Met een fluohesje aan de kant van de straat of keihard aan het werk op een landbouwakker: kersverse kinderkrak Tymeo Maxy (16) zal je alvast erg weinig met de smartphone in de hand zien. De jongeman is een gedreven vrijwilliger en springt zowat overal te hulp wanneer nodig. “Ik kan alleen maar hopen dat mijn leeftijdsgenoten onze folklore niet ten onder zullen laten gaan.”
Sociale media, computerspelletjes en streamingdiensten: ze zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven van heel wat jongeren. Iedere gebeurtenis wordt meteen gedeeld en sociale contacten verlopen via het internet. “En dat is eigenlijk jammer”, zegt Tymeo Maxy. “We genieten niet meer van de momenten, maar leven om die momenten zo snel mogelijk te delen met mensen die we niet eens kennen.”
Tymeo, zoon van Lucien Maxy (50) en Christelle Carette (53), is een buitenbeentje in die jeugdige wereld. Selfies delen laat hij aan zich voorbijgaan, omdat hij zich liever als vrijwilliger inzet. “Het is eigenlijk op een klassieke manier begonnen. Toen ik vier jaar oud was, ging ik met mijn ouders mee naar de reuzebarbecue van Ploegsteert. Op een moment zag ik dat de vrijwilligers daar de handen vol hadden, dus besloot ik om mee te helpen afruimen. Niemand had me iets gevraagd, maar voor mij leek het niet meer dan normaal om de handen uit de mouwen te steken. Sinds die dag ben ik eigenlijk nooit meer gestopt met helpen.”
Nederlands leren
Van afruimen tot signaalgever: de weekends van Tymeo zijn gevuld met vrijwilligerswerk. “Daarvoor heb ik me op school zelfs toegelegd op Nederlands leren. Komen-Waasten is en blijft nu eenmaal een speciale plek in het land, een stukje Wallonië in Vlaanderen. Het is voor mij dan ook een meerwaarde om de Nederlandse taal machtig te zijn. Als ik pakweg in Mesen of in Ieper ergens mee wil helpen, moet ik ook met de mensen kunnen spreken of hen begrijpen. En het helpt me echt een flink stuk op weg. Ik ben bijvoorbeeld seingever tijdens de Memorial Run in Ploegsteert, maar mocht ook al verschillende keren opdraven voor grote wedstrijden zoals Gent-Wevelgem. Het is zelfs zo dat veel politieagenten me ondertussen al kennen en herkennen. Zo stond ik op de Grote Markt van Ieper voor een evenement, en een motorrijder van de Federale Politie hield halt om me te begroeten. Dat zijn echt fijne momenten en daar doe je het uiteindelijk ook allemaal voor.”
Als Tymeo kan helpen, dan doe hij dat en dat is soms ook in speciale situaties. “Zo werd er eens ingebroken in een vrachtwagen van Vanuxeem. De brouwer had daar alle dranken in gestockeerd voor een lokaal evenement, maar een groot deel werd gestolen. Om te vermijden dat hetzelfde tijdens het event nog eens zou voorvallen, werd besloten om er ’s nachts de wacht te houden. Ik heb niet getwijfeld om dat ook te doen.”
Tradities beschermen
Heeft Tymeo tussen al dat vrijwilligerswerk door eigenlijk nog vrije tijd? “Natuurlijk. Dan ga ik graag met de mountainbike crossen of speel ik computerspelletjes.” Het helpen zit Tymeo in de genen en dat wil hij ook graag met zijn leeftijdsgenoten delen. “Het is gewoon jammer om te zien hoe veel van mijn vrienden bijna aan hun smartphone zijn gekleefd. Ze leven niet in het moment, maar leven enkel om een momentopname op het internet te kunnen delen. Op die manier mis je heel wat dingen en kun je nooit echt ergens van genieten”, zegt hij.
“Ik merk ook dat het steeds moeilijker is voor verenigingen om hulp te vinden, want vooral de jongeren hebben daar allemaal geen zin in of tijd voor. Zo dreigt ook een flink stuk folklore van onze gemeente verloren te gaan. Verenigingen zorgen ervoor dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, maar ook dat tradities blijven bestaan. Daar heb je natuurlijk wel helpende handen voor nodig. Ik roep dan ook iedereen op om gewoon te helpen, al is het maar één uur per week of zelfs per maand. Elke vorm van hulp is welkom en zal ervoor zorgen dat onze maatschappij blijft draaien. En help dan ook echt, niet alleen om een mooie foto te kunnen nemen voor sociale media.”
In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:
Later word ik …
douanier of politieagent, zoals mijn dooppeter.
Je mag me altijd wakker maken voor …
hulp, zelfs in het midden van de nacht.
Ik hou niet van …
mensen die de inzet en het werk van de vele vrijwilligers in onze gemeente niet respecteren.
Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:
Mountainbiken of videospelletjes spelen.
Dit is mijn grootste wens: Dat alle verenigingen in Komen-Waasten kunnen blijven groeien en bloeien.
Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.
The post Tymeo Maxy (16) is de Kinderkrak van Komen-Waasten: “Vind het niet meer dan normaal om te helpen” is provided by KW.be.