Raoul Callewaert was 14 jaar toen hij begin 2024 zijn eerste kickboksles afwerkte. In november datzelfde jaar stond hij al op zijn eerste kickbokstornooi, waar hij een gouden medaille scoorde. Sindsdien reeg hij de successen in kickbokscompetities aan elkaar. De talentvolle tiener houdt zijn dromen evenwel heel realistisch: “Professioneel kickbokser worden, is wel een hele zware opdracht. Ik wil gewoon mijn techniek verbeteren en genieten van het plezier van de sport.”
Zijn kickbokscarrière begon voor Raoul Callewaert toen hij met neef Arno Maene in februari 2024 startte bij Kickboxing Wingene. “Voordien had ik als tienjarige al een jaar boksles gevolgd in Lichtervelde”, herinnert de zoon van Dimitri Callewaert (Lichtervelde) en Joke Duyck (Torhout) zich. “Daarna volgde ook een jaar karateles, maar in beide disciplines vond ik niet honderd procent mijn draai. Toen Arno mij meevroeg, sprak kickboksen mij meteen meer aan. Ik hou van de discipline die er heerste op training. De lastigheidsgraad – die hoog ligt – schrikt mij niet af. Ik hou van een uitdaging. De lat voor jezelf telkens hoger leggen, is ook waar het om draait in sport.”
Competitiesucces
Competities in het kickboksen zijn onderverdeeld per gewichtklasse en ook per discipline, zowel op de tatami (mat) als in de ring. Punten behaal je door rake trappen en stoten. Raoul komt uit in de -50 kg-categorie op de mat. “Na intensieve trainingen kwam ik in november 2024 al aan de start van mijn eerste wedstrijd, in Dworp. Daar behaalde ik meteen een gouden medaille. In februari 2025, een jaar na mijn eerste kickbokstraining, nam ik opnieuw deel aan een competitie. Daar behaalde ik een bronzen medaille én een gouden beker. De beker veroverde ik door in twee tatami-disciplines op diezelfde dag deel te nemen. In de light contact (continuous fighting)-discipline – waarbij men doorvecht tot de tijd of aantal rondes voorbij zijn – behaalde ik een derde plaats. In de categorie kick light – meer balans tussen trappen en stoten, ook op de benen – was ik de eerste. Later in februari werd ik nog tweemaal tweede in een competitie en eind maart behaalde ik opnieuw een tweede plek op een wedstrijd.”
Gele gordel
De snelle wedstrijdresultaten van Raoul vertalen zich ook in de gordels die de 15-jarige intussen kon veroveren. “Als beginner krijg je na het volgen van 25 lessen jouw eerste gordel: een witte. Na 50 lessen kun je deelnemen aan het examen voor een volgende niveau. Die gele gordel draag ik intussen al. Via groene, blauwe en bruine gordels ga je dan uiteindelijk tot de zwarte gordel, die bij de hoogste rang van ‘meester’ hoort. Daar geraak je door je techniek te perfectioneren. Ik denk dat dat – samen met zoveel mogelijk plezier beleven aan mijn sport – mijn doel is. Professioneel kickbokser worden, vergt namelijk heel veel werk en is voor weinigen weggelegd. Ik hou meer van een realistisch doel.”
Realistische doelen behalen, begint voor Raoul met het werken op verbeterpunten. “Ik heb nog niet deelgenomen aan competities in de semi-contact (point fighting)-categorie. Daar wordt de wedstrijd even gestopt na het behalen van een score, waarbij elk lichaamsdeel en soort kick een bepaald aantal punten waard is. Mijn sterkte ligt nu voornamelijk in de combo’s (combinaties van trappen en stoten) in een doorlopende wedstrijd. Semi-contact- ervaring moet ik dus nog opdoen.”
Fan van Thian
Zoals aspirerende voetballers opkijken naar vedetten zoals Ronaldo en Messi, zijn er ook in het kickboksen topvechters die inspireren. Raoul heeft het voor Thian Kellen de Vries. “Mijn nonkel nam mij recent mee naar een kickboksevenement waar de wedstrijd van Thian de Vries de topaffiche van de avond was. De Nederlander won die avond en zijn stijl sprak mij meteen aan. Sindsdien volg ik hem ook via social media. Thian is als kickbokser moeilijk te imiteren. Zijn sterkte is vooral zijn snelle transformatie: hij zoekt de openingen en wanneer hij die vindt, haalt hij razendsnel uit. Niet moeilijk dat hij dan ook de meeste overwinningen behaalt door knockout.” (DD)
In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:
Later word ik … via een politie-opleiding hopelijk rechercheur.
Je mag me altijd wakker maken voor … sporten of lekker eten.
Ik hou niet van … stilzitten.
Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd: sporten en gamen.
Dit is mijn grootste wens: succesvol zijn in het leven, met een goede carrière en een mooi gezin.
Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.
The post Raoul Callewaert (15) is de Kinderkrak van Lichtervelde: “Zoveel mogelijk plezier beleven aan mijn sport” is provided by KW.be.