Pastorie in Klerken wordt cohousingproject voor mensen met ASS: “De eerste bewoners nemen op 1 juni al hun intrek in hun studio”

De pastorie in Klerken werd na het vertrek van priester Duynslaegher een aantal jaren via een sociaal verhuurkantoor verhuurd. Na een tijdje werd door de kerkfabriek, eigenaar van de pastorie, nagedacht over de mogelijkheid om het pand een andere maar toch sociale invulling te geven. Zo kwam men tot het idee van een cohousingsproject voor mensen met ASS te realiseren.

ASS staat voor autismespectrumstoornis. Mensen met ASS hebben soms een licht mentale of sociale achterstand of een andere beperking die hen hindert om volledig zelfstandig te functioneren in de maatschappij. “Kerkfabriek Sint-Laurentius is een openbare instelling die geen gebruik maakt van gemeentelijke gelden. Het is de bedoeling om net die doelgroep mits degelijk uitgebouwde ondersteuning de mogelijkheid te bieden om bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk deel te nemen aan de dorpsgemeenschap en er op eigen wijze zelfstandig-ondersteunend te wonen”, legt Mieke Desmyttere van kerkfabriek Sint-Laurentius uit.

“Het is daarbij de bedoeling dat de zorg op maat van de bewoners wordt uitgetekend en verleend. Het belang van de aanwezigheid van de lokale gemeenschap en het eigen netwerk wordt vanuit de visie ‘vermaatschappelijking van de zorg’ sterk benadrukt. Dit project wordt gefinancierd met eigen spaargeld, giften, de verkoop van enkele eigendommen en een lening bij de bank die terugbetaald zal worden met de huurgelden, waardoor dit project zelfbedruipend wordt. We zochten en zoeken voor dit project ook nog sponsoring om de gemeenschappelijke ruimtes te kunnen inrichten en aan te kleden. Het gaat om de ontspanningsruimte, eet- en keukenruimte en het buitenterras. Daarvoor zoeken we nog naar sponsoring voor het meubilair om op die manier de bewoners een warme thuis te kunnen bieden. We kregen voor dit project al sponsoring van Cera, het Bethlehemfonds van de Kon. Boudewijnstichting… Zeker ook voor de tuin zouden we graag aan iets van tuinmeubels kunnen geraken.”

Indeling

Concreet gaat het over de realisatie van 5 studio’s met een oppervlakte van ongeveer een 20 m2 met elk een keukenblok en natte cel, één loft en een gezamenlijke ruimte met keuken en ruime zithoek. “Er komen hier 5 individuele bewoners en één moeder met dochter wonen. De begeleiding zal altijd starten vanuit de bewoner zelf, normaal zijn het allen mensen met ASS, de iets fragielere mensen die de hoeveelheid van de prikkels in de maatschappij en het zelfstandig wonen moeilijk aankunnen. Ze gaan hier in een iets prikkelarmere omgeving gebracht worden waar ze gewoon zichzelf kunnen zijn”, vertelt Mieke Desmyttere.

“Er zal hier een mobiele ondersteuningsploeg zijn, geen inwonende ploeg. Mensen die hier komen wonen hebben vaak al een vorm van ondersteuning. Ze kunnen dan kiezen om die verder te zetten of bij de mobiele ploeg te komen. De bewoners hebben hier meestal wel een vorm van persoonsgebonden budget waarmee ze kunnen kiezen welke hulp ze willen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat drie van de bewoners iemand nodig hebben om te poetsen. Dan zou dat toch een beetje te gek zijn om daar drie verschillende mensen op te zetten, dus kunnen ze dan via de mobiele ondersteuningsploeg naar een oplossing zoeken die voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Zo ook bij administratieve ondersteuning en nog heel wat meer. Zelf bieden we niets aan, we laten het volledig vanuit de mensen komen. Het is hun huis en het wordt hun thuis! Pas na een aantal jaren zullen we kunnen verder kijken naar hoe het ontwikkeld is en kunnen zeggen hoe en welke zorg we hier aanbieden. Het evolueert naargelang de vraag van de bewoners.”

Op het gelijkvloers zijn naast de gezamenlijke ruimtes en de technische ruimte ook nog 2 studio’s, de trappenhal en de lift. “Er zijn geen koopmogelijkheden, alle studio’s worden verhuurd. De eerste bewoners nemen op 1 juni al hun intrek in hun studio. In de gemeenschappelijke ruimte hebben we in de keuken een tafel met daarrond stoelen, ieder in een eigen kleurtje. In de gemeenschappelijke ruimte zijn dat allemaal zwarte stoelen. De symboliek daarachter is dat wanneer mensen op bezoek komen, de zwarte stoelen gemengd worden met de gekleurde als teken van totale integratie.” Er werd vooral gekeken naar duurzaamheid, ecologie en waar mogelijk ook om te werken met mensen en producten uit eigen streek.

The post Pastorie in Klerken wordt cohousingproject voor mensen met ASS: “De eerste bewoners nemen op 1 juni al hun intrek in hun studio” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Maarten (39) sterft bij klimongeval in Dinant: “Een warme vriend, een toegewijde vader en onmisbare kracht in de filmwereld”

Wat een mooie dag moest worden voor bergsportliefhebbers, draaide zaterdag uit op een drama. Tijdens een klimpartij op het massief Castel 2 in Pont-à-Lesse, nabij Dinant, verloor Maarten Alexander (39) uit Turnhout het leven na een val van vijftien meter. De schok is immens, niet alleen bij zijn familie en vrienden, maar ook in de Vlaamse filmsector, waar Maarten jarenlang

Lees meer »

Genk bereidt vrijwilligerskorps voor noodsituaties voor, Bree wijst gelijkaardig voorstel af

De stad Genk gaat de oprichting van een vrijwilligerskorps voorbereiden, om in te zetten in noodsituaties. Dat is gisteren goedgekeurd op de gemeenteraad. Het kadert binnen een plan voor lokale weerbaarheid, binnen het Vlaams Defensieplan van minister Hilde Crevits (CD&V). Vorige week is op de gemeenteraad in Bree een gelijkaardig punt van de CD&V-oppositie daarover niet goedgekeurd.

Lees meer »

Rechter vernietigt GAS-boete voor uitdelen van affiches op verkiezingsdag in Grimbergen

De politierechter in Vilvoorde heeft een GAS-boete van 150 euro die Strombekenaar Aster Forton had gekregen, kwijtgescholden. Forton deelde vorig jaar op 9 juni, de dag van de verkiezingen, pamfletten van het actiecomité ‘Stop mobiliteitsplan’ uit aan voorbijgangers, terwijl de burgemeester dat vooraf had verboden. De rechter oordeelde dat het recht op vrije meningsuiting was geschonden.

Lees meer »

Belgische oncologen gaven haar op, dus trok Stefanie (39) naar Duitsland: “Mijn dochters zijn 9 en 11. Zij hebben me nog hard nodig”

“Elke dag dat ik langer kan leven, is een dag gewonnen. Dat is extra tijd met mijn man en mijn kinderen, die me op hun 9 en 11 jaar nog hard nodig hebben.” Stefanie is 39 en heeft baarmoederhalskanker. Een zeldzame vorm, die haar intussen naar een behandeling in het buitenland voerde. “Wij zijn geen domme noch wanhopige mensen. Maar

Lees meer »