbod, maar dit wordt beek per beek bekeken.”
Geen groenten meer?
“Ik doe het nu twintig jaar en dit is het droogste voorjaar dat ik hier al meemaakte”, analyseert Karel. “We zullen ons toch moeten aanpassen en ermee leren leven. Geen groenten meer zetten? Ik weet niet of dat de oplossing is. We moeten toch ergens onze groenten vandaan halen en we kunnen niet allemaal groenten planten hé. Zulke omstandigheden hebben we de komende jaren liefst niet te veel. Maar ja, we hebben er voor gekozen en dus moeten we verder. De boer ploegde voort.” (TP)
The post Boer Karel (43) over eerste regen: “Elke druppel telt maar het moet meer zijn, veel meer” is provided by KW.be.