Het West-Vlaams provinciebestuur heeft de omgevingsvergunning die de stad Brugge verleend heeft voor het kappen van 75 populieren tussen de Zuttersbrug en de Gemene Weidebrug in de Geralaan in Sint-Kruis geschrapt. De vzw Bescherm Bomen en Natuur tekende met succes beroep aan tegen deze kapvergunning.
Ivan De Clerck van de Brugse natuurvereniging Bescherm Bomen en Natuur had gemerkt dat er midden maart onderhoudswerkzaamheden plaatsvonden aan de 75 populieren: “Er werden dode en gevaarlijke takken, die al lang moesten gesnoeid zijn, weggehaald. Dit was tijdens de lopende beroepsperiode tegen de omgevingsvergunning.”
Perfecte conditie
“Deze werkzaamheden duurden verschillende dagen. We spraken de chef van de firma, die de werkzaamheden uitvoerde aan, met de vraag wat denkt u van deze bomen? Het antwoord was dat de bomen in een perfecte conditie verkeren en best nog heel vele jaren kunnen blijven staan.”
Uit een veiligheidsscan was nochtans gebleken dat de wortels van de populieren de betonplaten van het fietspad omhoog duwen. Bij stormweer is er veel takafval. Bijgevolg wou de Vlaamse Waterweg ze vervangen door zomereiken. Maar de provinciale omgevingsambtenaar stelde dat de scan onvoldoende aantoont dat dit de veiligheid van de fietsers in gevaar brengt.
Vleermuizen
Bovendien oordeelde de deputatie dat het rooien van de populieren, die belangrijk zijn voor de door Europa beschermde vleermuizen, een schending van de Natuurherstelwet zijn. Volgens Ivan De Clerck is nergens in het rapport bewezen dat de populieren in dit waardevol agrarisch gebied een gevaar voor de omgeving betekenen: “Dit was een overhaaste beslissing, de bomen zijn niet ziek. Een herplant zorgt voor decennialang schade aan het landschap.”
“In haar eigen rapportage vergrootte de Vlaamse Waterweg elk spleetje en verhoging, een bewust beleid om toch haar gelijk te halen. Waarom werd er, toen het een tijdje geleden het bestaande fietspad werd vernieuwd, niet nagedacht om het fietspad een halve meter op te schuiven ? Dit is en was perfect mogelijk, er is voldoende plaats en er moet hiervoor niet onteigend worden of omheiningen verplaatst”, aldus Ivan De Clerck, die alsnog een verplaatsing van dit fietspad vraagt.
Geschrapt
Hoe dan ook, het provinciebestuur schrapt de omgevingsvergunning, omdat door de kap van een deel van de bomenrij het beeldbepaledn karakter van het landschap dreigt te verdwijnen.
The post West-Vlaams provinciebestuur houdt het kappen van 75 populieren in de Geralaan in Sint-Kruis tegen is provided by KW.be.