Maya Dumoulin (9) is de Kinderkrak van Wingene: “Met het ene kind klikt het beter dan met het andere”

Al meer dan een jaar verzorgen Annelien De Clercq (36) en Michaël Dumoulin (44) uit Zwevezele crisispleegzorg voor kinderen die dringend opvang nodig hebben. De negenjarige dochter Maya speelt daarin een cruciale rol, want ze deelt zowat alles met haar tijdelijke pleegbroertjes of -zusjes. Haar juf Joyce Vandenhende steekt haar bewondering niet onder stoelen of banken. “Ze is een voorbeeld voor alle kinderen”, stelt ze.

Hoe komt een gezin met een enige dochter ertoe om vreemde kinderen uit problematische gezinssituaties op te vangen? Annelien is patrimoniumbeheerder bij het sociale verhuurkantoor Woonstart, Michaël productiemedewerker bij Linagro in Lichtervelde. Je zou denken: dan heb je het al druk genoeg. “We liepen al met het idee in 2017”, vertelt Annelien. “Pas in februari 2023 hebben we de knoop doorgehakt. Michaël en ik hadden gewoon de tijd, de plaats en de goesting om iets te betekenen voor kinderen die het niet zo goed hebben. Maar we hebben ons wel eerst grondig geïnformeerd, want we merkten dat nogal wat gezinnen na een of twee sessies uiteindelijk afhaakten. Het gaat tenslotte om crisissituaties. Maar als je gemotiveerd bent, ga je door.”

Veel liefde terug

Compleet vreemde kinderen een nieuwe tijdelijke thuis geven is niet altijd even eenvoudig. Meestal moet er snel ingegrepen worden. “Soms krijg je een telefoontje dat je enkele uren later al een kindje mag verwachten”, bevestigt Annelien. “We vangen soms ook weekend-kindjes op. Dat zijn kinderen die tijdens de week op internaat zitten, maar tijdens het weekend niet naar huis kunnen. Het voorbije jaar hebben we al zes kinderen opgevangen en die ervaring heeft ons zeker rijker gemaakt. Je krijgt van die kinderen erg veel liefde terug en je ziet ze groeien en bloeien. Wat is het alternatief? Als wij er niet voor zorgen, blijven die kinderen langer in hun moeilijke thuissituatie hangen of belanden ze in een ziekenhuis. Bij ons kunnen ze even tot rust komen en achteraf komen ze uiteindelijk goed terecht.”

Alles delen

Voor dochter Maya kwam de beslissing van haar ouders niet als een verrassing. “Mijn ouders hebben hun plannen met mij besproken en ik heb zelf een keuze mogen maken”, vertelt Maya. “Dat zorgde wel voor een beetje verandering, maar ça va. Nu vind ik het leuk om met pleegkinderen samen te spelen. We hebben deze keer Maxim (schuilnaam) op bezoek en dat gaat prima. Mijn klasgenoten uit het derde leerjaar in basisschool De Horizon spelen graag met hem en zelfs mijn vrienden uit het vierde leerjaar doen mee. Natuurlijk klikt het met het ene kind soms beter dan met het andere. Afscheid nemen van een leuk kind is niet zo prettig. Dan ben ik een dagje verdrietig, maar daarna is dat voorbij.” Ronduit opmerkelijk is dat Maya ook al haar spulletjes deelt met de pleegkinderen: haar speelgoed, boeken, kleding… Ze vindt het de normaalste zaak van de wereld.

Maya’s juf in het derde leerjaar, Joyce Vandenhende, is supertrots op haar. “Maya heeft zich ontpopt tot een echt ‘moedertje’ die zich graag over kinderen ontfermt”, vertelt Joyce. “Ik vind het bijzonder hoe ze zorg draagt voor kinderen waarmee ze eigenlijk geen echte band heeft. Bovendien stimuleert ze ook klasgenootjes om zorgzaam te zijn voor elkaar. Als Maya een babbel nodig heeft, kan ze altijd bij mij terecht. Door al die ervaringen is ze een stukje volwassener geworden dan sommige leeftijdgenoten. Bovendien is ze ook een voorbeeldige student. Op haar rapport haalt ze zo’n 90 procent!”

Boekenwurm

Zo’n puike schoolresultaten komen niet vanzelf. Maya is een echte boekenwurm. “Ik ben gek op weetjes-boeken en dierenencyclopedieën”, lacht Maya. “Later wil ik dierenarts worden. Mijn opa Chris is dierenarts en ik mag hem soms helpen.” Een beetje later begint ze Maxim te kietelen, waardoor hij het uitgiert van de pret. Achter Maya’s bril schuilen een stel heel wakkere pretoogjes. Ze is een uitzonderlijke Kinderkrak.

In de beste traditie van de vriendenboeken vroegen we onze Kinderkrak enkele vraagjes in te vullen:

Later word ik …

Dierenarts. Ik verzorg graag honden en katten, maar ook boerderijdieren zoals paarden en koeien.

