“Het krachtbal, dat is één grote familie”: ‘Fenomeen’ Nathalie Lievens (47) over de hoogdag van haar sport

Nergens anders ter wereld is krachtbal zo populair als in West-Vlaanderen. Zaterdag viert deze bijzondere sport haar jaarlijkse hoogdag: in Koekelare vinden dan de bekerfinales plaats. Vooruitblikken doen wij met Nathalie Lievens (47) uit Torhout, een fenomeen in krachtballand. 13 keer is zij al verkozen tot Speelster van het Jaar, een record dat wellicht niemand haar ooit zal afpakken. “Die finaledag wil ik niet missen, het is de apotheose van het seizoen.”

Nathalie Lievens, Natje voor de vrienden, is intussen 47 maar blijft op hoog niveau krachtballen. Ook haar man Bart Rosseel (49) en hun twee zonen Bjarni (22) en Joni (11) spelen krachtbal. Ze doen dat allen bij KBC Sint-Michiels in Brugge, de club waarvan Bart trouwens voorzitter is. Het is de op één na grootste krachtbalvereniging van Vlaanderen, alleen ’t Klaverken Buggenhout is groter. Dat KBC Sint-Michiels het stamnummer 0001 draagt, is geen toeval. Het was de eerste club die zich aansloot bij de federatie van wijlen Etienne Schotte, de Brugse bedenker van de krachtbalsport.

De bekerfinales van 24 mei worden georganiseerd door Durf & Win uit Koekelare. Die krachtbalclub doet er alles aan om er een topevenement van te maken. “Ik zou de finaledag niet willen missen”, geeft Nathalie graag toe. “Het is de apotheose van het seizoen. Drie teams van KBC Sint-Michiels zitten in de finale: de U16 jongens, de U18 meisjes en onze heren uit eerste nationale, de hoogste reeks. Ik ben trainer-coach van die laatste ploeg en hoop dat we tegen Male de beker kunnen pakken. Zelf speel ik bij ons damesteam in eerste nationale, ook de hoogste reeks dus, maar we zijn nipt gestrand in de halve finale van de bekercompetitie. Het heeft niet mogen zijn.”

“Wie ooit van krachtbal heeft geproefd, blijft er in de meeste gevallen mee doorgaan”

Nathalie runt al 14 jaar het kinderdagverblijf Kwebbeltje in Torhout. “Bij die hele kleine kindjes is er van krachtballen natuurlijk nog geen sprake”, lacht ze. “Toch proberen we met de clubs vanaf jonge leeftijd jongens en meisjes warm te maken voor onze sport. Ze kunnen al starten vanaf zes jaar. Dan spelen ze nog op een kleiner terrein. Het is belangrijk om kinderen met krachtbal te laten kennismaken, want onbekend maakt onbemind. Onze sport komt weinig in de media en dus moeten we zelf voor de nodige promotie zorgen. Het leuke is dat wie ooit van krachtbal geproefd heeft, er in de meeste gevallen mee blijft doorgaan.”

Speelster van het Jaar

Dirk Lievens, de vader van Nathalie, was destijds zo’n beetje de rechterhand van pionier Etienne Schotte. Gevolg: iedereen in het gezin speelde krachtbal, ook mama Lieve Naessens en Nathalies vijf jaar oudere zus Veerle. “Zo ben ik er dus ingerold”, vertelt Nathalie. “Ik moet een jaar of tien geweest zijn toen ik startte. Mijn 40ste seizoen begint dus stilaan in zicht te komen. Ik heb ook, net als mijn ouders, aan atletiek gedaan bij Olympic Brugge. Ik ben in de jeugdreeksen zelfs tweemaal Belgisch kampioen veldlopen geworden, al waren mijn favoriete nummers het hoogspringen en de 800 meter hardlopen.”

