Groot feest in rusthuis De Duinpieper in Oostende, want Alfons Declerck is jarig! Op zijn verjaardagstaart prijken liefst 108 kaarsjes en daarmee is ‘Fons’ de oudste man van het land. “Papa is een sterke beer. Hij lag in zijn hele leven amper twee keer in het ziekenhuis.”
Toen Alfons Declerck – door vrijwel iedereen zijn hele leven Fons genoemd – op 27 mei 1917 zijn eerste kreetjes slaakte, was de Eerste Wereldoorlog nog volop aan de gang.
Hij zag het levenslicht in het Britse Bristol, waar zijn ouders Hippoliet en Hélène naartoe waren gevlucht. Na de oorlog keerde het gezin naar zijn geliefde Oostende terug. Daar groeide Alfons als jongste van acht kinderen – hij had nog vijf zussen en twee broers – op.
108 jaar later woont Fons nog altijd in de Koningin der Badsteden en maakte hij tijdens zijn leven heel wat wereldveranderende gebeurtenissen mee. Hij is intussen toe aan zijn tiende paus en vijfde koning van België, overleefde twee wereldoorlogen, zag de eerste mens voet op de maan zetten en beleefde de opkomst van de televisie, telefonie en internet vanop de eerste rij.
Lange wandelingen
“De wereld waarin papa opgroeide, is totaal niet meer te vergelijken met die van nu”, glimlacht Anita (80). Zij is samen met haar zus Patricia (75) de trotse dochter van Alfons. “Het is amper te geloven wat hij zich met zijn eigen ogen heeft zien afspelen. Vandaag zijn we vooral dankbaar dat papa nog bij ons is. We koesteren elk moment samen. Ik bezoek hem minstens één keer per week, hier in de Duinpieper.”
Daar verblijft Alfons sinds 2003, toen hij er samen met zijn echtgenote Suzanne Pottier zijn intrek nam. “Een jaar later is mama op haar 83ste overleden. Papa was omwille van haar gezondheid mee naar hier verhuisd, maar was tot voor kort nog erg zelfstandig.”
“Hij is gezegend met erg goeie genen. Zijn zus Juliette is 102 jaar oud geworden, papa heeft tijdens zijn leven amper twee keer in het ziekenhuis gelegen. Eén keer om zijn amandelen te verwijderen, een andere keer om zijn prostaat te behandelen. Dokters heeft papa amper gezien tijdens zijn rijkgevulde leven. Was mama niet ziek geworden, dan was hij zeker tot zijn honderdste – en misschien zelfs langer – thuis blijven wonen.”

“Hij maakte tot zijn 104de nog lange wandelingen richting Bredene en was lang zeer zelfstandig. Zelf douchen, bijvoorbeeld, en zijn vuile was sorteerde hij eigenhandig. De laatste maanden heeft hij wat meer hulp nodig, maar hier in de Duinpieper leggen ze papa enorm in de watten.”
Alfons was zijn hele leven als militair aan het Belgisch leger verbonden. “Hij was een tijdlang in Duitsland gekazerneerd, maar het leeuwendeel van zijn carrière werkte hij op de administratieve diensten in Brugge en het militair hospitaal van Oostende.”
Daar stond hij bekend als een erg correct man. “Streng, maar rechtvaardig. Iemand die zijn job vol overgave deed. Ik herinner me een anekdote dat er ooit enkele honderden franken uit de boekhouding verdwenen waren. Toen heeft papa er een erezaak van gemaakt om die fout bloot te leggen. Dat typeerde hem helemaal, zo plichtbewust was hij. Als vader en opa was – en is – hij een erg warme man. Leergierig ook. En hij stond altijd paraat om vrienden en familie te helpen.”
Dat Alfons het tot de oudste mannelijke Belg zou schoppen, hadden Anita en Patricia nooit durven denken. “We zijn preus”, klinkt het. “Maar papa is ook gewoon een sterke beer. En hij is zijn leven lang sportief geweest. Hij heeft geroeid, deed aan atletiek en was ook een fervent voetballer. Papa heeft ook al zijn kleinkinderen leren zwemmen. En hij was een fanatiek supporter van AS Oostende. Later volgde hij KV Oostende op de voet.”
Zware roker tot 55ste
Of er een geheim steekt achter Fons zijn hoge leeftijd, willen we nog weten. “Hij drinkt nog elke dag een pintje”, glundert Anita. “Al is dat nu wel een alcoholvrije variant. Daar kan hij oprecht van genieten.”

“Het is ook een echte bourgondiër. Op zijn verjaardag mag hij kiezen wat er op tafel komt. Daar hoefde hij niet lang over na te denken: mosselen met frieten. Hij is en blijft een kind van de zee, hé. Tot zijn 55ste rookte papa trouwens een pakje sigaretten per dag. Maar daar is hij destijds van de ene dag op de andere mee gestopt.”
Komende dinsdag zullen alle toeters en bellen uit de kast gehaald worden om de verjaardag van Alfons te vieren. “Een groot familiefeest met de vier kleinkinderen en acht achterkleinkinderen organiseren we niet, maar wie vrij is, zal hier in de Duinpieper van de partij zijn. Om samen te klinken op papa. Hopelijk kunnen we nog enkele verjaardagen samen vieren.”
Eén West-Vlaming is nóg ouder
Alfons Declerck mag dan wel de oudste man van het land zijn, hij is niet de oudste inwoner van onze provincie. Die eer is weggelegd voor een vrouw: Elisabeth Vermont uit Dadizele (Moorslede) is geboren op 12 oktober 1916 en dus een goede zeven maanden ouder dan Alfons.
De rest van de top 10 van oudste West-Vlamingen bestaat ook alleen maar uit vrouwen. De volgende man in de rangschikking van oudste nog levende West-Vlamingen vinden we pas op de 17de plaats terug: André Duchi uit Kuurne is er 104.
Alfons is met zijn 108 jaar trouwens niet de oudste West-Vlaamse man ooit. Dat was Oscar Coulembier uit Ieper, die 108 jaar en 11 maanden leefde. (NOM/TV)
The post “Mijn geheim? Elke dag een alcoholvrij pintje”: Alfons, de oudste man van het land, blaast 108 kaarsjes uit is provided by KW.be.