Kraanman veroordeeld voor overlijden Jonas (21) uit Vichte, moeder lanceert emotionele oproep: “Te veel jonge mensen sterven op de werkvloer”

Jonas Olievier was amper 21 jaar oud toen hij ruim drie jaar geleden om het leven kwam tijdens rioleringswerken in Roeselare. De scoutsleider bleek geraakt te zijn door de laadbak van een kraan. De kraanbestuurder gaf op het proces zijn fout toe en werd vrijdag veroordeeld tot een geldboete. De mama van Jonas wil zin geven aan de dood van haar zoon. “Al te veel jonge mensen sterven bij arbeidsongevallen.”

Op een werf langs de Liebeekstraat in Roeselare voerde aannemer J.P. (28) uit Meulebeke op 22 februari 2022 graafwerken uit met een kraan. In een put moest een riolering worden aangelegd. Door hevige regenval verwijderde J.P. met zijn kraan overtollig water uit een put. Maar tijdens het draaien raakte de Meulebekenaar met de schepbak het hoofd van zijn collega Jonas Olievier, die in de put viel. De 21-jarige scoutsleider uit Vichte overleed anderhalf uur later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Onderzoek

De kraanman dacht naar eigen zeggen dat Jonas in de put was gevallen, maar onderzoek wees uit dat dat niet klopte. “Volgens de wetsarts was de forse indeukingsfractuur ter hoogte van de slaap honderd procent zeker het gevolg van een klap van de kraanbak”, stelde arbeidsauditeur Filiep Deketelaere op 25 april tijdens de pleidooien in de Brugse strafrechtbank. “Daardoor werd Jonas in de put gekatapulteerd.”

Volgens Dektelaere werden de veiligheidsvoorschriften op de werf met de voeten getreden. “De beklaagde gebruikte de graafkraan niet volgens de handleiding en was ook niet opgeleid om met dit specifieke type te werken”, ging hij verder. “De zone rond de put was niet afgebakend en de kraanman stond niet in communicatie met het slachtoffer. Dat water moest duidelijk zo snel mogelijk weg, maar de veiligheid was niet gegarandeerd.”

De arbeidsauditeur vroeg zes maanden voorwaardelijke celstraf en 8.000 euro boete voor J.P. Voor de firma van de Meulebekenaar vroeg hij 24.000 euro boete. “Het was de plicht van de beklaagde om op de veiligheid van Jonas toe te zien. Hij was amper 21 jaar oud en was nog maar twee dagen aan de slag op die werf.” Deketelaere richtte zich ook tot de nabestaanden. “De fout lag niet bij Jonas”, drukte hij hen op het hart.

Schuldinzicht

De pluspapa van Jonas overhandigde een rouwprentje aan de rechter en de procureur. Hij richtte zich ook tot de kraanman. “Geef je fout toe en onderga je straf”, sprak hij. “Maar dat hoeft zeker geen zware straf te zijn.”

De kraanman gaf toe dat hij schuld treft aan de dood van Jonas. “Mijn cliënt heeft dat intussen aanvaard”, pleitte advocate Floor Ameye. “Hij was even onachtzaam en wist niet wat er gebeurd was. Dat is zwaar om te dragen, maar hij wil zijn verantwoordelijkheid nemen.”

Meester Ameye betwistte evenwel met klem dat J.P. de veiligheidsvoorschriften aan zijn laars lapte. “Hij was wel degelijk opgeleid om veilig met die kraan te werken”, stelde ze. De raadsman van de vennootschap vroeg voor alle feiten de vrijspraak.

Naast de nabestaanden kwamen ook de scoutsvrienden van Jonas naar het proces afgezakt. “Het is een opluchting dat de kraanman meer dan drie jaar na het ongeval vandaag eindelijk toegaf dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Jonas”, zei pluspapa Marino achteraf. “Al brengt hem dat natuurlijk niet terug.”

Vonnis

De rechtbank veroordeelde J.P. vrijdag tot geldboete van 8.000 euro, waarvan de helft met uitstel. De firma van de Meulebekenaar kreeg een geldboete van 24.000 euro, waarvan de helft met uitstel. “De nalatigheden van de beklaagden hebben ertoe geleid dat het slachtoffer op jonge leeftijd en aan het begin van zijn professionele carrière het leven liet”, aldus de rechter.

De rechtbank hield wel rekening met het schuldinzicht en het berouw bij de kraanman. Bovendien oordeelde de rechtbank dat J.P. wel degelijk voldoende was opgeleid om met de kraan te werken. “Maar hij moet als ondernemer wel beseffen en begrijpen dat arbeidsveiligheid uitermate belangrijk is, dat daarin geïnvesteerd moet worden en dat daarop zeker niet bespaard kan worden”, besloot de rechter.

Mama Sophie Ameye (56), broer Thijs Olievier (25) en pluspapa Marino Furniere (63) kregen als burgerlijke partijen een totale schadevergoeding van ruim 60.000 euro toegekend.

Oproep

Mama Sophie is tevreden met de uitspraak en grijpt die aan om op te roepen tot meer veiligheid op de werkvloer. “Al te veel jongen mensen komen om het leven bij arbeidsongevallen”, zegt ze. “De voorbije drie jaar waren dat er tientallen. Men gaat nochtans werken om zijn boterham te verdienen, niet om er te sterven. Daarom een warme oproep naar aannemers, werkgevers, werknemers, bouwheren en studiebureaus: probeer hier iets aan te doen. Neem uw verantwoordelijkheid want de impact van een dodelijk werkongeval is immens.” (AFr)

The post Kraanman veroordeeld voor overlijden Jonas (21) uit Vichte, moeder lanceert emotionele oproep: “Te veel jonge mensen sterven op de werkvloer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sportcomplex Ghistelehof pakt uit met nieuwe jeugdopleiding: “Padelacademie is voorbeeld”

Sportcomplex Ghistelehof, sinds 2009 in handen van Jesse Vanhoutte en Yves Vierin, is volop aan het vernieuwen. De padelacademie draait op volle toeren en nu komt ook de befaamde tennisschool Challenge, voordien in De Koddaert in Torhout gehuisvest, over naar Gistel.
The post Sportcomplex Ghistelehof pakt uit met nieuwe jeugdopleiding: “Padelacademie is voorbeeld” appeared first on KW.be.

Lees meer »