“Uiteindelijk is de atletiek weggevallen en heb ik me toegespitst op het krachtbal. Het is een sport die me helemaal ligt. Een combinatie van kracht, techniek en uithouding. Je moet explosief kunnen zijn, maar je hebt ook lenigheid nodig. Los daarvan heeft krachtbal als kleinere sport een heel familiaal karakter. Iedereen kent iedereen en dat is een pluspunt. We vormen als het ware één grote krachtbalfamilie. Dat zal tijdens de bekerfinales weer blijken.” (lees verder onder de foto)

Nathalie Lievens, Natje voor de vrienden, is intussen 47 maar blijft op hoog niveau krachtballen.
Nathalie Lievens, Natje voor de vrienden, is intussen 47 maar blijft op hoog niveau krachtballen. © JOKE COUVREUR

Nathalie heeft niet alleen bij haar huidige club KBC Sint-Michiels gespeeld, maar ook ettelijke jaren bij KRB Loppem en vier seizoenen bij KBK Ichtegem.

“In 1999, toen ik voor Loppem uitkwam, werd ik voor het eerst tot Speelster van het Jaar uitgeroepen. De verkiezing gebeurt door de speelsters uit de verschillende clubs. Ik heb die titel uiteindelijk 13 keer gewonnen, het laatst in 2019, net vóór corona. Het is een erkenning die deugd doet. Je weet je gewaardeerd door je collega’s.”

“Ik vertelde al dat mijn ouders aan krachtbal en atletiek deden, dus zal ik het sportieve wel van hen geërfd hebben. En van mijn grootouders aan moederszijde, Robert Naessens en Maria Vandenbrinck, die beiden overleden zijn. Zij hebben viermaal de 100 kilometer van de Nacht van Vlaanderen uitgewandeld en werden in de bloemetjes gezet als oudste koppel dat met succes aan die uithoudingstocht deelnam.”

Lieven Maesschalck

Begin 2020 ging Nathalie snowboarden in de Franse Alpen en sloeg het noodlot toe. Bij een op het eerste gezicht banaal ongeluk liep ze een ernstige blessure aan de rechterknie op. “Mijn patellapees en mijn kruisbanden waren afgescheurd en de laterale band was uitgerekt”, zegt ze. “Ik werd in Frankrijk meteen geopereerd. De ingreep slaagde, maar er volgde een lange revalidatie. Ik had het geluk dat ik daarvoor bij een topper mocht langsgaan: de in sportmiddens alom bekende kinesitherapeut Lieven Maesschalck. Dat betekende elf maanden lang vijf dagen per week naar Antwerpen rijden. Pittig en intensief, maar het is mijn redding geweest. Let wel: de gehavende knie zal nooit meer zijn wat hij geweest is, maar ik kan weer op niveau sporten en dat is het bijzonderste. Ik kan me geen leven zonder sport indenken. Ik speel niet enkel krachtbal, ik ga ook joggen en fitnessen. In oktober 2019 heb ik in Brugge een marathon gelopen. Dat wou ik per se eens doen. Een onderdeel van mijn bucketlist. Het is me gelukt in 3 uur 48 minuten.”

“Zelfs na mijn zwaar knieletsel is stoppen nog niet aan de orde”

Nathalie wordt in september 48 jaar. Stilaan tijd om de krachtbaltenue aan de haak te hangen? “Zelfs na mijn zwaar knieletsel is stoppen nog niet aan de orde. Zeker niet zolang ik in eerste nationale kan meedraaien. Al besef ik uiteraard dat ik 47 ben en geen 27 meer (glimlacht). Ik ben echter nog nooit een opgever geweest, dus blijf ik ervoor gaan. Zolang mijn knie het toelaat tenminste. Op het moment dat ik er toch mee zou moeten ophouden, wil ik me graag in mijn sport verdienstelijk blijven maken, bijvoorbeeld door een aantal jeugdploegen te coachen. Krachtbal is de rode draad in mijn leven geweest en daar kan ik niet zomaar een punt achter zetten.”

