In Koksijde is recent de vzw Kringwerking Polder en Zee gestart onder koepelorganisatie Vlaamse Beroepsvereniging voor Zelfstandige Verpleegkundigen (VBZV vzw). Waarom zouden zelfstandige verpleegkundigen zich hierbij aansluiten als er meer dan werk genoeg is in de sector? Dat vertellen voorzitter Nicolaï Louagie en bestuurslid Nele Vanderstichele.
Zelfstandige thuisverpleegkundige Nicolaï Louagie is al langer overtuigd lid van de VBZV en legt uit hoe de bal aan het rollen ging om een lokale kringwerking op te richten voor alle thuisverpleegkundigen uit de regio van de Eerstelijnszone Westkust en Polder (Koksijde, Nieuwpoort, Alveringem, Diksmuide, De Panne en Veurne).
“Eigenlijk heeft de VBZV me gevraagd om hier een kringwerking te starten. Inge Meeus van de VBZV nodigde me uit om mijn licht te gaan opsteken in Ieper, waar er een nieuwe kringwerking uit de grond werd gestampt. Daar is het zaadje gekiemd. Inge bracht me ook in contact met Nele, en zo besloten we om aan de Westkust te polsen of er effectief behoefte was om zelfstandige verpleegkundigen te verenigen. Dat deden we via mail en het netwerk breidde zich snel uit. Vorig jaar in september zijn we een eerste keer samengekomen met Inge Meeus erbij en de opkomst was bijzonder positief. Dat betekende dat er iets leeft onder de verpleegkundigen. Zo zijn we enkele maanden later vzw Kring Polder en Zee opgestart, waarbij Nele en ik het aanspreekpunt zijn, en waarbij ook Magalien Bruneel, Oceane en Marie-Ange Rock deel uitmaken van ons bestuur.”
Nele benadrukt dat een kringwerking alleen maar voordelen oplevert en dat je samen sterker staat als je de krachten bundelt.
“Eerst en vooral is er de overkoepelende organisatie VBZV, die al zo’n 3.000 actieve leden telt en een door het RIZIV erkende beroepsvereniging is, uitsluitend voor zelfstandige thuisverpleegkundigen. Deze koepelorganisatie behartigt onze belangen op alle niveaus (relevante werkgroepen, bestuursorganen van ministeries en diverse beleidsinstanties)… Dat doen ze ook bij het RIZIV in Brussel en ze zijn nauw betrokken bij alles wat daar wordt beslist. Via de VBZV krijgen we ook veel sneller alle relevante informatie. Als kringwerking geven we aan het VBZV-bestuur de problemen door die we vaststellen op de werkvloer en zij geven die aan bij het RIZIV. Je mag het zien als een soort lobbywerk. We komen ook meerdere keren per jaar samen met andere zelfstandigen en zo horen we wat er leeft onder de collega’s. We doen ook bijscholingen, altijd in samenwerking met de VBZV. Om enkele voorbeelden te noemen: een bijscholing over nierdialyse, psychische kwetsbaarheid, palliatieve zorg, topics met praktijkgerichte info en over de wetgeving.”
Overleggesprekken
Nicolaï vult meteen aan: “Jaarlijkse bijscholingen zijn trouwens verplicht. Alleen bogen op je diploma is tegenwoordig niet meer voldoende. We zijn ook een schakel en aanspreekpunt om de communicatie te bevorderen. We willen de thuisverpleegkundigen uit hun loopgraven halen. Werk is er immers genoeg – er komt een vloedgolf op ons af. Het is een kwestie van hoe we dit goed organiseren. Als netwerk kunnen we de individuele zorgvraag beter oplossen. Zo hebben we binnenkort overleggesprekken gepland met belangrijke actoren in onze regio.”
“Als netwerk kunnen we de individuele zorgvraag beter oplossen” – Nicolaï Louagie
Nicolaï en Nele spreken uit eigen ervaring.
“Als thuisverpleegkundige hebben we een signaalfunctie. We komen dagelijks bij onze patiënt in hun thuissituatie en merken een aantal zaken op. Het is aan ons om die signalen door te geven en in overleg te gaan met de huisarts, thuiszorg-ondersteunende diensten én de mantelzorger van de patiënt. Maar allemaal hebben we hetzelfde doel: in ons werk staat de patiënt altijd centraal. Daarom vinden we netwerkevents met collega’s binnen onze kringwerkingen zo belangrijk. Daar kunnen we onze ervaringen delen en ventileren. We kunnen bij elkaar polsen: hoe pakken jullie dit aan, waarmee worden jullie geconfronteerd? Dat leidt tot nieuwe ideeën, andere invalshoeken, en sterkt het vertrouwen in elkaar.”
Lidmaatschap
Momenteel hebben zich al een 18-tal leden aangesloten bij vzw Kring Polder en Zee. Nicolaï en Nele en de bestuursleden doen een oproep om nog meer zelfstandige thuisverpleegkundigen over de streep te trekken.
“Voor 80 euro per jaar ben je lid en krijg je alle actuele en relevante lokale informatie. Je kunt gratis de bijscholingen volgen en ervaringen uitwisselen op netwerkmomenten. Je krijgt VBZV-ondersteuning en bent vertegenwoordigd bij lokale overlegstructuren en eerstelijnszones. Je hebt een aanspreekpunt als contact voor ziekenhuizen, de lokale overheid en andere zorgverleners.”
Thuisverpleegkundigen die meer info wensen of zich willen aansluiten bij de vzw Kringwerking Polder en Zee mailen naar [email protected].
The post “Ervaringen delen en ventileren”: Zelfstandige thuisverpleegkundigen uit Koksijde bundelen de krachten in vzw Kringwerking Polder en Zee is provided by KW.be.