Middelkerke blijft bij verbod op kleine windmolens in landbouwgebied, ondanks RESPECT-oproep: “We hopen op een koerswijziging”

De gemeenteraad van Middelkerke heeft woensdagavond 21 mei het verzoek van oppositiepartij RESPECT verworpen om het verbod op kleine windmolens in landbouwgebied te herzien. De meerderheid wil vasthouden aan het bestaande beleidskader uit 2020, dat elke vorm van windenergie in agrarische zones uitsluit. RESPECT-raadslid Franky Annys noemt dat “onnodige regelneverij”, terwijl burgemeester Jean-Marie Dedecker volhardt in het vrijwaren van het landschap.

Met een fel pleidooi vroeg gemeenteraadslid Franky Annys (RESPECT) de gemeenteraad om een ommezwaai. “Middelkerke is zowat de enige gemeente in West-Vlaanderen waar kleine windmolens – met een ashoogte tot 15 meter – verboden zijn,” stelde Annys. “Dat beleid is achterhaald. In buurgemeenten blijkt dat kleine windmolens perfect kunnen zonder wildgroei of overlast. Dit verbod helpt niemand, en houdt duurzame energie tegen.”

Annys verwees naar de gewijzigde politieke verhoudingen in de gemeenteraad. “We hopen dat de nieuwe bestuursploeg openstaat voor een koerswijziging. Behalve LDD is geen enkele fractie nog principieel tegen kleine windmolens.”

Daarnaast haalde het RESPECT-raadslid aan dat de oorspronkelijke reden voor het verbod – namelijk het voorkomen van grote windmolenparken – inmiddels achterhaald is. Vlaams minister Jo Brouns (CD&V) kondigde strikte vestigingsregels aan voor windmolens hoger dan 200 meter. “Dat maakt Middelkerke per definitie ongeschikt voor zo’n projecten. Er is dus geen reden meer om ook kleine installaties te verbieden,” aldus Annys.

Geen achterpoortjes

Het gemeentebestuur ging echter niet in op die redenering. De meerderheid, onder leiding van burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD), besloot het bestaande beleidskader ongewijzigd te behouden. “We willen geen tochtgat mogelijk maken,” zei de burgemeester onomwonden. “We houden iedere achterdeur voor gelijk welke windmolen strak dicht.”

Volgens Dedecker is het behouden van een sluitend verbod essentieel voor de juridische slagkracht van de gemeente. Middelkerke voerde in het verleden met succes procedures tegen de komst van grote windmolenparken, onder meer langs de E40. “We mogen geen enkel risico nemen. Ook een windmolen van 190 meter heeft een gigantische impact. Het toeristisch waardevolle hinterland verdient bescherming tegen visuele vervuiling.”

Openheid bij sluitende Vlaamse regels

Schepen voor landbouw Ethel De Blieck (LDD) benadrukte dat het gemeentebestuur geen vijandige houding aanneemt tegenover landbouwbedrijven. “We begrijpen dat landbouwers streven naar meer energie-onafhankelijkheid. Kleine windmolens kunnen daarbij een rol spelen,” zei ze. “Maar voorlopig zijn de aankondigingen van minister Brouns nog geen sluitend decreet.”

Volgens De Blieck is het gemeentebestuur bereid om het beleid te herzien zodra de Vlaamse regelgeving duidelijk, afdwingbaar én in overeenstemming met de eigen landschappelijke ambities is. “Als de hogere overheid zorgt voor een wettelijk kader dat de visuele en maatschappelijke impact beperkt, kunnen we opnieuw over de kwestie praten. Tot die tijd blijft het beleidskader zoals het is.”

Patstelling of beleid van voorzichtigheid?

De beslissing illustreert de fundamentele tegenstelling binnen de gemeenteraad: waar RESPECT inzet op energietransitie via kleinschalige installaties, kiest de meerderheid voor behoudsgezindheid en juridische zekerheid. Annys blijft ontgoocheld achter. “Onze burgemeester is tegen overdreven regelgeving maar in zijn eigen gemeente wil hij juist meer regeltjes.”

Toch wil ook schepen De Blieck het debat niet definitief afsluiten. “Als de wetgeving van de hogere overheid evolueert, zijn we bereid om opnieuw naar de toekomst te kijken,” besloot ze.

Voorlopig blijft het hinterland van Middelkerke dus een windmolenvrije zone.

The post Middelkerke blijft bij verbod op kleine windmolens in landbouwgebied, ondanks RESPECT-oproep: “We hopen op een koerswijziging” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Burgemeesters de Ghelderepark in Knokke-Heist officieel ingehuldigd

Het Burgemeesters de Ghelderepark in Knokke-Heist is donderdag officieel ingewandeld. Het naambord werd onthuld door burgemeester Cathy Coudyser, schepen Yves Merlevede en de voorzitter van de Cultuurraad, Dirk Overstraete.
The post Burgemeesters de Ghelderepark in Knokke-Heist officieel ingehuldigd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vakbonden VRT plannen acties tijdens finale Songfestival – Armeense omroep dient klacht in tegen Israëlische omroep

Het belooft een Eurovisiesongfestival onder hoogspanning te worden. Afgelopen donderdag kon Israël zich plaatsen voor de finale, ondanks groot protest van andere landen. Ook vanavond zullen de vakbonden van de VRT hun ongenoegen uiten met een actie. Los van alle politieke discussies zijn de fans vooral bezig met de vraag: komt Céline Dion of niet?

Lees meer »

Getuigenissen over honger in Gaza doen huiveren: “Jongetje van zes verkocht laatste speelgoedje om stuk brood te kopen”

In Gaza dreigen 14.000 baby’s binnen het etmaal aan extreme ondervoeding te sterven. Israël beloofde maandag opnieuw voedselhulp toe te laten, maar de vrachtwagens met babyvoeding en bloem die de grens met Gaza mochten oversteken, zijn nog niet aangekomen. Volgens de Verenigde Naties gaat het om “een druppel in een oceaan van wat nodig is”. Hoe kritiek is de honger

Lees meer »