Je mag me altijd wakker maken voor …

Een goed boek. Ik lees er al twee jaar zo’n drie per week.

Ik hou niet van …

Doodstil zitten. Ik wil écht iets doen.

Dit doe ik het liefst in mijn vrije tijd:

Buiten spelen als het mooi weer is. Of een pony kammen.

Dit is mijn grootste wens:

Een echte kampioen worden in springwedstrijden met pony’s.

Lees hier alle verhalen van de Kinderkrak.

The post Maya Dumoulin (9) is de Kinderkrak van Wingene: “Met het ene kind klikt het beter dan met het andere” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gentenaar wint 20.000 euro per maand, 30 jaar lang: is dat genoeg om nooit meer te moeten werken?

Een vader uit Gent heeft de jackpot van het Europese trekkingsspel EuroDreams gewonnen met een ticket uit Jumbo. De komende 30 jaar ontvangt de man daardoor maandelijks 20.000 euro. HLN-geldexpert Pascal Paepen legt uit waarom dit financieel interessanter is dan het equivalent van 7,2 miljoen euro in één keer op je bankrekening gestort te krijgen. “Als de winnaar sterft tijdens

Lees meer »

Man betrokken bij taxioorlog vraagt werkstraf voor drugsbezit in de gevangenis: “Hij zal zich als een engeltje moeten gedragen”

Een 35-jarige man uit Blankenberge vraagt in beroep een werkstraf voor drugsbezit in de gevangenis van Brugge. Sisak S. kreeg eerder vier jaar cel voor zijn aandeel in een poging tot moord op een taxichauffeur in Brugge.
The post Man betrokken bij taxioorlog vraagt werkstraf voor drugsbezit in de gevangenis: “Hij zal zich als een engeltje moeten gedragen” appeared

Lees meer »

Akkoord over noodmaatregelen tegen overbevolkte gevangenissen

Het kernkabinet heeft afgelopen nacht het licht op groen gezet voor een reeks noodmaatregelen om de acute overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. Die zaten al in het paasakkoord vervat, maar kregen nu een bijsturing na het advies van de Raad van State, meldt het kabinet van minister van Justitie Annelies Verlinden (CD&V).

Lees meer »

Amerikaanse overheid betaalt 5 miljoen dollar aan familie dode Capitoolbestormer

De Amerikaanse regering zal 5 miljoen dollar (4,45 miljoen euro) betalen aan de nabestaanden van Ashli Babbitt, een aanhanger van Donald Trump die werd doodgeschoten door de politie toen ze het Capitool bestormde in 2021 net als duizenden andere Trump-aanhangers. Haar familie had de overheid aangeklaagd en eiste 30 miljoen dollar, maar volgens The Washington Post is die nu een

Lees meer »

Musks AI-bot Grok wijt Holocaustontkenning aan ‘programmeerfout’

Elon Musks kunstmatige intelligentie-chatbot Grok heeft een “programmeerfout” aangewezen als verklaring voor waarom het sceptisch was over de historische consensus dat 6 miljoen Joden zijn vermoord tijdens de Holocaust. Dit incident kwam slechts enkele dagen nadat Grok onder vuur lag wegens het verspreiden van de extreemrechtse complottheorie van “blanke genocide” in Zuid-Afrika.

Lees meer »

Israël, douze points! Waarom stemde België zo massaal voor Yuval Raphael ondanks de gruwel in Gaza?

Is het een goed georganiseerde Joodse lobbycampagne? Het anti-woke sentiment? Of gewoon een sterke song? Israël eindigde na een nagelbijter tweede op het Songfestival en kreeg, ondanks alle gruwel in Gaza, verrassend de hoogste publieksscore. Liefst 13 landen – ook België – gaven het maximum aan zangeres Yuval Raphael, die de aanslag van Hamas op 7 oktober overleefde. Wat verklaart

Lees meer »

Frankrijk plant “supergevangenis” voor drugsbaronnen en geradicaliseerden in jungle in het Amazonewoud

De Franse regering wil tegen 2028 een zwaarbeveiligde gevangenis openen in het hart van de jungle van Frans-Guyana. Minister van Justitie Gérald Darmanin kondigde de plannen zaterdag aan tijdens een bezoek aan de overzeese regio. De gevangenis, die 400 miljoen euro zal kosten, moet een eind maken aan de invloed van drugskartels en geradicaliseerde gedetineerden binnen het Franse gevangenissysteem.

Lees meer »

Belgische wetenschappers ontwikkelen methode om hiv voorgoed onschadelijk te maken: binnenkort een wereld zonder de ziekte?

Twee teams wetenschappers hebben onafhankelijk van elkaar een doorbraak gerealiseerd in de strijd tegen hiv, nog steeds een van de dodelijkste infectieziekten ter wereld. In de ene hoek heb je de Nederlanders, die een vaccin ontwikkelden dat het immuunsysteem mogelijk kan ‘leren om het virus aan te vallen’. In de andere zitten de Vlamingen van de KU Leuven, die op

Lees meer »