27 jaar opsluiting gevorderd voor Jarod De Clerck (23) na moord op Leander Quintyn (32)

Op het assisenproces tegen Jarod De Clerck (23) heeft openbaar aanklager Serge Malefason 27 jaar opsluiting en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gevorderd. De beschuldigde bracht Leander Quintyn (32) in maart 2021 in Tielt met messteken om het leven. Het Openbaar Ministerie benadrukte vooral dat De Clerck een willekeurig slachtoffer viseerde.

Bij de start van zijn requisitoir stelde de procureur-generaal dat de jury maatwerk moet leveren bij het bepalen van de straf. “Ik sta niet op een brocanterie. Ik ben geen tapijtverkoper op de markt in Marrakech, ik ben geen autoverkoper op de markt in Roeselare. Ik zal een passende straf vorderen.” Volgens het Openbaar Ministerie moet die straf niet enkel voor vergelding zorgen, maar is ook een ontradend effect voor de samenleving belangrijk. “De bedoeling van de straf is in de eerste plaats een reflectieperiode. Je verplicht de schuldige om na te denken en met zichzelf in het reine te komen.”

Jeugdige leeftijd

Vervolgens stond Malefason stil bij de mogelijke verzachtende omstandigheden om geen levenslange opsluiting op te moeten leggen. “Een blanco strafregister is een klassieker. Maar het is niet omdat men een blanco strafregister heeft, dat men dat moet aanvaarden.” Met de jeugdige leeftijd van de beschuldigde mogen het hof en de jury van de openbaar aanklager wel rekening houden. Daarbij werd ook verwezen naar de moeilijke jeugd van De Clerck, die te maken kreeg met heel wat alcoholverslaafde stiefvaders. “Zijn jeugdige leeftijd slorpt zijn problematieken op. Daarom is het de enige die ik echt aanvaard.”

Gedrag

Jarod De Clerck gedroeg zich relatief goed in de gevangenis, maar daar plaatste de procureur-generaal een kanttekening bij. “Op een monocel kan je moeilijk met veel mensen ruziemaken. Hij heeft wel minstens geleerd om zijn cel te kuisen.” Ook in zijn arbeidsethiek en zijn spijtbesef ziet het Openbaar Ministerie geen verzachtende omstandigheid. “Als de verdediging het lef heeft om spijt naar voren te brengen, dan denk ik dat we op een ander proces hebben gezeten. Spijt mag je aanvaarden als dat gaat om oprechte spijt. Dat is iets dat gedragen wordt door diep berouw. Anders is het zelfbeklag.”

Motief

De mogelijke schending van de redelijke termijn vergeleek het Openbaar Ministerie met het monster van Loch Ness. “De verdediging heeft hem altijd gezien, en ik zie hem bijna nooit.” Tijdens het requisitoir werd benadrukt dat de zaak complex was. “De moeilijkheid zat hem precies in het gebrek aan motief. Het is evident dat er daar onderzoek rond is moeten gebeuren.” De gerechtspsychiaters moesten ook wachten op het moraliteitsonderzoek en op het confrontatieverhoor om hun verslag te kunnen opstellen.

Ten slotte legde Serge Malefason uit dat het aangewezen is om De Clerck lang ter beschikking te stellen van de strafuitvoeringsrechtbank. “Ik zou graag die man lange tijd onder controle kunnen houden. Ik denk dat het risico aanwezig is dat hij het opnieuw zal doen.” In theorie vormt de beschuldigde nochtans slechts een beperkt risico voor de maatschappij. “Je hebt aanvaard dat het doden was om te voelen hoe het voelt om te doden. Dat was het grote voorbehoud van de psychiaters. Als dit het motief is, dan is hij levensgevaarlijk.”

Dadelijk komt de verdediging aan het woord.

The post 27 jaar opsluiting gevorderd voor Jarod De Clerck (23) na moord op Leander Quintyn (32) is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Arbeidsmarktexpert na column van Marnix Peeters: “Als gen Z niet tegen kritiek kan, dan zijn ouders te laks geweest”

“Als jongeren vandaag gaan werken, beginnen ze de kantjes eraf te lopen van het moment dat ze hun kans schoon zien. In geen duizend jaar zou ik zo’n kromgetrokken twintiger in dienst nemen”, schreef onze 59-jarige columnist Marnix Peeters het voorbije weekend. Heeft hij gelijk over generatie Z, de mensen die geboren zijn tussen 1997 en 2012? We vroegen het

Lees meer »

Belgische onderzoekers ontwikkelen inslikbare sensor die darmgezondheid meet: “Mogelijk het einde van onaangename endoscopieën”

Het spijsverteringsstelsel speelt een cruciale rol in ons welzijn: het neemt essentiële voedingsstoffen op, reguleert onze immuunfunctie en weert schadelijke stoffen af. Maar zo’n processen zijn niet eenvoudig waar te nemen. Daar heeft Imec, een onderzoekscentrum voor micro- en nano-elektronica, mogelijk een oplossing voor gevonden. Ze heeft een inslikbare sensor ontwikkeld die het werk kan vervangen van een klassieke endoscopie,

Lees meer »

Panos in station van Kortrijk blijft voortaan een uur langer open

Broodjeszaak Panos huist al vele jaren in de hal van het station in Kortrijk. Hun aanbod gaat van koffie, koffiekoeken en gebak tot warme snacks, belegde broodjes, koude schoteltjes, salades en wraps tot koude en warme dranken.
The post Panos in station van Kortrijk blijft voortaan een uur langer open appeared first on KW.be.

Lees meer »