The post “Het krachtbal, dat is één grote familie”: ‘Fenomeen’ Nathalie Lievens (47) over de hoogdag van haar sport is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oude Ieperse burcht wordt appartementencomplex

Wordt de burcht van Ieper, ooit verblijfsplaats van de graven van Vlaanderen, een appartementencomplex met supermarkt? Dat vroeg provincieraadslid Michiel Descheemaeker (VB) donderdagnamiddag tijdens de provincieraad. Hij hekelde dat de diverse overheden niet samen naar een oplossing zoeken.
The post Oude Ieperse burcht wordt appartementencomplex appeared first on KW.be.

Lees meer »

Trump toont plots video’s en foto’s over “genocide tegen witte boeren” aan Zuid-Afrikaanse president: “In de val gelokt”

De ontmoeting van de Amerikaanse president Trump en zijn Zuid-Afrikaanse collega Ramphosa in het Witte Huis leverde vreemde beelden op toen het over de vermeende genocide tegen blanke boeren in Zuid-Afrika ging. Trump toonde plots video’s en foto’s “om te bewijzen wat er aan de hand is.” Internationale media als BBC en Sky News zeggen dat Ramphosa “in de val

Lees meer »

“Een zevende jaar volgen blijft ook nu nog interessant”: hervorming zevende jaren in secundair onderwijs komt eraan

De hervorming van de zevende jaren in het secundair onderwijs gaat het komende schooljaar in. De wijzigingen lijken een zevende jaar overbodig te maken, maar de Scholengroep Sint-Rembert ontkent dat. “Een zevende jaar volgen blijft ook nu nog interessant”, zegt algemeen directeur Ann Stael.
The post “Een zevende jaar volgen blijft ook nu nog interessant”: hervorming zevende jaren in

Lees meer »

Peter (54) sluit restaurant Wybo: “We gaan nu helemaal voor ons foodtruck- en cateringbedrijf”

Restaurant Wybo, gelegen in de historische villa aan de Staatsbaan in Zulte, sluit binnenkort de deuren. Uitbater Peter De Graeve (54) wil zich volledig focussen op het foodtruck- en cateringbedrijf Cuisino Royal dat hij runt met zijn schoonzonen. Wybo blijft wel beschikbaar voor evenementen.
The post Peter (54) sluit restaurant Wybo: “We gaan nu helemaal voor ons foodtruck- en

Lees meer »

Ook Mexico verbiedt import Braziliaanse kip vanwege vogelgriep

Na China, de Europese Unie en Argentinië heeft nu ook Mexico aangekondigd dat het de import van kip uit Brazilië verbiedt. In een kippenboerderij in het zuiden van Brazilië brak de vogelgriep uit. Vanwege die uitbraak is de import van “kippenvlees, vruchtbare eieren en kuikens die minder dan drie dagen oud zijn” uit Brazilië verboden, aldus het Mexicaanse ministerie van

Lees meer »

“Steun hen, want dit hebben ze echt niet verdiend”: Luna (30) en Kenny (33) radeloos nadat dak instort en huis onbewoonbaar is verklaard

Begin mei werd een jonge Harelbeeks gezin letterlijk en figuurlijk dakloos. Twee vriendinnen zetten nu een steunactie op poten: “Want dit hebben ze écht niet verdiend.”
The post “Steun hen, want dit hebben ze echt niet verdiend”: Luna (30) en Kenny (33) radeloos nadat dak instort en huis onbewoonbaar is verklaard appeared first on KW.be.

Lees meer »

“3,6 promille en toch niet dronken?”: politierechter twijfelt over rijgeschiktheid automobiliste

Een 36-jarige automobiliste botste in het centrum van Izegem tegen een geparkeerde auto en bleek maar liefst 3,6 promille alcohol in het bloed te hebben. Daarom stond ze voor de politierechter terecht. Die trok samen met de openbare aanklager grote ogen. “De meeste mensen liggen met zo’n alcoholgehalte in coma”, aldus de procureur. Deze week werd het resultaat van een

Lees meer »