Appartement.tv, het dienstenplatform voor mede-eigenaars van appartementen, roept alle eigenaars van gebouwen op om een Plan2530 op te stellen met de prioriteiten voor groot onderhoud en renovatie. Meer dan 7.500 appartementsgebouwen in West-Vlaanderen is immers meer dan 25 jaar oud. Tijdens een bijeenkomst voor syndici in hotel Weinebrugge in Sint-Michiels vrijdag werd gepleit voor het ‘optoppen’ van gebouwen.
“Meer dan 7.500 appartementsgebouwen in West-Vlaanderen zijn intussen meer dan 25 jaar oud”, stelt Werner Couck, zaakvoerder van het media- en dienstenplatform Appartement.tv. “Er zullen enorme kosten komen voor groot onderhoud en renovatie van de structuren, maar vooral de energietransitie met isolatie en nieuwe installaties, zal investeringen vragen van de eigenaars.”
Plannen
“Het “optoppen” van het gebouw met extra appartementen om te verkopen, kan geld maken voor de verenigingen van mede-eigenaars en de make-over van het gebouw grotendeels helpen financieren. Daarvoor moeten beleid, eigenaars en aannemers samen plannen maken.”
Bijgevolg bracht Appartement.tv advocaten, ingenieurs, politici, syndici, ontwikkelaars en mede-eigenaars samen om te werken aan haalbare plannen. “Vooral de kust en de grootsteden kunnen dan interessante projecten leveren”, vervolgt Werner Couck.
Oud
Hij wijst erop dat Vlaanderen zo’n 65.000 appartementsgebouwen telt met het statuut van vereniging van mede-eigenaars: “17.000 daarvan, dat is 26 procent, bevinden zich in West-Vlaanderen. 55 procent van de gebouwen is meer 20 jaar oud en 44 procent is zelfs ouder dan 25 jaar; dan komen er kosten aan.”
Het voorstel van Appartement.tv aan alle eigenaars van gebouwen van meer dan een kwarteeuw oud is om zelf een Plan2530 op te maken, met daarin een wenslijst voor alle prioriteiten voor groot onderhoud, renovatie en upgrade: “Schat de voorzien kosten en plan wanneer je die wil maken. Het is belangrijk om een visieplan met een spreiding van kosten en acties over vijf jaar en hou je de ideale conditie en de waarde van je gebouw op peil.
Optoppen
Tijdens een bijeenkomst met syndici in hotel Weinebrugge in Sint-Michiels gaven ingenieur Bert Hertleer van studiebureau Behecon en Werner Couck een uiteenzetting over de rol van optoppen in dat Plan2530.
De zaakvoerder van Appartement.tv legt uit: “Het optoppen van bestaande appartementsgebouwen met een extra verdieping schept voor een vereniging van mede-eigenaars de kans om geld te maken door appartement(en) op de markt te brengen. De opbrengst (onder aftrek van de bouw en ontwikkeling) kan gebruikt worden om een totaal nieuwe gevel te maken bijvoorbeeld met nieuwe terrassen en balustrades of zelfs gevelisolatie.”
Penthouse-ijdelheid
“De voorwaarde is natuurlijk dat je van het beleid een bouwvergunning krijgt voor een totaalproject, dat de basisstructuur en de stabiliteit van het gebouw niet in, het gedrang brengt. Er zijn akkoorden nodig binnen de vereniging van mede-eigenaars voor het aanstellen van een ontwikkelaar en het opstelen van en goed contract. Tenslotte moet, wie op de bovenste verdiep woont, zijn penthouse-ijdelheid laten varen…”, aldus Werner Couck
The post Meer dan 7.500 flatgebouwen aan de kust zijn meer dan een kwarteeuw oud: renovatie bekostigen via ‘optoppen’? is provided by KW.be.