Tuin van Adem en Eten viert vijfjarig bestaan met Filo-Sofa: “We hebben geen wifi, maar garanderen wel verbinding”

In 2020 plantten enkele vrijwilligers de eerste bomen in de grond. Vijf jaar later is De Tuin van Adem en Eten uitgegroeid tot een levendig voedselbos, gedragen door een geëngageerde community.

“Het is een plek waar duurzame voedselproductie, educatie en ontmoeting samenkomen, met biodiversiteit, zorg voor de aarde en menselijke verbinding als fundament”, omschrijft voorzitter Steffi Desmet het idee achter het voedselbos.

Dankzij de wekelijkse open werkdagen kan iedereen meebouwen aan deze plek. “Daarnaast is er ook een aanbod laagdrempelige activiteiten die de tuin in beweging houden. Dit gaat dan van bushcraft tot outdoor koken, van snoeiworkshops en leren fermenteren tot genieten van een openluchtcinema”, aldus Steffi.

Om het vijfjarig bestaan extra in de verf te zetten, werd een zogenaamde ‘Filo-Sofa’ ingehuldigd. “Dat is een bank voor meer verbinding met jezelf, met elkaar en met de natuur. Ze belichaamt wat de tuin al vijf jaar uitdraagt: Er is geen wifi in de Tuin van Adem en Eten, maar we garanderen je wel verbinding. Op het bord achter de zitbank staan enkele teksten die tot nadenken stemmen.”

Permacultuur

In de tuin werkt men volgens de principes van permacultuur, een systeem waarin mens en natuur samenwerken, en voedselproductie hand in hand gaat met biodiversiteit en sociale interactie. “De komende jaren bouwen we verder. Zo komt er een nieuwe bergruimte uit gerecupereerde materialen en willen we ook warme momenten rond het vuur met gerechten van eigen oogst organiseren. Verder denken we aan nieuwe initiatieven zoals lichaamsgerichte sessies in de tuin”, besluit Steffi Desmet. Ze bedankte heel wat instanties en organisaties, maar vooral de grote schare vrijwilligers die de tuin verder doen groeien en bloeien.

Wie de toekomstplannen van de Tuin van Adem en Eten wil steunen, kan dit via de lopende crowdfunding van Het Goede Moment door Be Planet. Deze loopt nog tot 6 juni.

The post Tuin van Adem en Eten viert vijfjarig bestaan met Filo-Sofa: “We hebben geen wifi, maar garanderen wel verbinding” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kama

De Standaard brengt meermaals per week nieuwe cartoons van cartoonist Kamagurka.

Lees meer »

HOGENT en AZORG starten opleiding over AI in de zorg: “Behandeling voorspellen of helpen bij diagnose”

Hogeschool HOGENT en het Aalsterse ziekenhuisnetwerk AZORG werken samen voor een nieuwe opleiding rond data en technologie in de gezondheidszorg. ‘Data Science in Healthcare’ richt zich op studenten informatica en zorgprofessionals. Ze zullen er onder meer leren over de groeiende rol van artificiële intelligentie (AI) en hoe slimme technologie kan helpen in ziekenhuizen, bijvoorbeeld om het effect van een behandeling

Lees meer »

Het Kastanjebos in Herent als voorbeeld van hoe elke euro voor de natuur veelvoud oplevert: “Wordt nog te vaak over het hoofd gezien” 

Elke euro die wordt geïnvesteerd in natuurherstel, levert op de langere termijn een veelvoud in euro’s aan baten op. Dat blijkt uit een nieuwe becijfering door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de universiteit van Luik, op vraag van Natuurpunt en het Wereldnatuurfonds. Voor een concrete studie over het Kastanjebos in Herent komen ze zelfs uit op 51

Lees meer »

Demir gaat enkelbanden voor minderjarigen versneld uitbreiden: “Beter dan gesloten instelling, zeker voor wie betrokken ouders heeft”

Vorig jaar kregen 28 minderjarigen van de jeugdrechter een enkelband opgelegd. Dat is voorlopig alleen mogelijk in Antwerpen, maar Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) gaat de maatregel versneld uitbreiden naar andere gemeenten. “De bedoeling is hen door structuur en met steun van hun ouders opnieuw op het rechte pad te krijgen.”

Lees meer »

Post Title

Soms begint een groot idee met iets heel kleins. In dit geval met een verdroogde kamerplant in een klaslokaal in Oostende. Vier zesdeklassers van het Onze-Lieve-Vrouwencollege Vuurtoren besloten daar iets aan te doen. Wat begon als een schoolproject, groeide uit tot een technisch hoogstandje waarmee ze de jury van de STEAM-contest in Maaseik wisten te imponeren. En dat als enige

Lees meer »