Patrick Libbrecht (65) uit Gullegem blijft naarstig schrijven. In zijn nieuwe boek vertelt hij het verhaal van de Belgische vluchtelingen die tijdens Wereldoorlog I in Nederland een veilig onderkomen vonden. “Veel info daarover is verloren gegaan.”
Het conflict in Syrië van eind vorig jaar, de oorlog in Oekraïne en de genocide in Gaza. Lang moet Patrick niet nadenken over enkele gevechten die mensen massaal doen vluchten, ook naar ons land. “Maar ooit was het anders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trokken wij weg. In 1914 met de Eerste Wereldoorlog, was dat ook het geval. Heel wat militairen en burgers trokken toen naar Nederland. Een beetje een vergeten geschiedenis, maar ze blijft duidelijk actueel.”
Een geschiedenis die eerder al de interesse had gewekt van amateurhistoricus Patrick Libbrecht. De 65-jarige Gullegemnaar schrijft artikels voor een vijftal verschillende tijdschriften en wijdde ook ooit een stuk aan de Belgische vluchtelingen bij de noorderburen. “Een interessant onderwerp waarvan ik vond dat er meer inzat dan enkel een klein artikel, daarom ben ik dieper beginnen graven.”
Met onder meer info vanuit het archief van Brussel en hulp van enkele Nederlandse collega’s schreef hij zo een boek van 146 pagina’s. “Er is heel wat info verloren gegaan”, meent Patrick. “Het is ook niet zo dat er nooit over geschreven werd, maar ik probeerde – zoals ik altijd doe – de menselijke kant te belichten.”
Samenwerking De Haan
Het resultaat is een interessant naslagwerk vol weetjes. Dat er zo’n zestig (!) vluchtelingenkampen waren, bijvoorbeeld. Ook in Katwijk aan Zee. “Het was een sanatorium dat werd opgebouwd in samenwerking met dat van De Haan. Ik wist niet dat daar tijdens de oorlog ook Belgen hadden gezeten tot ik op een bijzondere brief stootte”, klinkt het.
De eerste grote vlucht ontstond er na de val van Antwerpen op 10 oktober 1914. “Er waren nog enkele soldaten gebleven om de vestingen te verdedigen. Zij hadden uiteindelijk de keuze om krijgsgevangene te worden of te vluchten. Uiteindelijk werden ze – hoewel ze het land verdedigden – als lafaards beschouwd. Nooit zouden ze een ereteken krijgen.”
In zijn boek beschrijft Patrick de moeilijke relatie tussen Vlamingen en Walen, die in de kampen zelfs werden gescheiden, maar ook de spanningen tussen België en Nederland. “Nederland eiste na de oorlog geld voor de opvang van de burgers, België wilde dan weer provincies Zeeland en Nederlands Limburg inlijven”, zegt Patrick.
Voor Patrick is het zijn vijfde boek. Twee keer ging hij dieper in op de geschiedenis van de abdij van West-Vleteren, hij documenteerde de Slag bij Kortrijk en schetste de geschiedenis van de Raad van Vlaanderen. “Heel uiteenlopend, maar wat ik interessant vind spit ik uit. Het volgende boek? Ik heb nog enkele projectjes lopen, maar laat ons nu nog wat afwachten.” (JDW)
Het boek van Patrick kan besteld worden via [email protected] of 0474/736634. Een exemplaar kost 22 euro, exclusief verzendingskosten.
The post Patrick wijdt vijfde boek aan Belgen die tijdens Wereldoorlog I naar Nederland vluchtten: “Vergeten geschiedenis, maar blijft actueel” is provided by KW.be.